Studentenjob kwijt?

Comac eist om de economische werkloosheid uit te breiden naar alle loontrekkenden, waaronder ook de jobstudenten. We mogen geen enkele werknemer in de steek laten. Hun inkomen moet voor 100% gegarandeerd blijven. Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus raken bijna alle studenten hun bijverdienste kwijt. Nochtans zijn velen onder hen afhankelijk van zo’n job om hun studies en kot te betalen.

Ben jij net als velen anderen je studentenjob (tijdelijk) kwijt door de maatregelen tegen het coronavirus? Heb je die studentenjob eigenlijk broodnodig? Hoog tijd dat er voor zo’n studenten een inkomensgarantie wordt verzekerd om hen te helpen hun kot en studiekosten te betalen. Help ons deze eis kracht bij te zetten door je verhaal met ons te delen. We moeten zoveel mogelijk werknemers helpen die het nu extra moeilijk hebben door de coronacrisis en sommige studenten vallen daar ook onder. Samen zorgen we voor een inkomensgarantie om alle werknemers door het einde van de maand te helpen. Je kan je getuigenis hieronder invoeren.

Laat hier je getuigenis achter.

Getuigenissen:

"Ik woon al 4 jaar alleen, en heb al altijd zelf mijn kot, studies en boodschappen betaald."

Clara: Ik ben in januari gestopt met studeren en begonnen met voltijds werken. Ik heb nog steeds een studentenstatuut omdat het voordeliger is voor mijn werkgever. Maar door de omstandigheden 1. ben ik mijn job binnen de horeca kwijt, 2. krijg ik geen cent van de overheid omdat ik nog « student » ben 3. moet ik nog steeds een huur, facturen en boodschappen betalen. In België denkt men dat studenten nog steun krijgen van hun ouders, maar dat is niet altijd het geval. Ik woon al 4 jaar alleen, en heb al altijd zelf mijn kot, studies en boodschappen betaald.

"Ik kan geen shoots meer doen, terwijl rekeningen wel blijven komen. Maar hulp is mij nog niet aangeboden.."

Jana: Naast mijn studie ben ik fotografe als student zelfstandige. Net zoals vele zelfstandigen én studenten verlies ik door corona mijn werk. Ik kan geen shoots meer doen, terwijl rekeningen wel blijven komen. Maar hulp is mij nog niet aangeboden..

"Niet iedereen kan zich geluk prijzen met ouders die hun kinderen financieren/ steunen in hun studies, ook ik niet."

Chelsey: Om mij even voor te stellen, ik ben Chelsey 23 jaar en studeer interieurarchitectuur aan KU Leuven in Gent. Het is een zware studie, maar vooral een hele kostelijke studie door al het maquettemateriaal. Om mijzelf even in een kader te stoppen: ik ben zelfstandig student, wat impliceert dat ik alle studiekosten maar ook gewone dagelijkse leefkosten zelf betaal. Niet iedereen kan zich geluk prijzen met ouders die hun kinderen financieren/ steunen in hun studies, ook ik niet. Het valt mij ontzettend zwaar. Ik weet geen raad met mijzelf. Hoe moet ik mijn kot betalen? Hoe moet ik überhaupt mijn leefkosten betalen zoals eten en drinken zonder enig inkomen? Waarom wordt onze groep studenten in de steek gelaten tijdens deze crisis?

"Wij worden een beetje aan de kant gegooid omdat ze ervan uitgaan dat studenten thuis wonen en de ouders het meeste financieren maar dat geldt niet voor iedereen zo."

Tashana: Ik zit in mijn eerste jaar op Thomas More Mechelen en verblijf op kot in Antwerpen. Ik betaal mijn kot en alle andere bijkomende rekeningen zelf omdat ik een zelfstandige student ben. Ik werk elk weekend in de horeca en toen wij te horen kregen dat de horeca moest sluiten vroeg ik mij af hoe ik al mijn rekeningen + huur ging betalen? Wij worden een beetje aan de kant gegooid omdat ze ervan uitgaan dat studenten thuis wonen en de ouders het meeste financieren maar dat geldt niet voor iedereen zo.

"Financiële hulp zou zo veel studenten uit de nood helpen"

Klaudia: Ik ben een voltijdse studente hotelmanagement. Ik cohouse met een andere studente, volledig onafhankelijk van mijn ouders. Ik dek mijn eigen huur, lasten en studies omdat mijn mama het niet breed heeft. Doordat ik een tijdje afhankelijk was van het OCMW, heb ik mijn werksituatie nog niet volledig kunnen vastleggen. Ik heb een weekendjob in een cafeetje en wou een tweede job vinden om mijn financiële situatie te versterken toen alle horecazaken sloten. Doordat ik werk onder een studentencontract, heb ik geen recht op een uitkering voor technisch werklozen, hoewel ik wel reken op mijn loon om rond te komen. mijn huisgenoot en ik zitten al sinds de sluitingsdatum van de horeca met de handen in het haar, bang dat we de eindjes niet aan elkaar zullen kunnen knopen. We willen wel op zoek naar werk, maar met het coronavirus op de loer, worden niet meteen veel sollicitatiegesprekken gehouden. Bovendien voelen we ons verplicht om ons aan de quarantaine te houden zodat we het virus niet verspreiden. We hebben zelfs een open brief naar de overheid geschreven met betrekking tot dit specifiek probleem. Financiële hulp zou zo veel studenten uit de nood helpen en het zou studeren in een stresserende periode gemakkelijker maken omdat een belangrijke last en zorg van onze schouders zou worden getild. Wij zijn ook burgers die steun verdienen van de overheid. En we zijn zeker een deel van de bevolking die deze hulp enorm hard nodig heeft om deze zware en onzekere periode door te komen.

"Door de maatregelen genomen door onze regering ben ik nu technisch werkloos, maar heb ik volgens de wet nergens recht op, want ik ben student."

Lisa: Ik ben een aantal jaren geleden, op 23-jarige leeftijd, terug begonnen aan een studie die ik reeds als kind wilde doen, maar kon jammer genoeg niet op mijn ouders steunen voor financiële hulp; niet omdat zij mij deze niet wilden geven, maar omdat dit simpelweg niet ging. Daarom nam ik maar een half studieprogramma per jaar op en ging ik voor de rest werken om mijn studie zo veel mogelijk zelf te bekostigen. Dit jaar kreeg ik ook het officiële statuut van werkstudent, wat wilde zeggen dat ik minimum halftijds (25u/week) moest werken. Mijn contract is er dan ook één dat dit statuut reflecteert. Ik werk een minimum van 25 uren in de week en betaal hiervan mijn eigen huur, vaste kosten en school. Door de maatregelen genomen door onze regering ben ik nu technisch werkloos, maar heb ik volgens de wet nergens recht op, want ik ben student. Ik heb evengoed een eigen huishouden; ik ben ondertussen bijna 27 en woon al even niet meer thuis. Noch de RVA, het OCMW, Vlaio of SD Worx kunnen een definitief antwoord bieden op de vraag of ik, als werkstudent, een uitkering kan krijgen tijdens deze periode. Indien niet zal ik gedwongen zijn tijdens de periode van de quarantaine een nieuwe job te zoeken om mijn huur en vaste lasten te kunnen bekostigen. Ik (en mijn huisgenoot) zullen niet kunnen gehoorzamen aan de vraag om thuis te blijven, ook al zijn wij mogelijks al besmet met het virus, ook al zouden we dit willen. Niemand heeft een antwoord voor mij. Niemand kan mij zeggen waarom ik nergens recht op heb, waarom er geen sociaal vangnet voor mij zou bestaan, ook al werk ik evenveel als veel andere mensen, ook al betaal ik het grootste deel van het jaar wel gewoon belastingen zonder extra studentenvoordelen. Ik ben er zeker van dat ik niet de enige werkstudent ben die in deze situatie zit. Ik schrijf jullie in de hoop dat jullie meer en duidelijkere antwoorden vinden dan ik tot nu toe heb kunnen krijgen. Ik en mijn huisgenoot schreven ook al een open brief aan onze politici en mailden naar verschillende kranten op zoek naar antwoorden, maar helaas zonder reactie tot nu toe. Het enige waar wij nu om bezorgd zijn is of we de quarantaine kunnen handhaven -- wij willen niemand besmetten en willen ook niet besmet worden, maar zullen weinig keuze hebben als we onze huur en kosten willen betalen.

"Ik woon al bijna 3 jaar alleen op kot, ik betaal mijn huur, studies en eten. Ik ben bang dat ik binnenkort niet genoeg geld meer ga hebben om naar de dokter te gaan als ik ziek zou worden."
"Ik moet wel nog 7 maanden huur betalen, voor een kot waar ik niet eens meer zit, met geld dat ik momenteel niet eens heb."

Xana: Vorig jaar in mei besloot ik op kot te gaan. Mijn vader was hier grandioos op tegen. Maar na een stukgelopen relatie met zijn vorige vriendin vielen alle huishoudelijke taken op mij. Ik stikte thuis en had geen tijd meer voor mezelf. Smorgens vertrekken om half7 met de trein, les van 8u15 tot 17u45, thuiskomen om half8 om dan nog te moeten koken. Daarnaast moest ik mijn labo's vaak tot een kot in de nacht voorbereiden. Ik hied het thuis niet meer vol en op kot gaan was altijd een verre droom geweest. Mijn vader zei dat op kot gaan geen optie was want dat hij niks voor mij wou betalen. Ik twijfelde lang en maakte afwegingen of ik het zelf zou kunnen betalen. Ik besloot om het toch te doen en maakte een afspraak met mezelf om elk weekend hard te werken zodat ik het wel kon betalen. Ik was enorm gelukkig dat ik naast het huurgeld zelfs nog wat overhad om leuke dingen mee te gaan doen. En toen kwam het Coronavirus. Geen les meer dit academiejaar. Ik werk in de horeca dus geen studentenjob meer. Maar ik moet wel nog 7 maanden huur betalen, voor een kot waar ik niet eens meer zit, met geld dat ik momenteel niet eens heb. Overal op het nieuws en facebook hoor je dat mensen technisch werkloos vallen en een premie gaan krijgen. Zelfstandigen moeten geen water en energiefactuur betalen. Studenten kunnen niet technisch werkloos vallen omdat we te weinig werken. Dat is zo oneerlijk. Mijn weekendwerk was mijn enigste bron van inkomsten. Die is voor onbepaalde duur weggevallen. Maar de huurfactuur blijft nog 7 maanden terugkomen, goed voor zo'n €3000. Vanwaar ik dat geld zal moeten halen weet ik niet en daar maak ik me serieuze zorgen over. Hopelijk krijgen studenten zoals mij ook hulp. Hetzij door een vermindering van de huur, een ingekort contract of een premie van de overheid. Alle beetjes helpen, want ik zit met men handen in het haar. Hopelijk vergeet men de studenten niet.

"Vorige week zaterdag, op dag 1 van de lockdown, kreeg ik reeds een bericht dat de huur netjes dient te betaald te worden"

Steffi: Beste Ik ben kotstudente in Brussel en ben zelfstandig student. Ik moet zelf instaan voor de kosten van mijn kot en studies. Vorige week zaterdag, op dag 1 van de lockdown, kreeg ik reeds een bericht dat de huur netjes dient te betaald te worden, degoutant! Voor mij is dit onmogelijk, daar mijn kot €445 per maand kost en ik in de horeca werk. Het gaat over Don Giovanni van Wilgimmo.

"Nu zowel mijn job als de extra job van mama is weggevallen -waar we geen vergoeding voor krijgen, is het onmogelijk om mijn kot nog te kunnen betalen."

Anoniem: Door de coronacrisis ben ik mijn studentenjob in de horeca kwijtgeraakt (Ik legde elke maand een deel bij om mijn kot te kunnen betalen). Mijn mama deed een extra job (flexi) in de horeca en dit allemaal om mijn kot te kunnen betalen. Flexi’s krijgen geen vergoeding van technisch werkloos waardoor wij nu financieel heel erg in de put komen. Mijn papa is ook technisch werkloos en we leven dus van alleen mama haar loon en de 70% van papa. Nu zowel mijn job als de extra job van mama is weggevallen -waar we geen vergoeding voor krijgen, is het onmogelijk om mijn kot nog te kunnen betalen. Ook heb ik aan mijn kotbaas al een tegemoetkoming gevraagd maar hij kan deze niet bieden. Ik ben ten einde raad en dit weegt ook emotioneel/mentaal op mij en mijn gezin in.

Ik betaal zelf mijn kot omdat mijn ouders dit niet kunnen bekostigen. Daarvoor werk ik wekelijks in een wellness in Leuven, maar door het coronavirus is deze nu gesloten. Normaal kom ik met het weinige dat ik verdien maandelijks nog maar net rond. Nu is er geen inkomen meer en weet ik niet hoe ik mijn kot moet betalen.
"Met mijn loon van men job kom ik amper toe met een maand. Maar nu heb ik niets en na de coronacrisis volgt stage."

Jonas: Hey Ik ben Jonas, 20 jaar en studeer leerkracht kleuteronderwijs op de Karel de Grote Hogeschool. Kleuteronderwijs is een richting met veel studiekosten (inschrijvingsgeld, stage materiaal, cursussen,...) Aangezien mijn relatie met mijn ouders zeer slecht is betaal ik al die kosten zelf, van abonnement openbaar vervoer tot inschrijven. Met mijn loon van men job kom ik amper toe met een maand. Maar nu heb ik niets en na de coronacrisis volgt stage. Hoe ga ik al men materiaal en abonnementen betalen? Groetjes Jonas

"Ik kan misschien net mijn huur en rekeningen betalen maar er blijft geen geld over voor eten.

Indira: Ik ben eigenlijk zo goed als afgestudeerd omdat ik nog maar 1 vak aan het afwerken ben en ben daarom deze maand begonnen met werken. Ik was ook altijd een zelfstandig student geweest, dus ik heb mezelf altijd zelf gefinancierd (ook leefloon getrokken), maar nu ben ik in een tussenfase, geen student maar ook niet echt werknemer en kom nergens meer in aanmerking. Omdat ik een nieuwe job ging beginnen was ik ook verhuisd naar een nieuw appartement...die ik nu dus niet meer kan betalen. Ik kan terugvallen op mijn leefloon maar die is lang niet meer genoeg om rond te komen. Aangezien ik ervoor op een studentenkot zat en nu dus op een echt appartement. Ik kan misschien net mijn huur en rekeningen betalen maar er blijft geen geld over voor eten.

Wil je de wereld veranderen?