Nieuw IPCC-rapport: hoog tijd om de vervuilende multinationals aan te pakken

Volgens het nieuwe IPCC-rapport gebeurt de opwarming van de aarde sneller en intenser dan tot nog toe. Extreme weerfenomenen zullen vaker voorkomen en zwaardere gevolgen hebben. “De grote vervuilende multinationals hebben onze planeet lang genoeg verwoest. Hoog tijd om ze aan te pakken om het klimaat te redden”, zegt Lola Laenen van Comac, de  studentenbeweging van de PVDA.

Vernietigende overstromingen in België en andere delen van de wereld, bosbranden in Griekenland, Turkije en Californië, extreme hittegolven in Canada en Japan, … Geen enkele regio op aarde is vrijgesteld van de gevolgen van de klimaatverandering. Volgens het rapport is het echter ook niet te laat: het klimaat dat we in de toekomst zullen ervaren, zal afhangen van de beslissingen die we nu maken.

Pak de grote vervuilende multinationals aan

Een studie van de PVDA uit 2019 toont aan dat de top vijf grootste vervuilende bedrijven in ons land verantwoordelijk zijn voor 20% van de uitstoot. “Dat is bijna even veel als alle Belgische gezinnen samen”, zegt Laenen. “De grote vervuilende multinationals hebben onze planeet lang genoeg verwoest. Hoog tijd om ze aan te pakken om het klimaat te redden.”

Het IPCC zegt dat we het klimaat nog kunnen redden, op voorwaarde dat we de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom pleit Comac om bindende normen op te leggen aan vervuilende multinationals. De normen moeten berekend worden per sector en per bedrijf, om rekening te houden met de technische bijzonderheden. “Zo verplichten we hen om zelf hun productieprocessen aan te passen en hun uitstoot elk jaar drastisch te verminderen”, zegt Laenen. Comac roept daarom op om deel te nemen aan de grote mobilisatie ‘Back To The Climate’ op 10 oktober in Brussel.

Wil je de wereld veranderen?