Nieuws

Comac reageert op meldpunt in hoger onderwijs: “Dit dreigt een lege doos te worden”

Er komt eindelijk een extern meldpunt in het hoger onderwijs. Maar is het echt tijd om te juichen? Sander Claessens, voorzitter van Comac, studentenbeweging van de PVDA, denkt van niet. “Het voorgestelde meldpunt in haar huidige vorm dreigt een lege doos te worden.”

Solidariteitsreis naar India (2023)

Dit jaar keert Comac in juli terug naar India! Solidariteitsreizen naar het Zuiden hebben een lange traditie bij Comac. De laatste paar reizen gingen we naar Palestina om de Israëlische bezetting met eigen ogen te zien, om te leren hoe het Palestijnse volk zich verzet en om onze internationale solidariteit te betuigen. Dit jaar willen we met ongeveer 20 Comac-leden naar India gaan om te leren over de leef- en werkomstandigheden in India, de strijd van het Indiase volk en onder andere de enorme Indiase boerenbeweging.

Studenten hangen spandoek op tegen racistische lezing Dewinter

Studenten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, hingen deze nacht een spandoek op voor de ingang van Campus Aula van de UGent. Daar komt Filip Dewinter op donderdag 1 december een racistische lezing geven over de ‘omvolkingstheorie’. “Met ons spandoek willen we een duidelijke boodschap overbrengen: haat en racisme zal niet getolereerd worden op onze universiteit”, zegt Mingtje Wang van Comac.

Beste rector, waarom laat u de vrije loop aan een racistische complottheorie?

Op donderdag 1 december nodigt de extreemrechtse studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) Filip Dewinter uit op de UGent om een lezing te geven over zijn nieuwe boek: “Omvolking, de grote vervanging”. Ondanks protest van tientallen studentenorganisaties, het middenveld en vakbonden verenigd in het platform ‘Geen haat en racisme aan de UGent’, wil rector Rik Van de Walle de lezing niet annuleren omdat die onder het recht op vrije meningsuiting zou vallen. Beste rector, het volstaat om Dewinters boek te lezen om te begrijpen dat de inhoud, die aanzet tot racisme en geweld, daar niet onder valt. 

Het Paars Punt als schild tegen grensoverschrijdend gedrag

Seksisme is nog steeds alomtegenwoordig in onze maatschappij. Studenten ontsnappen daar niet aan, of het nu op de campus is of bij het uitgaan.
Er bestaan nochtans oplossingen. Met Comac willen we een voorbeeld nemen aan het Spaanse model: een Punto Violeta, oftewel Paars Punt, een veilig meldpunt waar iedereen terecht kan, in elke uitgaansbuurt voor studenten.

Studenten voeren actie tegen grensoverschrijdend gedrag aan de KU Leuven

Woensdag 3 november vond op het Ladeuzeplein een protestactie plaats tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de KU Leuven. Verschillende studenten gaven er speeches, Comac Leuven, ABVV KU Leuven en ACV Puls waren aanwezig om hun steun aan de actie te uiten en er werd een spandoek op de universiteitsbibliotheek gehangen met de slogan “KU Loopt achter de feiten aan”. Met deze slogan willen de studenten benadrukken dat de KU Leuven veel te laat ingrijpt wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.

Sander Claessens neemt de fakkel over bij Comac

Sander Claessens (links op de foto) is de nieuwe voorzitter van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. Hij werd unaniem verkozen door de nationale leiding en neemt de fakkel over van Max Vancauwenberge, die de organisatie meer dan drie jaar leidde. Octave Daube (rechts op de foto) werd verkozen tot ondervoorzitter. “De energiecrisis en de inflatie versterken de ongelijkheid en het klassenkarakter van het hoger onderwijs nog meer. Meer dan ooit strijden we met Comac voor een democratisch hoger onderwijs, zodat de studenten niet zullen opdraaien voor de crisis”, zegt Sander.

Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis

De energiecrisis treft de hele Belgische bevolking, werknemers, kleine zelfstandigen, maar ook studenten. Zij zien de temperatuur van de aula”s dalen, de prijzen van voedsel en koten stijgen en de sociale selectie in het hoger onderwijs toenemen. Comac eist dat er maatregelen komen zodat studenten niet opdraaien voor deze crisis.

Studenten voeren actie in Brussel: “Wij zullen niet opdraaien voor deze crisis!”

Tachtig studenten uit heel het land verzamelden op het Martelarenplein in Brussel, aan het kabinet van Ben Weyts. Ze zetten tenten op en droegen warme kleren om aan te kaarten dat de koten te duur worden en de energieprijzen te hoog. Comac, de studentenbeweging van de PVDA, organiseerde de actie met een duidelijke boodschap: “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis!”.

Studenten voeren actie aan openingscollege met Alexander De Croo: “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis!”

Leden van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, voerden dinsdagochtend actie aan het openingscollege voor eerstejaars politieke wetenschappen aan de UGent. Premier Alexander De Croo kwam er een gastlezing geven. “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis. Doe de prijzen dalen en Engie betalen”, klinkt het.

Wil je de wereld veranderen?