Studenten van Comac voeren actie aan het rectoraat tegen de verhoging van de kotprijzen

Studenten van de studentenbeweging Comac voerden vandaag actie tegen de verhoging van de kotprijzen aan de UGent. Ze verzamelden voor het rectoraat om daar hun tent neer te zetten als protest. Ze eisen om de asociale besparingsmaatregelen die komend academiejaar van start gaan terug te draaien.

Volgend academiejaar voert de UGent een nieuw betaalsysteem in voor de UGent-homes. Op twee jaar tijd zullen de prijzen gestegen zijn met 13 procent. Een standaardkamer kostte in academiejaar 2020-2021 nog 284 euro per maand, na de zomer wordt dat 321. Daarnaast valt de automatische huurvermindering voor beursstudenten weg. “Veel beursstudenten kunnen zo’n bedrag niet voorschieten. Ze komen zo terecht in een onzekere situatie omdat ze niet weten of ze al dan niet in aanmerking komen”, legt Basile Peeters uit.

De huurprijzen van studentenkoten slaan volgend academiejaar overal op, met stijgingen van dertig, vijftig, voor sommige koten met meer dan zeventig euro per maand. “Veel studenten financieren hun kot met een studentenjob. Door die prijsstingen moeten wij meer uren kloppen om hetzelfde kot te betalen. Daardoor houden we minder tijd over om te studeren, en dat zal de sociale ongelijkheid in het hoger onderwijs nog verder vergroten”, zegt Basile Peeters.

De studenten willen dat het universiteitsbestuur deze beslissing terugdraait, en het voordeel voor beursstudenten intact laat. “Het is helemaal niet evident om elke maand zo een bedrag op te hoesten. De enige manier om studeren betaalbaar te houden voor iedereen, is door de kotenmarkt te reguleren, en om de publieke huisvesting die er nu al is, de UGent-homes, toegankelijk te houden voor alle studenten”, concludeert Basile Peeters.

Wil je de wereld veranderen?