Vijf maatregelen om te garanderen dat studenten slagen

Comac, de studentenbeweging van de PVDA, schuift vijf maatregelen naar voor om te garanderen dat studenten slagen voor hun examens. Het coronavirus zorgt ervoor dat studenten thuis moeten blijven. Maar tegelijkertijd moeten er maatregelen genomen worden zodat ze niet gestraft worden en kunnen slagen voor hun studies.

Nog geen enkele oplossing of algemene maatregel is tot nu toe genomen door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Het blijft onduidelijk wat er zal gebeuren voor examens, thesissen en scripties, evenals de organisatie van stages. “Veel studenten hebben ons laten weten dat ze bezorgd zijn”, verklaart Sander Claessens, woordvoerder van Comac.

De lockdown zorgt er ook voor dat ongelijkheden, die al sterk aanwezig zijn in het hoger onderwijs, worden versterkt. “Niet elke student heeft het geluk om thuis te zitten in een omgeving waar men kan studeren.”, zegt Claessens. “In een klas zitten met een professor of docent, vragen kunnen stellen en om begeleiding vragen is iets helemaal anders dan alleen thuis zijn voor een online les”, legt Claessens verder uit. “Zij die sowieso al meer moeilijkheden ervaren, worden nog eens gestraft.”

Comac, de studentenbeweging van de PVDA, schuift daarom vijf maatregelen naar voren om te garanderen dat studenten slagen voor hun examens:

  1. De geëvalueerde inhoud moet tijdens het examen aangepast zijn aan deze uitzonderlijke crisis. Een les die online wordt gegeven, kan niet beschouwd worden als voldoende. Voor elke les moet er duidelijke informatie komen over welke inhoud er tijdens het examen wordt geëvalueerd.
  2. Er moeten gratis bijlessen verzekerd worden voor de tweede zit. Minister Weyts en de hoger onderwijsinstellingen moeten de nodige middelen vrijmaken om bijlessen te geven tijdens de zomer, zodat studenten een eventuele achterstand kunnen inhalen.
  3. Het recht van studenten om hun studies verder te zetten in het geval van buizen mag dit jaar niet geweigerd worden. De studenten zitten in een situatie van overmacht. Zich aanpassen aan deze nieuwe situatie en compleet van leermethode veranderen zonder dat men naar een bibliotheek kan gaan om te studeren is een bron van stress en heeft een impact op de kwaliteit van de studie.
  4. Geannuleerde stages moeten getolereerd worden, zonder dat het tolerantiekrediet naar beneden gaat.
  5. De thesissen moeten later kunnen ingediend worden zonder sanctie. De studenten hebben geen toegang meer tot bibliotheken waar de middelen beschikbaar zijn om hun werk af te maken.

Hoe ervaar jij studeren onder de coronamaatregelen?

Laat je getuigenis achter over de impact die de huidige situatie heeft op je studie. Wat is je ervaring met de online cursussen? Hoe beïnvloedt het je leervermogen? Laat het ons weten!

Wil je de wereld veranderen?