Talkin’ About A Revolution: de meeting voor wie de wereld wil veranderen!

Elk jaar in maart organiseert Comac de Karl Marx School, een vormingsweekend dat zich laat samenvatten met de slogan “de wereld begrijpen, om haar te veranderen”. 2019 is echter een uitzonderlijk jaar, dat vraagt voor een uitzonderlijk ambitieus vormingsevenement. Een Karl Marx School XXL zeg maar: Talkin’ About A Revolution. Een weekend met grote conferenties van grote experts uit binnen- en buitenland over thema’s als klimaatverandering, sociale ongelijkheid, feminisme, economie, activisme op sociale media en meer. Maak je maar alvast vrij op 2 en 3 maart, want dit wordt een unieke ervaring voor wie droomt van een andere wereld!

 

In wat voor wereld leven we eigenlijk? Nooit eerder in de geschiedenis produceerden we zoveel welvaart. Maar nooit eerder was de ongelijkheid zo groot. De 1% heeft nu letterlijk meer bezit dan de 99%. Amper 26 families bezitten evenveel als de helft van de wereldbevolking. Nooit in de geschiedenis hadden we meer kennis over de wereld en technologieën om op een verantwoorde manier van de rijkdommen van de natuur te genieten. Toch worden de waarschuwingen van wetenschappers over klimaatverandering al decennia lang genegeerd door beleidsmakers. Pas wanneer er wereldwijd honderd duizenden tieners op straat komen, willen ze plots luisteren (of doen ze alsof?).

Sommigen beweren dat de wereld nu eenmaal is zoals ze is. Er valt niks aan te doen, er is geen alternatief, het heeft geen zin om je te verzetten. Een hele stoet criticasters, opiniemakers en verzuurde commentatoren staat steeds paraat om jonge klimaatstakers terug naar school te schelden, om elke staking te veroordelen, om met wetenschappelijk-klinkende nonsens alle ongelijkheden en onrechtvaardigheden te verdedigen. Zij vertegenwoordigen de oude wereld. De stervende wereld. Zij kunnen niet verkroppen dat de dingen veranderen.

Soms lijkt het alsof de dingen stilstaan. Dat alles aan een slakkengangetje vooruit gaat. Maar soms zijn er ook stroomversnellingen. Dan gaat het heel snel. 2019 lijkt zo’n stroomversnelling. Een golf. Scholieren hebben die op gang getrokken. De klimaatgeneratie. Gele hesjes en vakbonden verdiepen de golf. Voor een eerlijkere verdeling van de welvaart. En er is de golf die oproept tot vrouwenactie op 8 maart. Gelijk loon voor gelijk werk. Door de golf van protest heen worden de contouren zichtbaar van een andere maatschappij. Van een alternatief. Een ander paradigma. Een andere manier van samenleven.

Comac wil de toekomststrijders de kans geven om de oude wereld waartegen ze zich verzetten te doorgronden. Met Talkin’ About A Revolution laten we enkele van de meest vooraanstaande anti-establishment sprekers van vandaag aan het woord. Zij willen hun topexpertise in hun vakgebied ten dienste stellen van de jongeren die vandaag strijden voor een betere wereld. Het is enkel door de huidige wereld beter te begrijpen, dat we in staat zullen zijn om haar te veranderen. 

  • Richard Wilkinson (GB) kan als geen ander uitleggen hoe sociale ongelijkheid schadelijk is voor de hele samenleving, en dat iedereen dus beter wordt van meer gelijkheid.
  • Ludo De Witte (B) waarschuwt de klimaatbeweging voor nep-oplossingen die niet met het vervuilende systeem zelf breken.
  • Niemand is beter geplaatst om de relevantie van nieuwe feministische strijdbewegingen te duiden dan Anja Meulenbelt (NL), al tientallen jaren bij de meest vooraanstaande feministen van de lage landen.
  • Haar landgenoot Ewald Engelen (NL) weet als financieel geograaf dat de elite niets heeft geleerd van de bankencrisis en dat we een heel ander economisch model nodig hebben.
  • Dirk Van Duppen (B) doorprikt de mythe dat de mens van nature egoïstisch zou zijn en legt uit dat de mens biologisch geneigd is tot samenwerking, en dat een op samenwerking gestoelde maatschappij dus mogelijk is.

 

 

 


Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Wil je de wereld veranderen?