Studenten zijn het beu: wij willen perspectief!

Teken de petitie beneden op deze pagina 👇

Vlak voor de blok kondigde minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan dat volgend semester minstens tot maart in code rood zal blijven.  "Corona wordt een catch-all excuus om uiteindelijk de examens en het afwerken van die vakken voor zich uit te duwen", zei hij als klap op de vuurpijl in studentenblad Schamper.

Door nu al een code rood aan te kondigen, wordt het beetje perspectief voor alle studenten weggevaagd. Veel studenten hebben geen inkomen meer omdat ze hun studentenjob kwijt zijn of omdat hun ouders minder inkomen hebben. Sociaal isolement, financiële problemen, geen goede studieplek of een wankelend mentaal welzijn zijn geen ‘excuses’. Het zijn echte problemen die om echte oplossingen vragen. Daarom eisen wij dat code rood na de examens wordt herbekeken en dat de studievoortgang wordt gegarandeerd.

Herbekijk code rood na de examens

Maatregelen zijn absoluut noodzakelijk om het virus in te perken. Maar het kan niet zijn dat studenten als één van de enige groepen te horen krijgen dat ze tot maart in lockdown zitten. De beslissing om code rood op alle campussen in te voeren moet herbekeken worden na de examens. Afhankelijk van de situatie op dat moment moet er gekeken worden of het veilig is om bijvoorbeeld naar code oranje te gaan. Ben Weyts moet ook middelen vrijmaken voor meer psychologische en studiebegeleiding, want op deze manier online les volgen is niet vol te houden. De onderwijskwaliteit en de mentale gezondheid van studenten staat op het spel.

Garandeer de studievoortzetting

Door deze moeilijke situatie dreigen sommige mensen vakken uit te stellen of zullen ze buizen. De al grote sociale ongelijkheid in het onderwijs, zal zo nog meer toenemen. Wij eisen dat de studievoortgang dit jaar wordt gegarandeerd. Wie buist, mag geen studiepunten verliezen.

Een minimum is dat corona als overmacht ingeroepen kan worden zoals vorig semester. Daarbovenop stellen wij voor dat de studiepunten voor gebuisde vakken moeten worden teruggevorderd. De bindende voorwaarden die vasthangen aan buizen tellen dit jaar niet mee. Volgend jaar mag er ook geen inschrijvingsgeld gevraagd worden voor vakken die opnieuw moeten worden gedaan. Op die manier voorkomen we dat mensen onterecht slachtoffer zijn van deze situatie.

10365 HANDTEKENINGen
10000 handtekeningen

Deze petitie werd al 10,365 keer getekend, teken jij ook?

Als je aanklikt ‘je mag mij mailen’ en/of ‘je mag mij sms’en’ worden je gegevens opgenomen in de gegevensbank van Comac om je op de hoogte te houden van publicaties en activiteiten van Comac. Je hebt het recht om deze gegevens op te vragen, te laten verwijderen en te verbeteren. Richt je vraag naar Comac, Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel of [email protected].

Wil je de wereld veranderen?