Vlak voor de blok kondigde minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan dat volgend semester minstens tot maart in code rood zal blijven. Het beetje perspectief voor studenten wordt zo weggevaagd. Comac eist dat die beslissing wordt herbekeken na de examens en dat verloren studiepunten dit semester zonder sanctie of extra kosten worden teruggevorderd.
“Er is frustratie bij heel wat studenten: ze stellen dat ze niet worden gehoord, dat er geen aandacht is voor hen. Dat is ook niet waar”, zei Weyts vorige maand in het Vlaams parlement. Vervolgens kondigde hij vlak voor de blok aan dat volgend semester minstens tot maart in code rood zal zijn. "Corona wordt een catch-all excuus om uiteindelijk de examens en het afwerken van die vakken voor zich uit te duwen", zei hij als klap op de vuurpijl in studentenblad Schamper.
De jeugd is de toekomst, maar wat als er geen toekomst meer is? Door nu al een code rood aan te kondigen, wordt het beetje perspectief voor alle studenten weggevaagd. Een onderzoek toont aan dat studenten mentaal het meeste afzien onder de lockdown. Veel studenten hebben geen inkomen meer omdat ze hun studentenjob kwijt zijn of omdat hun ouders minder inkomen hebben. Sociaal isolement, financiële problemen, geen goede studieplek of een wankelend mentaal welzijn geen ‘excuses’. Het zijn echte problemen die om echte oplossingen vragen.
Herbekijk code rood na de examens
Door online lessen zitten we al maanden in sociaal isolement, valt de routine weg en is de werkdruk hoger dan ooit. Het is één van de voornaamste redenen dat de lockdown mentaal zo zwaar is voor duizenden jongeren en studenten. Volgens wetenschappers heb je op onze leeftijd sociaal contact en perspectief extra hard nodig. Dat komt omdat ons brein nog volop in ontwikkeling is en omdat we nu cruciale sociale vaardigheden aanleren. Veel academisch personeel doet hun uiterste best om de lessen draaglijk te maken en studentenpsychologen en studiebegeleiders hebben hun handen vol, maar ook voor hen is er veel te weinig ondersteuning. Bovendien is studeren meer dan achter de boeken zitten. Je engageren, nieuwe mensen leren kennen en de wereld ontdekken hoort bij het studentenleven.
Maatregelen zijn absoluut noodzakelijk om het virus in te perken. Maar het kan niet zijn dat studenten als één van de enige groepen te horen krijgen dat ze tot maart in lockdown zitten. De beslissing om code rood op alle campussen in te voeren moet herbekeken worden na de examens. Afhankelijk van de situatie op dat moment moet er gekeken worden of het veilig is om bijvoorbeeld naar code oranje te gaan. Ben Weyts moet ook middelen vrijmaken voor meer psychologische en studiebegeleiding, want op deze manier online les volgen is niet vol te houden. De onderwijskwaliteit en de mentale gezondheid van studenten staat op het spel.
Garandeer de studievoortzetting
Door deze moeilijke situatie dreigen sommige mensen vakken uit te stellen of zullen ze buizen. De al grote sociale ongelijkheid in het onderwijs, zal zo nog meer toenemen. Wie geen eigen rustige studieplek heeft, geen laptop of goede internetconnectie of zonder inkomen is gevallen door corona, dreigt uit de boot te vallen.
Wie studeert heeft een aantal studiepunten per vak. Wie slaagt voor een vak, krijgt die studiepunten terug, maar wie buist, is ze kwijt. Indien je te weinig studiepunten hebt worden er voorwaarden opgelegd of moet je zelfs stoppen met studeren. Wij eisen dat de studievoortgang dit jaar wordt gegarandeerd. Wie buist, mag geen studiepunten verliezen.
Een minimum is dat corona als overmacht ingeroepen kan worden zoals vorig semester. Daarbovenop stellen wij voor dat de studiepunten voor gebuisde vakken moeten teruggevorderd worden. De bindende voorwaarden die vasthangen aan buizen tellen dit jaar niet mee. Volgend jaar mag er ook geen inschrijvingsgeld gevraagd worden voor vakken die opnieuw moeten worden gedaan. Op die manier voorkomen we dat mensen onterecht slachtoffer zijn van deze situatie.