Jongeren van PVDA pleiten om het inschrijvingsgeld terug te brengen naar 620 euro.

Hoewel de Belgen het zeer belangrijk vinden ervaart 30% van de Belgen het als 'zeer moeilijk tot onmogelijk' om te betalen voor hoger onderwijs, zo blijkt uit de koopkrachtenquête van Testaankoop. Comac, de studentenbeweging van de PVDA pleit daarom om het inschrijvingsgeld terug te brengen naar 620 euro.

"De stijging van het nettoloon met 5,2% wordt meer dan tenietgedaan door stijgende taksen, accijnzen en facturen" stelt Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac vast. "Het inschrijvingsgeld speelt daar voor veel mensen een belangrijke rol in. In 2014 besloot Hilde Crevits als minister van Onderwijs om het inschrijvingsgeld met 270 euro op te trekken, een maatregel die in geen enkel verkiezingsprogramma was opgenomen. De studie van Testaankoop toont aan dat het voor steeds meer mensen onmogelijk wordt om dit te betalen. Zo evolueren we naar een onderwijssysteem dat de ongelijkheid bestendigt in plaats van haar tegen te gaan" aldus Goessens. 

Bovenop het inschrijvingsgeld zijn er immers de kosten voor het kot, de cursussen, vervoer waardoor een jaar studeren volgens Comac vandaag een slordige 10.000 euro kost. Om alle talenten te kunnen ontplooien, moeten volgens Comac de drempels naar het hoger onderwijs niet naar omhoog, maar naar beneden. De studenten van de PVDA stellen daarom voor om het inschrijvingsgeld terug te brengen naar 620 euro. "Op termijn willen we zelfs evolueren zoals in Duitsland en de Scandinavische landen. Dat staat ook in het Pact van New York, dat ons land ondertekend heeft. Als onderwijs een recht is, horen er geen financiële drempels te zijn" gaat Goessens verder. 


Schrijf als eerste een commentaar

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Wil je de wereld veranderen?