FAQ Go to Glasgow

Wij gaan in november met honderden jongeren naar de klimaattop Glasgow om actie te voeren. Heb je nog vragen over onze reis? Wij beantwoorden ze in onze FAQ.

Wat moet ik doen om met jullie mee te gaan?

Om met ons te kunnen reizen moet je voldoen aan een aantal eisen die verband houden met het gezondheidsbeleid van Schotland.
Ten eerste heb je een paspoort nodig dat geldig is op het ogenblik van de reis.
Ten tweede vragen wij alle deelnemers ook om hun COVID SAFE TICKET (bewijs van vaccinatie geldig vanaf 2 weken na de laatste injectie) op zak te hebben, dat nuttig zal zijn voor onze activiteiten ter plaatse.
Ten derde moet je 48 uur voor de reis het Passenger Locator Form invullen.

Zonder deze 3 voorwaarden zal je helaas niet met ons mee kunnen reizen...

Hoe gaan we naar Glasgow?

We vertrekken op 3 november om 16.30 uur in Brussel-Noord om met 216 mensen, verdeeld over 3 touringcars, naar Glasgow te gaan. Dit is de gemakkelijkste en meest ecologische manier om naar Schotland te gaan en ook om ons daar te verplaatsen, aangezien er ter plekke verschillende routes zijn uitgestippeld.

Zijn er ter plaatse extra kosten te verwachten?

Ja, om op het Schotse grondgebied te blijven, moeten we een PCR-test afleggen ter waarde van 63 pond (€80) 48u na aankomst op het grondgebied. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de prijs van de reis (150 of 350e). Let op! Het is ook noodzakelijk om over een paspoort te bezitten, dat een zekere kostprijs heeft indien je niet over een bijgewerkt paspoort beschikt.
Reis, hotel en eten zijn bij de prijs van de reis inbegrepen. De activiteiten waaraan wij zullen deelnemen, zullen niet in rekening worden gebracht. Als je wil, kan je een extra budget voorzien dat je gebruikt in je vrije tijd.

Heb ik een paspoort nodig?

Ja, aangezien de UK niet langer deel is van de EU, heb je een paspoort nodig om erheen te gaan.

Je kan er een aanvragen bij uw gemeente. De prijs voor een standaard Belgisch paspoort is ongeveer 80 euro, deze is 7 jaar geldig (voor volwassenen). Let op dat de termijnen van gemeente tot gemeente sterk verschillen. Wij raden u aan het paspoort minstens 3 weken voor vertrek te bestellen (d.w.z. uiterlijk op 13 oktober)!

Waarom Glasgow en niet Brussel?

Comac zal massaal aanwezig zijn op de nationale klimaatdemonstratie in Brussel op 10 oktober. Naar Glasgow gaan is echter niet alleen een kans om buitenlandse klimaatactivisten te ontmoeten met verschillende visies en benaderingen die ons kunnen inspireren, maar het is ook een kans om politieke leiders te bewijzen dat mensen bijeenbrengen voor het klimaat de grenzen overschrijdt en dat het milieuvraagstuk nationale scheidslijnen overstijgt. Door rechtstreeks naar de COP te gaan zal de mobilisatie onvermijdelijk zichtbaar worden voor diezelfde leiders.

Multinationals vervuilen, maar wij niet? 

Op wereldniveau wordt 71% van de productie van broeikasgas uitgestoten door 100 multinationals. In België zijn 5 multinationals verantwoordelijk voor bijna evenveel uitstoot als alle huishoudens samen. Individuele acties zijn te beperkt om de opwarming van de aarde te stoppen (meer info in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=jIFO0ukIv3M). De grote vervuilende multinationals moeten dus worden gedwongen hun uitstoot te verminderen en dat is de eis die wij tijdens onze reis naar Glasgow zullen stellen.

Moet ik lid zijn van Comac om deel te nemen aan de reis?

Nee, zolang je een student bent, ben je welkom! Met hoe meer mensen we zijn, hoe meer impact we hebben.

Is het niet te laat voor het klimaat?

De IPCC-wetenschappers zijn er heel duidelijk over: de opwarming van de aarde versnelt en verergert, maar er is nog tijd om het klimaat te redden. Maar alleen "onmiddellijke, snelle en grootschalige actie" kan de ergste gevolgen van de klimaatcrisis stoppen. Er is geen tijd meer te verliezen.

Hoeveel kost de reis? 

Er is een korte reis (3-7 november) en een lange reis (3-11 november). De korte reis kost 150 euro en de lange reis 350 euro. Als je wil deelnemen, moet je dit bedrag vóór 18 oktober overmaken op rekeningnummer : BE15 0017 4374 2930. Opdat alles in orde zou zijn, moet je in de mededeling het volgende vermelden: naam - lange reis/korte reis glasgow - sol (indien je een solidariteitsbijdrage toevoegt).

De prijs is erg hoog, niet?

Wij zijn ons ervan bewust dat zo'n hoge prijs voor studenten moeilijk te betalen is. Maar deze prijs is eigenlijk niet duur in vergelijking met de werkelijke kosten van de reis en we hebben ons best gedaan om de prijs zo laag mogelijk te houden. Wij organiseren ook een grote inzamelingsactie om de prijs van de hele reis te verlagen. En tenslotte, dit is de reis van je leven! We zullen klimaatactivisten uit alle landen ontmoeten die samenkomen met een gemeenschappelijk doel: het klimaat redden. Het belooft een unieke ervaring te worden!

Welke gezondheidsmaatregelen zullen er tijdens de reis worden genomen?

Voor de veiligheid en administratief gemak vragen we de deelnemers om hun Covid Safe-ticket bij de hand te hebben (om de QR-code te krijgen moet je volledig gevaccineerd zijn en een vertraging van twee weken tellen). We vragen ook een NEGATIEVE PCR of NEGATIEVE ANTIGEEN TEST (zie eerste vraag in de FAQ). 

Het dragen van een masker zal verplicht zijn, behalve in de bus, slaapplaatsen en daarbuiten. Alcoholgel zal ter beschikking worden gesteld.

Wil je de wereld veranderen?