Tachtig studenten uit heel het land verzamelden op het Martelarenplein in Brussel, aan het kabinet van Ben Weyts. Ze zetten tenten op en droegen warme kleren om aan te kaarten dat de koten te duur worden en de energieprijzen te hoog. Comac, de studentenbeweging van de PVDA, organiseerde de actie met een duidelijke boodschap: “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis!”.
Comac ontving verschillende getuigenissen van studenten die geraakt worden door de crisis. “Mensen die hun kot niet meer kunnen betalen, die extra moeten werken en geen tijd meer hebben om te studeren, die terug moeten pendelen”, vertelt Sander Claessens, voorzitter van Comac. Ook de prijzen in de studentenrestaurants zijn hard gestegen: een spaghetti aan de UGent kost al €5,30 en aan de KU Leuven zelfs €7. “Het leven als student wordt zo onbetaalbaar. De ongelijkheid in het hoger onderwijs was al groot en zal nu alleen maar toenemen. Moeten we straks rijk zijn om nog te kunnen studeren, misschien?”
Bovendien nemen universiteiten en hogescholen maatregelen die studenten letterlijk in de kou zetten. De UGent besliste om na 16u de verwarming in alle lokalen af te zetten en geen warm water in de douches van de sportcomplexen meer te voorzien. Arteveldehogeschool zal tijdens de kerstvakantie nog maar één campus open laten om te studeren. “En dat terwijl er niets wordt gedaan om de prijzen te doen dalen en de miljarden overwinsten van energiemultinationals zoals Engie te belasten.”
“Net wanneer de problemen van studenten toenemen, is er méér ondersteuning en hulp nodig, niet minder”, vindt Claessens. “Hoger onderwijs is een collectieve dienst. We moeten studenten niet thuis of op kot in de kou laten zitten. De campus moet de plek zijn waar het wel nog warm is en waar we nog betaalbare maaltijden kunnen eten.”
Daarom vindt Comac dat geen enkele campus mag sluiten, de temperatuur in de gebouwen 20°C moet blijven en de prijzen moeten dalen en Engie moet betalen. “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis,” besluit Claessens.