solidariteitsreis 2022

Comac organiseert solidariteitsreis naar het Globale ZuidenNa twee zomers zonder solidariteitsreis, gaan we dit jaar in juli terug naar het Globale Zuiden! De voorbije reizen gingen we naar Palestina om de Israëlische bezetting met eigen ogen te zien, om te leren hoe het Palestijnse volk zich ertegen verzet en om onze internationale solidariteit te uiten. Dit jaar is de bestemming mogelijk terug Palestina. Tegelijkertijd zijn we de mogelijkheid aan het bekijken om naar India te gaan om onder andere de werk- en leefomstandigheden daar onder ogen te zien en te leren van de historisch grote boeren- en feministische beweging.

 

We organiseren deze solidariteitsreizen om verschillende redenen. Eerst en vooral gaat het over delen van de wereld waar goedkope arbeidskrachten en grondstoffen aanwezig zijn die worden uitgebuit en geplunderd voor de winsten van enkele Westerse multinationals. Soms gaat het ook, of vooral, over de strategische ligging van het land in conflicten over diezelfde grondstoffen. Als studenten die in het Westen zijn opgegroeid, vinden we het belangrijk om ook die andere kant van de wereld te zien, met als doel ons engagement te verhogen voor een maatschappij zonder uitbuiting. Om dat doel te bereiken, willen we in contact komen en solidariteit tonen met de lokale bewegingen en activisten die ook strijden voor die andere maatschappij.

 

Welke bestemming het wordt, zal de volgende weken duidelijk worden. Maar we willen niet wachten met de kandidaturen openstellen: begin februari willen we dat elke deelnemer hun vliegtickets kan kopen zodat de prijs zo laag mogelijk blijft. We werken met kandidaturen om twee redenen. Ten eerste zijn de plaatsen beperkt omdat de capaciteit van de lokale activisten om ons te ontvangen, ook beperkt is. Ten tweede willen we de ervaring voor alle deelnemers zo rijk mogelijk maken, dus willen we er ook voor zorgen dat iedereen kan uiten waarom ze graag naar het Globale Zuiden willen reizen.

 

Als deelnemer verwachten we van je dat:

  1. Je je agenda vrij houdt van 11 juli tot en met 31 juli. De reis duurt drie weken om het maximale eruit te halen en proportioneel niet te veel tijd te besteden aan de verplaatsingen heen en terug
  2. Je tegen 5 februari €800 vrijmaakt voor de vliegtickets (richtprijs). Is het onmogelijk om dat geld bijeen te krijgen, bekijken we geval per geval hoe we dit oplossen. Het is niet de bedoeling dat iemand die wilt meegaan, dat niet kan enkel omdat die er de middelen niet voor heeft.
  3. Je gedurende het tweede semester €700 vrijmaakt om de rest van de reis te betalen. De totaalprijs van €1500 is een richtprijs en kan dus uiteindelijk enkele honderd euro hoger of lager liggen. We doen er in elk geval alles aan om de kost voor iedereen zo laag mogelijk te houden. Hier geldt ook dat we oplossingen op maat zoeken voor wie wilt meegaan maar er niet de nodige middelen voor kan vinden
  4. Je in het tweede semester drie dagen vrijmaakt voor vormingsmomenten om de nodige informatie over de reis te krijgen. Op die manier verzekeren we dat we allemaal zo veel mogelijk uit deze ervaring kunnen halen. We communiceren de data vanaf we de nodige informatie hebben

 

Alle Comac-leden kunnen hun kandidatuur indienen tot 24 januari. Dat doe je door maximum een halve pagina door te sturen naar [email protected]. In deze kandidatuur beschrijf je kort je parcours als activist en/of Comac-lid, waarom je mee wilt en wat je denkt dat de reis je gaat bijbrengen.

WANNEER
11 juli 2022 - 31 juli 2022

1 reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
  • Sara Van Rompaey
    publiceerde deze pagina onder Activiteiten 2022-01-04 13:18:57 +0100

Wil je de wereld veranderen?