Er komt eindelijk een extern meldpunt in het hoger onderwijs. Maar is het echt tijd om te juichen? Sander Claessens, voorzitter van Comac, studentenbeweging van de PVDA, denkt van niet. “Het voorgestelde meldpunt in haar huidige vorm dreigt een lege doos te worden.”
Na de druk van studenten, assistenten en personeelsleden aan het hoger onderwijs in Vlaanderen, zou er eindelijk werk gemaakt worden van een centraal, extern meldpunt. Dat punt zou als oplossing moeten dienen voor interne problemen van grensoverschrijdend gedrag op de universiteit en hogeschool. Op sommige plaatsen bestaat er al een intern meldpunt, maar die bieden geen onafhankelijke kijk en hebben vaak lange, inefficiënte procedures. “De interne procedures bieden bescherming aan professoren die hun macht misbruiken”, aldus Sander Claessens, Comac-voorzitter.
We mogen echter niet te vroeg juichen. Na een aanvankelijke weigering van de universiteiten, dreigt een afkooksel van het oorspronkelijke plan werkelijkheid te worden. Wat nu op tafel ligt, is een meldpunt dat deel zou uitmaken van het Vlaamse Mensenrechteninstituut. Dat zorgt voor een flinke afstand tot de studenten, maar vooral houdt het op die manier geen rekening met de specifieke context in het hoger onderwijs. Claessens: “Dit lijkt vooral op een goedkope oplossing, waarbij de nood aan een meldpunt voor hoger onderwijs op een hoop wordt gegooid met andere noden in andere sectoren. Bovendien heeft het Vlaams Mensenrechteninstituut geen juridische slagkracht. Zo’n meldpunt zou echt moeten kunnen ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag.”
Grensoverschrijdend gedrag in de universiteiten heeft een specifiek karakter vanwege de hiërarchische verhouding tussen studenten, assistenten en professoren. De publicaties van professoren zijn erg belangrijk voor de financiering: hoe meer publicaties, hoe meer geld een universiteit ontvangt. “Als gevolg knijpt men voor professoren die veel publiceren al snel een oogje toe”, zegt Claessens. Vandaar meent hij dat het heel belangrijk is dat er een extern onafhankelijk meldpunt komt dat rekening houdt met de specifieke klachten van het hoger onderwijs en de macht heeft om daadwerkelijk in te grijpen bij grensoverschrijdend gedrag.
Claessens benadrukt voorts dat een meldpunt geen structurele oplossing is. “Het is een belangrijke stap in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag, maar er moeten ook meer investeringen komen in het hoger onderwijs. Dat kan zorgen voor minder concurrentie om geld voor onderwijs”, besluit hij. Een verminderde publicatiedruk, zou zorgen voor universiteiten die minder afhankelijk zijn van professoren die veel geld binnenrijven. Zo nemen we volgens Comac de macht bij professoren die aan grensoverschrijdend gedrag doen voor een stuk weg.