Herman Daems moet kiezen

De KU Leuven heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden tegen 2030 en dat is een goede zaak, want de strijd tegen de klimaatopwarming is misschien wel de grootste uitdaging van onze tijd. Het is daarom ook positief dat duurzaamheid één van de vijf krachtlijnen is van het strategische plan van de universiteit. “Je kan het thema duurzaamheid maar de plaats geven die het vandaag verdient als je er meer onderzoek naar doet én als je er in je onderwijs de nodige aandacht aan besteedt” aldus Luc Sels, rector van de KU Leuven daar over.1

BNP Paribas draagt een grote verantwoordelijkheid in de klimaatopwarming

Maar, in de strijd tegen klimaatopwarming is het voor een universiteit belangrijk om zich te baseren op feiten en een wetenschappelijke houding aan te nemen. Uit het rapport van Carbon Disclosure Project blijkt dat 100 bedrijven de verantwoordelijkheid dragen voor meer dan 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen sinds 1988. Dat is waar moet worden ingegrepen. Om het klimaat te redden moet er een stop worden gezet op het nastreven van maximale winst door deze bedrijven, ten koste van mens en milieu.2

Wanneer we de samenstelling van de -niet verkozen- Raad van Bestuur bekijken, zien we een zeer sterke vertegenwoordiging van het bedrijfsleven. Exemplarisch hiervoor is dat de voorzitter van de Raad van Bestuur, Herman Daems, tegelijkertijd voorzitter is van de Belgische bankgroep BNP Paribas Fortis. Hij ontvangt hier een vergoeding van 150.000 euro per jaar voor. BNP Paribas Fortis is met 30 miljard de grootste Belgische investeerder in fossiele brandstoffen, die zoals geweten de oorzaak vormen van de klimaatverandering.3

Greenwashing

Zelf beweert BNP Paribas Fortis 'CO2-neutraal' te zijn. Zo worden vliegtuigreizen van medewerkers ‘gecompenseerd’ via een samenwerking met GoodPlanet, een bedrijf dat biogas produceert. Verder verhogen ze ook hun investeringen in groene energie. Dat heeft niet noodzakelijk te maken met het streven naar een duurzame toekomst. Ook voor groene stroom bestaat vandaag een koopkrachtige vraag en is het beter voor sommige bedrijven om daar zelf aan te voldoen dan dit aan een concurrent over te laten.

Greenwashing heet dat: groene projecten in de vitrine zetten, maar ondertussen verder vasthouden aan ‘business as usual’ en miljarden investeren in olie en gas. Dat is zoals een alcoholicus die zegt dat hij gezond is, omdat hij ook veel water drinkt. Terwijl we weten dat om de klimaatverandering onder 1,5 graden te houden het grootste deel van de gekende reserves onder de grond moeten blijven, gaat de zoektocht naar nieuwe voorraden gewoon door.4 Men doet dat om zo veel mogelijk winst te maken. Zolang de winstlogica primeert, is er dus geen oplossing voor de klimaatcrisis mogelijk.

Herman Daems moet kiezen

De universiteiten moeten een leidende rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook een plaats zijn om de kritische geest van studenten te ontwikkelen. Het is goed dat men ook de ambitie uitspreekt om die maatschappelijke rol te vervullen. Maar je kan niet tegelijkertijd brandweer en pyromaan zijn. Het verdedigen van de winsten van BNP Paribas Fortis staat haaks op de doelstelling om het klimaat te redden.

Wanneer men betaald wordt met opbrengsten afkomstig van fossiele brandstoffen, is het dus moeilijk om op een geloofwaardige manier te streven naar klimaatneutraliteit. Als het de KU Leuven menens is met haar engagement voor het klimaat, en laten we hopen dat dit zo is, moet er een einde komen aan deze belangenvermenging. We vragen daarom met aandrang om Herman Daems voor de keuze te stellen: voorzitter blijven van de Raad van Bestuur van de KU Leuven of voorzitter blijven van de Belgische afdeling van BNP Paribas Fortis.

 

 

-----

 

Mailactie

Ageer mee tegen deze belangenvermenging een stuur een mail naar [email protected]. Voorbeeld:

 

Beste meneer Daems,

De KU Leuven heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden tegen 2030 en dat is een goede zaak, want de strijd tegen de klimaatopwarming is misschien wel de grootste uitdaging van onze tijd. In de strijd tegen klimaatopwarming is het voor een universiteit echter belangrijk om zich te baseren op feiten en een wetenschappelijke houding aan te nemen. BNP Paribas Fortis is met 30 miljard de grootste Belgische investeerder in fossiele brandstoffen, die zoals geweten de oorzaak vormen van de klimaatverandering. U ontvangt ongeveer 150.000 euro per jaar voor het voorzittersschap in de raad van bestuur van deze bank.

 

Je kan niet tegelijkertijd brandweer en pyromaan zijn. Als je betaald wordt met opbrengsten afkomstig van fossiele brandstoffen, is het moeilijk om op een geloofwaardige manier te streven naar klimaatneutraliteit. We vragen u daarom om een keuze te maken: voorzitter blijven van de Raad van Bestuur van de KU Leuven of voorzitter blijven van de Belgische afdeling van BNP Paribas.

 

Groeten,

----

1https://nieuws.kuleuven.be/nl/2018/rector-luc-sels-licht-strategisch-pla...

2 https://www.demorgen.be/buitenland/100-bedrijven-verantwoordelijk-voor-7...

3 http://www.standaard.be/cnt/dmf20160421_02250079

4 https://www.nature.com/articles/nature14016

Wil je de wereld veranderen?