Wij willen perspectief: waarom vrijdag actie voeren belangrijk is

Studenten zien af. Al heel dit coronasemester lang snakken we naar perspectief. Met Comac eisen we dat de studiepunten worden teruggevorderd voor iedereen die buist en dat code rood na de examens wordt herbekeken. Met die voorstellen haalden we bijna 10.000 handtekeningen op. Na alle getuigenissen en open brieven, denken wij dat het tijd is voor actie. Een antwoord op vier veelgestelde vragen.

Waarom is het belangrijk dat onze studiepunten worden teruggevorderd?

Wij eisen dat de studievoortgang wordt gegarandeerd. De studiepunten voor gebuisde vakken moeten worden teruggevorderd. De bindende voorwaarden die vasthangen aan buizen tellen dit jaar niet mee. Volgend jaar mag er ook geen inschrijvingsgeld gevraagd worden voor vakken die opnieuw moeten worden gedaan.

Vorig jaar konden studenten corona als overmacht inroepen en zo hun studiepunten terugvorderen. Op vraag van PVDA zei de minister dat 9.000 studenten daar gebruik van maakten. Dat is niet alleen een zeer groot aantal, de tweede lockdown voelt nog zwaarder aan dan de eerste. Corona is geen uitzondering meer, maar een situatie die het voor iedereen moeilijker maakt. Een minimum is dat corona als overmacht ingeroepen kan worden zoals vorig semester.

Bovendien is het Belgische onderwijs het meest ongelijke van Europa. Je sociaaleconomische achtergrond bepaalt meer dan andere factoren je slaagpercentages. De coronacrisis heeft de ongelijkheid alleen maar doen toenemen. Het is logisch dat de studenten zonder rustige studieplek, met slecht internet of in financiële moeilijkheden als eerste zullen buizen. We mogen niet toelaten dat mensen onderaan de ladder als eerste uit de boot zullen vallen.

In het Franstalig hoger onderwijs zijn de studiepunten voor iedereen die buist via een gelijkaardige regeling teruggevorderd. Wat daar kan, kan hier ook.

Is het herbekijken van code rood na de examens een goed idee?

We moeten ervoor zorgen dat het virus geen kans krijgt zich te verspreiden. De veiligheid van studenten en van de algemene bevolking is het allerbelangrijkste. We moeten absoluut vermijden dat er een derde golf komt. We pleiten dus niet om zomaar terug fysiek naar de les te gaan. Maar ook niet om nu al zomaar aan te kondigen dat we sowieso nog maanden in lockdown gaan moeten zitten. Het sociaal isolement en de online lessen hebben tot een mentale gezondheidscrisis bij jongeren en studenten geleid. Wij pleiten daarom niet dat code rood per definitie moet worden opgeheven, maar dat het moet herbekeken worden afhankelijk van de situatie.

Het gebrek aan sociaal contact is volgens experts nefast voor de ontwikkeling van jongeren. Maar op lange termijn is de kans op psychologische problemen als volwassen groter wanneer die ontstaan wanneer je jong bent. Studentenpsychologen trekken al enkele maanden aan de alarmbel dat onze veerkracht op springen staat. Ze waarschuwen dat studenten zelfs denken aan stoppen met hun studies.

Je kan je bovendien afvragen: waarom wordt het sociaal leven altijd als eerste aan banden gelegd, terwijl de productie koste wat kost blijft draaien. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de gecontroleerde bedrijven de coronamaatregelen niet respecteren. Vier op de tien besmettingen blijken bovendien opgelopen te zijn op het werk. Waarom gaan de coronamaatregelen uit van zo’n eenzijdige focus?

In Frankrijk wil men één les per week fysiek mogelijk maken. We moeten de veiligheid absoluut garanderen, maar nu worden de sociale en mentale noden van studenten helemaal aan de kant geschoven. Als we dat blijven doen, dreigt de mentale gezondheidscrisis voor veel jongeren fataal af te lopen.

Kunnen we coronaveilig actievoeren?

We hebben natuurlijk meteen contact opgezocht met de politie en de locatie is samen met hen afgesproken. We voorzien handgel en mondmaskers ter plaatse en zullen er voor zorgen dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden. We vragen aan elke deelnemer om zich op voorhand in te schrijven via een formulier. Zo hebben we een goed zicht op wie er komt en kunnen we beter communiceren met deelnemers. We zullen er samen voor zorgen dat alles verantwoord verloopt. Houd ook ons Facebookevenement in de gaten voor eventuele updates.

Kunnen we winnen?

Vorig semester haalde de petitie Geef Ons Een Stem 25.000 handtekeningen. Onder die druk is de actie erin geslaagd dat corona als overmacht kan worden ingeroepen. Het is maar omdat zoveel studenten van zich hebben laten horen de afgelopen maanden, dat er dingen in beweging zijn gekomen. In Franstalig België hebben acties van Comac via een petitie, mails en video’s er vorig jaar voor gezorgd dat de studiepunten daar ook teruggevorderd werden.

Jos D’Haese van PVDA diende twee weken geleden een voorstel in het Vlaams Parlement in om te eisen dat corona weer als overmachtsituatie kan worden ingeroepen, zodat studenten hun studiepunten terugkrijgen wanneer ze buizen. Nadat Groen en sp.a hun steun uitspraken, zei ook meerderheidspartij CD&V akkoord te gaan. “We zeggen absoluut niet nee,” zei minister Ben Weyts als reactie. Woensdag 11 februari zal het gestemd worden in het Vlaams Parlement.

De steun voor ons voorstel groeit dus. Teken de petitie en kom vrijdag om 11u naar het Martelaarsplein in Brussel. Samen eisen we perspectief!


Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Wil je de wereld veranderen?