Sander Claessens neemt de fakkel over bij Comac

Sander Claessens (links op de foto) is de nieuwe voorzitter van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. Hij werd unaniem verkozen door de nationale leiding en neemt de fakkel over van Max Vancauwenberge, die de organisatie meer dan drie jaar leidde. Octave Daube (rechts op de foto) werd verkozen tot ondervoorzitter. “De energiecrisis en de inflatie versterken de ongelijkheid en het klassenkarakter van het hoger onderwijs nog meer. Meer dan ooit strijden we met Comac voor een democratisch hoger onderwijs, zodat de studenten niet zullen opdraaien voor de crisis”, zegt Sander.

Max Vancauwenberge legt na meer dan drie jaar zijn functie als voorzitter neer. “De opeenvolgende crisissen, zoals de pandemie, de klimaatcrisis en de huidige energiecrisis tonen aan dat het kapitalistische systeem ons geen toekomst biedt. Meer en meer studenten engageren zich voor een andere maatschappij”, zegt Max. “Dat toont het belang aan van een organisatie als Comac.” Max leidde de organisatie met veel plezier, maar vond dat het tijd was voor de volgende ploeg. “Met heel het team hebben we besloten dat het een goed moment is om de fakkel door te geven. Maar voor mij stopt het hier niet: ik blijf mijn engagement verder zetten bij de PVDA”, besluit Max.

Sander Claessens en Octave Daube zullen het werk met nog meer ambitie verder zetten. “De huidige crisissen in de maatschappij hebben een gemeenschappelijke oorzaak: ons kapitalistische systeem, waar de winst boven alles komt. Daarom moet je je organiseren, bij een organisatie zoals Comac”, zegt Sander. “Iedereen die wil strijden voor een betere samenleving is welkom bij ons. Wij staan voor een andere maatschappij, een socialisme 2.0. Een samenleving waar de mens en de planeet centraal staan.”

Dit academiejaar strijdt Comac tegen de stijgende energieprijzen en de gevolgen daarvan voor studenten en het hoger onderwijs. “Studenten voelen de stijgende prijzen ook: koten zijn onbetaalbaar, studentenrestaurants worden duurder, de universiteiten zetten de verwarming in de aula’s en lokalen lager”, zegt Octave. “Bovendien moeten veel studenten nog meer werken om rond te komen. Er blijft geen tijd meer om te studeren. De ongelijkheid en het klassenverschil in het hoger onderwijs zal alleen maar toenemen”, vult Sander aan. “De crisis is niet voor iedereen gelijk: studenten staan in de kou terwijl energiemultinationals als Engie miljarden overwinsten boeken. We moeten de prijzen blokkeren zoals in Frankrijk en Engie doen betalen. Zo houden we de aula’s warm en open deze winter. Daar voeren we actie rond, tot er wordt geluisterd”, besluit Sander.

Wil je de wereld veranderen?