Comac lanceert petitie voor universiteiten en hogescholen om Israël te boycotten

Wat er in Gaza gebeurt, is een slachtpartij. De VN waarschuwt voor een risico op genocide. En de situatie wordt alleen maar erger. VN-experts stellen nu ook officieel dat het onbewoonbaar maken van Gaza een oorlogsmisdaad is. Wereldwijd trekken juristen aan de alarmbel wegens schendingen van het internationaal recht.

Teken onze petitie

Het Israëlisch leger neemt het niet zo nauw met de academische vrijheid. Intussen is duidelijk dat Israël al meerdere scholen aanviel, en in Gaza werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op de Al-Azhar University. In de Westelijke Jordaanoever in Palestina, werd de Universiteit van Birzeit binnengevallen, en dat niet voor de eerste keer. Als partneruniversiteit van de UGent en de VUB, zouden we dat niet zomaar mogen laten passeren.

Nog steeds lopen er binnen ons hoger onderwijs verschillende samenwerkingen met Israëlische universiteiten die rechtstreeks meehelpen bij de bezetting van Palestina en het vervaardigen van wapens om in te zetten tegen onschuldige burgers. Het academisch boycotten van deze projecten is een belangrijke schakel in het beëindigen van het geweld, zoals dat in de jaren 1960 ook in Zuid-Afrika gebeurde.

Enkele frappante voorbeelden van academische samenwerking van Belgische universiteiten met projecten die de bezetting in stand houden:

  • De UAntwerpen maakte tot februari 2023 deel uit van een project in samenwerking met het Israëlisch Ministerie van Openbare Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de Israëlische politie en gevangenissen, met aan het hoofd Itmar Ben-Givir van de extreemrechtse zionistische partij Otzma Yehudit.

  • Het Solvay-departement van de ULB werkt samen met de Tel Aviv University, een universiteit die opleidingen voorziet voor het Israëlisch leger, subsidies ontvangt van het Israëlisch Ministerie van Defensie en zelfs prijzen ontvangt voor haar deelname aan de bewapening en infrastructuur van het Israëlisch leger. In 2022 nog werd er rechtstreeks militair materiaal ‘besteld’ bij de Tel Aviv University.

  • De UCLouvain voorziet 24 beurzen voor uitwisselingsprojecten met Israël, waaronder met technologisch instituut Technion dat nauwe banden onderhoudt met het industrieel-militair complex. Deze universiteit staat o.a. bekend om het wetenschappelijk onderzoek, de ontwikkeling en productie van high-tech wapens en militair materieel, in samenwerking met de 3 grootste Israëlische wapenbedrijven (Elbit Systems, Israel Aerospace Industries en Rafael). De hier ontwikkelde wapens en beveiligingssystemen worden o.a. uitgetest in de Palestijnse bezette gebieden, zoals de Westbank en Gaza. (Op hun site: “It was clear from the very beginnings of the State of Israel that the Technion would be the nation’s backbone as it established its infrastructure, security, and economy – just as the thinkers at the Fifth Zionist Congress had intended.”)

  • De KU Leuven heeft 30 samenwerkingen lopen met Israëlische universiteiten. Ze biedt met ditzelfde Technioninstituut uitwisselingen aan en het is een officiële partner van de faculteit architectuur. Verder zijn er ook banden met bovengenoemde Tel Aviv University, met de Bar-llan Universiteit die het Israëlisch leger adviseert, met de Ben Gurion Universiteit die samenwerkt met Israëlisch Ministerie van Defensie en met de Hebrew University die het IDF academisch ondersteunt.

Academici van over heel de wereld, gespecialiseerd in internationaal recht en genocidestudies, waarschuwen voor een genocide en het plegen van oorlogsmisdaden. De universiteiten zouden moeten luisteren naar de experts binnen hun eigen rangen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu mag hier niet ongestraft mee wegkomen.

Onze universiteiten en hogescholen hebben de macht om actie te ondernemen en zich uit te spreken met internationale weerklank. De VUB sprak zich als enige Belgische universiteit uit voor een staakt-het-vuren, tijd dat de rest volgt. 

Daarom eisen wij van onze hogeronderwijsinstellingen:

  1. Verbreek alle academische banden die de Israëlische bezetting in Palestina in stand houden. Ontwerp een ethisch charter dat dit soort samenwerkingen in de toekomst tegenhoudt.
  2. Spreek u als rector of hogeronderwijsinstelling duidelijk uit tegen de bezetting en voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en de rest van Palestina. 
  3. Steun de internationale oproep om Netanyahu voor het Strafhof te brengen. Wie oorlogsmisdaden pleegt, moet vervolgd worden.

Teken onze petitie

Wil je de wereld veranderen?