Stop de elitaire knip

Comac lanceert een petitie tegen de elitaire knip. Deze maatregel van Ben Weyts zal vooral studenten treffen die in een moeilijke socio-economische situatie zitten. In plaats van selectie hebben we nood aan extra begeleiding en investeringen in het onderwijs.

De elitaire knip van Ben Weyts kreeg onlangs groen licht van de Vlaamse regering. Dit betekent dat je niet aan je derde bachelor mag beginnen als je nog één vak van het eerste jaar meeneemt. De knip geldt voor studenten die starten vanaf het academiejaar 2023-2024. 

Weyts beweert hierbij dat hij ook op begeleiding inzet. Maar in zijn voorstel staat er slechts één zin over: “Elke student heeft het recht op een gesprek met een studiebegeleider”. Guess what? Dat recht hebben we al! Wij willen échte studiebegeleiding: meer dan enkel een gesprek en daarvoor moeten extra budgetten worden vrijgemaakt, bijvoorbeeld om extra personeel aan te nemen. Hier horen we Weyts helemaal niet over.

Studenten help je niet door hen tegen te houden met een elitaire knip. In Nederland werd er meer dan 10 jaar geleden al een knip doorgevoerd, maar volgens de cijfers van de OESO studeren de Nederlandse studenten niet sneller af dan de Vlaamse studenten. Integendeel, het zorgt alleen maar voor extra stress en demotivatie. Vooral in een periode waar de studenten in de blok zitten, komt dit nieuws compleet ongelegen. Daarbij: na de coronapandemie en door het nijpende lerarentekort beginnen eerstejaarsstudenten al met een gigantische achterstand. Net nu zo'n maatregel nemen, is gewoonweg absurd.

Elitair voorstel 

Veel studenten hebben het moeilijk om in één keer op alle vakken te slagen. Iedereen kent wel studenten die in hun derde jaar nog een vak van het eerste jaar hebben meegenomen. Met de elitaire knip wordt de schuld nu op die individuele studenten geschoven. Studenten met financiële problemen, die veel moeten werken om hun studies te betalen of die het thuis moeilijk hebben worden extra hard getroffen door deze maatregel. In plaats van te selecteren, moeten we investeren in het hoger onderwijs: meer studiebegeleiding en hoger onderwijs op maat van elke student.

Deze beslissing is  helemaal niet in het belang van de studenten, het is tijd dat de minister luistert naar de noden en vragen van de studenten!

Teken de petitie tegen de elitaire knip!

Wil je de wereld veranderen?