Dit jaar keert Comac in juli terug naar Cuba! Solidariteitsreizen naar het Zuiden hebben een lange traditie bij Comac. De afgelopen jaren bezochten we onder andere Palestina om de Israëlische bezetting met eigen ogen te zien en India om van hun strijd tegen het imperialisme te leren en om onze internationale solidariteit te betuigen. Dit jaar willen we met ongeveer 15-20 Comac-leden naar Cuba gaan om te leren over de Cubaanse samenleving, de strijd tegen imperialisme en de dagelijkse realiteit van het Cubaanse volk.
We organiseren deze solidariteitsreis om verschillende redenen. Cuba is een land dat resoluut haar eigen weg gaat en al decennialang het doelwit is van economische sancties en politieke druk, vooral van de Verenigde Staten. Deze sancties hebben een zware impact gehad op de levensomstandigheden van de Cubaanse bevolking. Als studenten die in het Westen zijn opgegroeid, vinden wij het belangrijk om de realiteit van Cuba te begrijpen, om te leren van hun strijd en om onze solidariteit te tonen met een volk dat blijft vechten voor een rechtvaardige samenleving.
Cuba is een land met een rijke geschiedenis van verzet en revolutionaire verandering. Sinds de revolutie van 1959 heeft het eiland zich verzet tegen buitenlandse inmenging en heeft het een uniek socialistisch systeem opgebouwd. Ondanks decennia van economische blokkades en uitdagingen blijft het Cubaanse volk vechten voor zijn soevereiniteit en sociale rechtvaardigheid
Cuba kent een diepgaande geschiedenis van sociale vooruitgang, het land heeft een sterke traditie van gratis onderwijs en gezondheidszorg, en het speelt een belangrijke rol in internationale solidariteit, bijvoorbeeld door medische missies naar andere landen te sturen. Tijdens deze reis zullen we activisten, vakbondsleden, studenten en andere actoren ontmoeten die dagelijks strijden voor de verdediging van de revolutie en de rechten van het Cubaanse volk.
We stellen de kandidaturen open vanaf nu tot 14 maart. Het is de bedoeling dat begin maart elke deelnemer zijn tickets kan kopen om de prijs zo laag mogelijk te houden. Wij werken met kandidaturen om twee redenen. Ten eerste zijn de plaatsen beperkt omdat de capaciteit van lokale kameraden om ons te ontvangen ook beperkt is. Ten tweede willen we dat de ervaring voor alle deelnemers zo rijk mogelijk is, dus willen we er ook voor zorgen dat iedereen kan aangeven waarom hij of zij graag naar Cuba wil.
Als deelnemer verwachten wij het volgende:
- Lid zijn van Comac.
- Houd je agenda vrij van 13 juli tot 1 augustus. De reis duurt twee lange weken, zodat je er het beste van kunt maken en niet te veel tijd kwijt bent aan het heen en weer reizen.
- Zet vóór 17 Maart €1300 opzij voor de vliegtickets (indicatieve prijs). Als het niet mogelijk is dit bedrag bijeen te brengen, zullen wij per geval bekijken hoe dit probleem kan worden opgelost. Het is niet de bedoeling dat iemand die wil komen, dat niet kan omdat hij het niet kan betalen.
- Zet in het tweede semester 700 euro opzij om de rest van de reis te betalen. De totale prijs van 2000 euro is een richtlijn en kan een paar honderd euro meer of minder zijn. Wij doen in ieder geval ons best om de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Wij zoeken ook naar oplossingen op maat voor degenen die willen komen maar niet de nodige middelen kunnen vinden.
- Maak tijd vrij voor een voorbereidende vergadering en training in april en tijdens de Week van de Solidariteit. Zo kunnen we allemaal het maximale uit de ervaring halen. Wij zullen de data meedelen zodra wij over de nodige informatie beschikken.
Alle Comac-leden kunnen zich tot 14 maart aanmelden. Dat kan door maximaal een halve pagina te sturen naar [email protected]. In deze aanvraag moet je kort je achtergrond als activist en/of lid van Comac beschrijven, waarom je wilt deelnemen en wat je denkt te leren van de reis.
De nationale leiding van Comac beoordeelt elke kandidatuur en stelt de groep samen, waarbij erop wordt toegezien dat er een genderevenwicht is, een evenwicht tussen Franstaligen en Nederlandstaligen en tussen de verschillende afdelingen van Comac.
1 reactie
Aanmelden met
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter