Activiteiten

 • maandag 15 april 2019 om 12u00 tot 20 april 2019
  De collectieve blok: samen studeren om samen te slagen - editie Pasen 2019

  De Collectieve Blok: samen studeren om samen te slagen - editie Pasen 2019

  Je vindt het bos niet meer door de bomen als je je syllabus bekijkt? Ben je het beu om alleen te studeren en prooi te vallen aan allerlei verzuchtingen? Wil je in groep studeren in een aangename sfeer en collectief de stress van je schouders te halen? Wil je andere mensen leren kennen die hetzelfde studeren als jij? Wil je verwend worden door een fantastische keukenploeg in deze moeilijke periode? Een adres… de collectieve blok!

  Terwijl het onderwijs in België een van de meest ongelijke in Europa is en dat het aantal niet geslaagde studenten in het eerste jaar tot vaak 60% gaat, wordt de verantwoordelijkheid op het individu geschoven. Het beleid focust meer en meer op selectie in plaats van de studenten meer te ondersteunen. Comac biedt een alternatief op het “eigen schuld, dikke bult’, namelijk een collectieve blok onder het motto ‘samen studeren om samen te slagen.’ De collectieve blok biedt een aangename sfeer om te studeren met andere studenten om elkaar te ondersteunen en aan te moedigen en waar we goed en lekker eten. 

   

  De 4 troeven van de collectieve blok

  Doeltreffend, dankzij een goed uurrooster

  Het is niet gemakkelijk om jezelf een ijzeren discipline op te leggen, vroeg op te staan, een regelmatig rooster te hanteren of geen te lange pauzes te nemen. Op de collectieve blok staan we samen op en starten, pauzeren en eten we samen. Op die manier lukt het zonder problemen om 8 uur (of meer) per dag te studeren.

  Stress, neen bedankt

  Door samen te pauzeren laat de collectieve blok je toe om je werkelijk te ontspannen tussen twee studieblokken door. Samen discussiëren, wandelen of iets spelen is iets totaal anders dan tijdens pauzes op je kot rondjes draaien of naar tv kijken. De collectieve pauzes zorgen ervoor dat een heel groot deel van de stress verdwijnt.

  Solidariteit

  Tijdens de collectieve blok loop je vast iemand tegen het lijf uit jouw richting of uit een hoger jaar die je kan helpen met problemen tijdens het blokken. En door er samen in te vliegen, lijkt de opdracht al minder moeilijk.

  De omgeving

  Door te studeren in een aangename omgeving, zonder toegang tot het internet, kan je je echt concentreren op je boeken. En dit keer zonder verleid te worden door eeuwigdurende pauzes, grote voornemens om je kamer op te ruimen of toch aan dat ene boek te beginnen dat je al lang zo graag wou lezen en tijdens de blok plots op je schoot belandt ;-). 

   

  Programma

  Zo ziet een blokdag eruit

  07u30 : gezamenlijk opstaan

  08u00 : het ontbijt wordt geserveerd!

  09u00 : eerste studieblok

  10u30 : pauze! Verse lucht voor de hersenen...

  10u45 : we herbeginnen! Tweede studieblok

  12u15 : opnieuw pauze, ditmaal slechts een kwartier, net genoeg voor een warme kom soep!

  12u45 : het laatste studieblok van de voormiddag...

  13u45 : middagmaal!

  15u00 : na een goede maaltijd beginnen we opnieuw te studeren

  16u30 : de eerste pauze van de namiddag. Tijd om even te gaan wandelen

  17u00 : het tweede studieblok

  18u30 : een laatste stop vooraleer met volle moed het laatste studieblok aan te vatten

  18u45 : Volhouden! Nog 1 uurtje blokken!

  19u45 : Proficiat! Je hebt 8 uren gestudeerd. Als dat geen deugddoend avondmaal verdient...

  21h : zij die willen kunnen nog verder studeren, terwijl de anderen een film kunnen kijken, met een glas een praatje slaan of vroeg gaan slapen om de volgende dag in topvorm te zijn!

   

  Praktisch

  Wanneer?

  De blok gaat door tijdens de Paasvakantie van 15 tot 20 april: voor de studenten van Gent en Antwerpen in Westouter, voor studenten van Brussel in Lichtaart en voor studenten van Leuven in Teuven. De eerste dag komen we toe in de vroege namiddag zodat we nog 4-5 uur kunnen blokken. Nadien vatten we 4 intensieve studiedagen aan, met minimum 8 uur studeren per dag. De laatste avond houden we een feestje om onze inspanningen te vieren. De laatste dag ruimen we alles op voor we naar huis vertrekken.

  Waar? 

  Elk jaar organiseren we meerdere blokken, om studenten van de verschillende grote studentensteden de mogelijkheid te bieden om er toegang tot te hebben. Opgepast, ze vinden niet allemaal op dezelfde locatie plaats. Afhankelijk van de stad waarin je studeert wordt je bij een blok ingedeeld, zodat je samen zit met andere mensen van je universiteit/hogeschool. Let dus goed op wanneer je je inschrijft.

  Studenten uit Brussel studeren in Lichtaart. De verantwoordelijke van Brussel is Emile: emiledecoster@outlook.be

  Studenten uit Gent studeren in Westouter. De verantwoordelijke voor Gent is David: david@sebrechts.org

  Studenten uit Antwerpen studeren in Westouter. De verantwoordelijke voor Antwerpen is Michiel: michiel-hendrickx@hotmail.com

  Studenten uit Leuven studeren in Teuven. De verantwoordelijke van Leuven is Jolien: jolien.denayer@outlook.fr

  Prijs?

  €75, logement en maaltijden inbegrepen. Reken wel dat het transport tussen de 10 en de 15 euro extra is. We stellen elk jaar ook  een solidariteitskas op voor de studenten die de middelen hebben om €5, €10 of €15 extra hebben voor andere studenten die de middelen niet hebben om deel te nemen aan de collectieve blok.

  Inschrijvingen

  De inschrijvingen gebeuren via dit formulier, maar zijn pas geldig na betaling op rekeningnummer BE85 0016 1113 1806. Vergeet die dus niet uit te voeren! Geef als mededeling "Collectieve Blok + stad + naam + voornaam".

 • zaterdag 29 juni 2019 om 8u00 tot 5 juli 2019
  Hoge Rielen in Kasterlee, België

  De Week Van De Solidariteit

  De week van de solidariteit is dé ontmoeting deze zomer voor alle leden van Comac van over het ganse land. Van 30 juni tot en met 5 juli verblijven we een week lang in de Hoge Rielen om de batterijen terug op te laten na een intensief jaar. We kijken terug op het afgelopen jaar en we kijken al eens richting het komende jaar. Dit alles wordt gekruid met vele workshops, vormingen, teambuilding en andere fijne activiteiten.

  Het belooft dus weer een plezierige week te worden, waar we onze kameraden van over het ganse land beter kunnen leren kennen, de plaats waar we een week samen kunnen werken aan een solidaire wereld.

   

   

Aan de slag met WhatsApp, word Apptivist!