Studenten van Comac vragen aan UGent rector Rik Van De Walle om te pleiten voor de de-escalatie en solidariteit met alle vluchtelingen

Deborah Bauwens en Basile Peeters, allebei lid van Comac en student aan de UGent, hebben een grote vredesvlag, ondertekend door een honderdtal studenten, overhandigd aan het rectoraat. Ze vragen aan de universiteit om de kant van de-escalatie en vrede te kiezen, te pleiten voor solidariteit met alle vluchtelingen ongeacht hun afkomst of huidskleur, en om een oplossing te bieden voor de Afrikaanse studenten op de vlucht uit Oekraïne.

"Laten we het lijden van de slachtoffers zo snel mogelijk stoppen en vermijden dat de oorlog nog meer slachtoffers maakt. Hoe langer de oorlog aansleept, hoe groter de kans op escalatie” vertelt Deborah Bauwens. Een nieuwe Europese veiligheidsstructuur is nodig om duurzame vrede in Europa mogelijk te maken. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is het best geplaatst om hieraan te werken, vinden de studenten. “Wapenleveringen dragen vooral bij aan militarisering en leiden tot een eindeloos militair opbod. We moeten alle kansen geven aan vrede. Ontwapening aan de grenzen en wederzijdse veiligheidsgaranties zijn de enige manier om op korte termijn tot vrede te komen” vindt Basile Peeters.

De studenten van Comac vragen ook aan de rector om zijn stem laten horen voor solidariteit met de vluchtelingen, ongeacht hun afkomst of huidskleur. Momenteel zijn miljoenen slachtoffers uit Oekraïne in verschrikkelijke omstandigheden op de vlucht. Gelukkig zien we een golf aan solidariteit in Europa waardoor vluchtelingen worden ontvangen. Spijtig genoeg merken we ook een andere trend: schrijnende getuigenissen over discriminatie op basis van huidskleur aan de grenzen. Er is ook sprake van “echte” Oekraïense vluchtelingen, aslof vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden dat niet zouden zijn. “We bevinden ons in een tijd waar fundamentele mensenrechten méér en méér in vraag worden gesteld. Ze worden haast voorwaardelijk. We vinden belangrijk dat de UGent haar stem laat horen. Want selectieve solidariteit is geen solidariteit. Racisme en discriminatie moeten ten stelligste en onvoorwaardelijk veroordeeld worden.” vindt Deborah Bauwens.

Ten slotte vragen de studenten aan de UGent om een oplossing te bieden aan de Afrikaanse studenten op de vlucht uit Oekraïne. Afrikaanse studenten krijgen geen opvang en opleiding aangeboden, ze worden aan hun lot overgelaten. “We vragen aan de rector om voor een oplossing te zorgen voor het verderzetten van hun opleiding. Bijvoorbeeld aan de UGent zelf.” concludeert Basile Peeters.

Wil je de wereld veranderen?