Woensdag om 13u geven studenten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, meer dan 7.500 ingezamelde handtekeningen voor een academische boycot tegen Israël af aan Jan Danckaert, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en rector van de VUB. “Zolang universiteiten samenwerken met Israël, steunen ze de genocide in Gaza”, klinkt het.
Comac haalde al meer dan 7.500 handtekeningen in heel Vlaanderen op om te eisen dat de Vlaamse universiteiten de banden met Israëlische universiteiten medeplichtig aan de Israëlische bezettingspolitiek doorknippen. “Veel universiteiten spraken zich al uit voor een staakt-het-vuren in Gaza. Tijd dat ze ook druk zetten om dat mogelijk te maken en de banden met Israël breken”, zegt Sander Claessens, voorzitter van Comac. De studentenbeweging eist ook dat de universiteiten de internationale oproep om Netanyahu voor het Internationaal Strafhof te brengen, steunen.
Om de handtekeningen af te geven organiseert de studentenbeweging een actie voor het kantoor van Jan Danckaert, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en rector van de VUB. Ze komen bijeen met bordjes waarop academici of studenten te zien zijn die de afgelopen maanden vermoord werden door het Israelische leger. Wat er zich momenteel afspeelt in Gaza is naast een genocide ook een “educide”, volgens Comac.
“Door onderwijsinstellingen en intellectuelen opzettelijk aan te vallen en uit te schakelen, valt Israël bewust de toekomst van Palestina aan”, zegt Sander Claessens, voorzitter van Comac. “Educide is de benaming voor de desastreuze vernietiging van hele onderwijssystemen dat als oorlogswapen wordt ingezet. Dat is wat we vandaag zien: geen enkele universiteit in Gaza staat nog recht.”
Om het recht op onderwijs overal in de wereld te beschermen is het volgens Comac noodzakelijk dat de Vlaamse universiteiten actie ondernemen in context van zulke misdaden. “Tegen Rusland werd na enkele weken oorlog in Oekraïne een boycot afgekondigd door alle Belgische universiteiten. Tegen Iran doet men hetzelfde. Waarom dan niet tegen Israël?”
Banden met Israël
De Belgische universiteiten werken samen met verschillende Israëlische universiteiten. Soms is dat in bilaterale samenwerkingsverbanden, meestal in Europese multilaterale akkoorden met verschillende landen. “Maar die Israëlische universiteiten steunen actief de bezetting en kolonisatie van Palestina door Israël. Ze werken samen met het Israëlische leger en het Israëlische ministerie van Defensie”, legt Claessens uit. “Wij willen dat de Belgische universiteiten banden met die instellingen breken. Ze kunnen bijvoorbeeld naar de coördinatoren van die Europese projecten stappen en pleiten dat Israëlische instellingen eruit worden gezet”, beargumenteert Claessens.
In januari stopte de Rechtenfaculteit van de Universiteit Antwerpen al een uitwisseling met de Israëlische Bar-Ilan Universiteit. “Je ziet dus dat de druk van studenten en personeelsleden werkt”, zegt Claessens. Een academische boycot is wel degelijk zinvol, vindt Comac. “Een internationale boycot campagne heeft er ook mee toe geleid dat de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft. Het is een concrete manier om tegen de onderdrukking van de Palestijnen te strijden. Wij zetten dus door tot er een echte academische boycot komt”, besluit Claessens.