Woensdag 3 november vond op het Ladeuzeplein een protestactie plaats tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de KU Leuven. Verschillende studenten gaven er speeches, Comac Leuven, ABVV KU Leuven en ACV Puls waren aanwezig om hun steun aan de actie te uiten en er werd een spandoek op de universiteitsbibliotheek gehangen met de slogan “KU Loopt achter de feiten aan”. Met deze slogan willen de studenten benadrukken dat de KU Leuven veel te laat ingrijpt wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag.
De actie werd gelanceerd nadat de KU Leuven de afgelopen week in een mediastorm terecht kwam met twee zaken rond grensoverschrijdend gedrag op de universiteit. Een hoogleraar pedagogie werd veroordeeld tot 54 maanden cel voor de verkrachting van één van zijn studentes in 2016 op een conferentie voor haar thesis in Barcelona. Daarnaast werd de hoogleraar inspanningsfysiologie Peter Hespel pas uit zijn functie gehoffen, nu in vraag wordt gesteld hoe de KU Leuven omgaat met zaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Van de hoogleraar inspanningsfysiologie werden al klachten sinds 2010 ingediend. Tussen 2013 en 2019 maakten minstens 24 mensen meldingen over de man. Ook van de hoogleraar pedagogie, die een studente in 2016 verkrachte, deden geruchten van grensoverschrijdend gedrag al sinds de jaren ‘90 de ronde. “We staan hier om slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag te steunen. Dit moet stoppen, er moet opgetreden worden tegen het machtsmisbruik en er moet vroeger gehoor gegeven worden aan klachten en meldingen en niet pas ingegrepen worden wanneer het te laat is,” zegt studente geneeskunde en organisator Hadisha Shoudoueva “Het is hoog tijd dat, zoals op ons spandoek staat, de KU Leuven stopt met achter de feiten aan te lopen.”
Een extern en onafhankelijk meldpunt
“Deze zaken tonen het belang van een extern en onafhankelijk meldpunt opnieuw aan,” zegt geneeskundestudent Hadisha. “Er heerst te veel een ons-kent-ons cultuur en het is duidelijk dat het seksisme en machtsmisbruik, dat dit soort gedrag toelaat, diep in de structuur van de universiteit gebakken zit. Zo lang deze zaken intern worden afgehandeld zullen professoren die voor geld en prestige zorgen een hand boven het hoofd gehouden worden.”
Na veel druk van onderuit en vele getuigenissen van studenten over het grensoverschrijdend gedrag en seksisme dat ze ervaren, is deze zomer een akkoord gekomen tussen minister van Onderwijs Ben Weyts en de hogeronderwijsinstellingen dat zo’n centraal meldpunt er zal komen. “Ondertussen is het onduidelijk waar we staan op dat vlak. We moeten blijven druk uitoefenen dat zo’n meldpunt voldoende slagkracht, personeel en middelen krijgt om te ageren”, zegt Shoudoueva.
Bescherming van daders is een breder probleem
Gil Puystiens, voorzitter van de Leuvense afdeling van Comac (studentenbeweging van de PVDA), vindt dat het beschermen van daders en het niet serieus nemen van klachten een breder probleem is in het hoger onderwijs. “Enerzijds is er seksisme dat niet serieus genomen en genormaliseerd wordt. Anderzijds gaat het hier over mensen die veel geld opbrengen voor de universiteit”, legt hij uit. “Peter Hespel kwam vaak op tv, werkte voor de Rode Duivels, was het hoofd van zijn labo en had een sterke internationale reputatie. Eén van de belangrijkste criteria om geld voor onderzoek te krijgen is het aantal publicaties en citaten in tijdschriften. Op die manier werkt onderzoeksfinanciering volgens een marktlogica, en maakt dit van professoren zoals Hespel een cashkoe voor de universiteit.”
“Naast seksisme bestrijden en externe en onafhankelijke meldpunten en tuchtprocedures, moeten we dringend naar meer financiering voor onderzoek en onderwijs gaan. Zo zijn studenten en doctoraatsstudenten beter beschermd en minder afhankelijk van proffen die hun macht misbruiken”, besluit Puystiens.