Studenten hangen spandoek op tegen racistische lezing Dewinter

Studenten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, hingen deze nacht een spandoek op voor de ingang van Campus Aula van de UGent. Daar komt Filip Dewinter op donderdag 1 december een racistische lezing geven over de ‘omvolkingstheorie’. “Met ons spandoek willen we een duidelijke boodschap overbrengen: haat en racisme zal niet getolereerd worden op onze universiteit”, zegt Mingtje Wang van Comac.

Op de nacht van 30 november hebben studenten van Comac actie gevoerd in de Universiteitsstraat. ‘Geen racisme aan onze unief’ staat geschreven op het spandoek, die aan de ingang van de Gentse Campus Aula werd gehangen. De studenten schreven met krijt ook allerlei boodschappen voor de ingang, als statement tegen haat, racisme en de normalisering van extreemrechts. Comac protesteert zo tegen de lezing van Filip Dewinter over de omvolkingstheorie. “Deze theorie is racistisch en zet aan tot haat en geweld”, zegt Mingtje Wang, voorzitter van Comac Gent.

“Omvolking is een complottheorie die stelt dat de Europese bevolking doelbewust wordt vervangen door migranten. Deze term komt van de nazi’s, die het als basis gebruikten voor de Jodenvervolgingen”, legt Wang uit. “Keer op keer wordt bewezen hoe gevaarlijk deze theorie is. Denk aan terroristen als Anders Breivik in Noorwegen, Brenton Tarrant in Christchurch, Nieuw-Zeeland of Payton Gendron in de Verenigde Staten. Ze baseerden zich telkens op de omvolkingstheorie om migranten of progressieve mensen te vermoorden. Het Vlaams Belang gebruikt dezelfde theorie om mensen tegen elkaar op te zetten en verdeeldheid te zaaien. We weten allemaal waar dat toe kan leiden.”

Rector Rik Van de Walle zegt dat hij de lezing niet kan annuleren omdat het over vrije meningsuiting gaat. Daar is Comac het niet mee eens. “In artikel 6 van de non-discriminatieverklaring van de UGent staat geschreven dat alle openbare uitingen die aanzetten tot agressie, haat of discriminatie verboden zijn op de universitaire terreinen”, zegt Wang. “Bovendien is racisme is een strafbaar feit volgens de antiracismewetWat Dewinter propageert is geen mening, maar een misdrijf.

Breed protest

Comac steunt ook het platform ‘Geen haat en racisme aan de UGent’. Een dertigtal organisaties uit de studentenwereld, het middenveld, de Gentse cultuursector en de vakbonden sloten zich aan bij dit breed platform. Als protest tegen de lezing organiseren ze donderdagavond een mars tegen haat en racisme. Aansluitend houden ze een groot slotevent ‘Nie pleuje voor haat en racisme’ in Kunstencentrum VIERNULVIER met bekende sprekers en artiesten. “Dat er zo’n breed protest is, kan de rector niet langer negeren. Met zo veel vertegenwoordigers van verschillende Gentse gemeenschappen delen we de breed gedragen boodschap dat er voor zulke haatspraak geen plaats is in een democratische samenleving”, zegt Wang. “Tijd dat de UGent een duidelijke lijn trekt, want voor haat en racisme is er geen plaats aan onze unief. Nu niet, nooit.”

Wil je de wereld veranderen?