Comac reageert tegen infiltratie- en intimidatie pogingen Schild & Vrienden

Comac, de studentenbeweging van de PVDA, veroordeelt met klem de pogingen van Schild & Vrienden om hen en andere organisaties te infiltreren en intimideren. “Schandalig en onaanvaardbaar”, reageert Max Vancauwenberge, de nationale voorzitter van Comac. “Het behoort tot de typische methodes van fascistische organisaties: fysieke en digitale intimidatie, provocatie en geweld. Schild & Vrienden keren zich tegen alles wat progressief is in Vlaanderen. Het overtuigt ons van het belang om de strijd tegen extreemrechts verder te zetten”, klinkt het.

Een onderzoek bevestigt dat de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden in 2018 een plan had om verschillende organisaties te intimideren en/of infiltreren. Daaronder ook Comac, de studentenbeweging van de PVDA. Interne documenten spreken over het vertrouwen winnen om toegang te krijgen tot interne documenten, de financiën en schade te kunnen berokkenen aan Comac.

“Deze poging tot infiltratie is schandalig en onaanvaardbaar”, reageert Max Vancauwenberge, de nationale voorzitter van Comac. “Het behoort tot de typische methodes van fascistische organisaties: fysieke en digitale intimidatie, provocatie en geweld.” 

“Het is niet de eerste keer dat ze Comac intimideren. Ze keren zich tegen alles wat progressief is in Vlaanderen”, gaat de voorzitter van Comac verder. Eerder onderzoek wees al uit hoe de Vlaamse Jeugdraad werd geïnfiltreerd. Ook vakbonden, organisaties voor vrouwenrechten, en antiracistische en klimaatactivisten werden al geïntimideerd door Schild & Vrienden.

“Het is niet verwonderlijk dat ze linkse organisaties als Comac als tegenstander nummer één zien”, zegt Vancauwenberge. “Hun gevaarlijke wereldvisie staat lijnrecht tegenover onze visie van antiracisme, feminisme, de strijd voor het klimaat en tegen sociale ongelijkheid en discriminatie. Het overtuigt ons met Comac van het belang om de strijd tegen extreemrechts verder te zetten.”

Wil je de wereld veranderen?