Als vrouwen stoppen, stopt de wereld

Elk jaar op 8 maart gaan vrouwen over de hele wereld de straat op om hun recht op gelijkheid op te eisen. Deze historische datum in de arbeidersbeweging is het symbool van de Internationale Dag voor de Rechten van de Vrouw en brengt ook vandaag nog steeds miljoenen vrouwen samen in de feministische beweging. Seksueel geweld, ordinair seksisme, loonkloof, lage pensioenen, ondergefinancierde openbare diensten, menstruatiearmoede,... Op 8 maart 2022 zijn er nog zoveel redenen om zich in te zetten voor vrouwenrechten. Comac roept op tot een staking op alle studentencampussen in het land nu dinsdag, met een duidelijke boodschap: "Als vrouwen stoppen, stopt de wereld"!

Op 8 maart volgen we Deborah Bauwens, studente aan de UGent en organisatrice van acties tegen seksueel geweld. Zij zal ons meenemen in haar dagelijks leven als leider van de beweging. Aan de vooravond van de grootste datum op de feministische agenda, geeft ze ons haar getuigenis.

Waar komt die 8 maart vandaan?

Laten we terug in de tijd gaan. De beweging voor vrouwenrechten heeft namelijk een lange en rijke geschiedenis. Als we dinsdag gaan betogen, bouwen we voort op een eeuwenlange traditie van vrouwen die voor ons zijn opgekomen voor gendergelijkheid. Onder hen is de Duitse communiste Clara Zetkin, initiatiefneemster van de Internationale Vrouwendag. Vorig jaar vierden we de 100ste verjaardag van 8 maart. Het was namelijk in juni 1921, op de Tweede Internationale Conferentie van Communistische Vrouwen in Moskou, dat de datum van 8 maart officieel werd vastgesteld.

Meer lezen over de historische oorsprong van 8 maart ? Klik hier!

"Maar Deborah, gelijkheid is toch al bereikt?"

"Men zou graag ja zeggen... maar nee. Gelijkheid tussen mensen is er in 2022 nog steeds niet. En de huidige gebeurtenissen hebben ons daaraan herinnerd. Het is niet voor niets dat 4 op de 5 vrouwen tijdens hun leven het slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag. Er is een reden waarom proffen hun studenten of assistenten lastigvallen. Dit alles gebeurt vandaag de dag nog steeds, want ook al is de mentaliteit aan het veranderen, er zijn nog steeds wrede ongelijkheden tussen mannen en vrouwen die samen een systeem vormen dat dit soort misdrijven legitimeert. Laten we ook niet vergeten dat vrouwen nog steeds 22,7% minder verdienen dan mannen. Dat noem ik geen gelijkheid. Of laten we niet vergeten dat 43% van de vrouwen deeltijds werkt omdat zij voor de kinderen moeten zorgen en een hele reeks extra huishoudelijke taken op zich moeten nemen. En dat betekent dat vrouwen uiteindelijk een gemiddeld pensioen van €1077 bruto per maand krijgen. In België. Een van de rijkste landen ter wereld. Wie kan daar vandaag van leven als de benzineprijs meer dan €2 per liter bedraagt? In het huidige kapitalistische systeem zijn vrouwen uit de arbeidersklasse de grote verliezers en daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat dit kan en moet veranderen. Hetzelfde geldt voor de hele patriarchale ideologie die ons doet eindigen met tientallen getuigenissen zoals die over het seksueel grensoverschrijdend gedrag op de campussen," verklaarde Deborah Bauwens.

Staking op de campussen!

Op 8 maart 2022 roept het Collecti.e.f 8 maars (het grootste feministische platform van het land) op tot een landelijke staking van vrouwen en genderminderheden. "Na de massale stakingen in Spanje, Zwitserland, Latijns-Amerika en drie jaar stakingen in België roepen wij vrouwen op om op 8 maart te staken, te stoppen met huishoudelijk werk, betaald werk of hun lessen en niet te consumeren. Met deze actie willen wij de belangrijke rol die het werk van vrouwen speelt in het functioneren van de samenleving onderstrepen. Want als vrouwen stoppen, stopt de wereld. Wij geven gehoor aan deze oproep en organiseren, samen met andere organisaties, studentenstakingen in het hele land!

Waarom staken als student? We vroegen het aan Deborah Bauwens, organisator van de studentenstaking van 8 maart aan de UGent: "Met de gevallen van seksueel- en drugsgeweld in Gent, gevolgd door de gevallen van grensoverschrijdend gedrag van docenten op studenten hier in februari, zagen we duidelijk de noodzaak in van een strijdbare feministische studentenbeweging! Ik ga op 8 maart in staking omdat ik dit allemaal beu ben, ik ben beu om bang te zijn, ik ben de mentaliteit beu en ik wil het onderwerp van seksueel geweld zichtbaar maken. Ik wil dat deze zwijgcultuur doorbroken wordt. En ik denk dat dinsdag staken een van de beste manieren is om dat te doen en om studenten samen te brengen in de straten. Alleen samen kunnen we dingen veranderen. En dan is de staking een middel dat al lang een bewezen werking heeft. Als we de aula's leeghalen, zal het moeilijk zijn om niet naar ons te luisteren. We moeten nu echt actie ondernemen."

"Slachtoffer, wij geloven u": een grote campagne tegen seksueel geweld.

Eerst aan de VUB, dan aan de UGent, dan aan de KUL, in Antwerpen en tenslotte aan de UCL. In januari en februari werden in onze instellingen voor hoger onderwijs verscheidene incidenten gemeld van grensoverschrijdend gedrag door professoren of docenten tegen studenten, doctoraatstudenten en assistenten. Veel te veel klachten blijven onbeantwoord. En wanneer tuchtprocedures worden ingeleid, duurt dat veel te lang en wordt de slachtoffers het zwijgen opgelegd.

Honderden studenten kwamen op 15 februari in het hele land samen voor het eisen van maatregelen tegen dit grensoverschrijdend gedrag. In november vorig jaar gingen 2000 studenten in het Cimetière d'Ixelles (Brussel) en 400 in Gent de straat op om te protesteren tegen seksueel geweld door barmannen in studentenbars. Dit was het begin van #BalanceTonBar. Het is duidelijk dat de studenten dit niet meer zullen tolereren. En dat is heel normaal: elke student moet zich veilig voelen tijdens zijn studie. Elke student moet van zijn studentenleven kunnen genieten zonder te worden lastiggevallen of voortdurend in angst te leven. Dit geldt voor feesten, evenementen, stages en ook op de campus.

"Hogeschool- en universiteitscampussen moeten instellingen zijn waar geen plaats is voor machtsmisbruik en seksueel geweld. Slachtoffers moeten worden geloofd en er moet een einde worden gemaakt aan straffeloosheid door ervoor te zorgen dat de daders worden gestraft. Daarom eisen wij dat elke instelling voor hoger onderwijs een extern en onafhankelijk meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag heeft, een steunpunt dat zich ontfermt over de slachtoffers, en een preventiecampagne tegen seksueel geweld en seksisme. We kunnen niet nog een slachtoffer hebben. Genoeg is genoeg. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts moet hier echt dringend werk van maken," zegt Deborah Bauwens.

Minister Weyts moet zijn verantwoordelijkheid nemen: onderteken hier onze petitie en aarzel niet om ze in uw omgeving te verspreiden!

8 maart: staken en de straat op!

Comac roept op dat studenten dinsdag massaal meedoen aan de stakingen op de campus. Als je je ook wil inzetten voor de strijd voor gelijkheid, kan je deelnemen aan de lokale acties die hieronder vermeld staan. Vrouwen, mannen, genderminderheden, alleen samen kunnen we ongelijkheid en seksueel geweld verslaan. Laten we de stilte doorbreken. Laten we een eind maken aan de straffeloosheid. Laten we op 8 maart samenkomen en samen luid en duidelijk roepen: "Als vrouwen stoppen, stopt de wereld!"

Wil je meedoen aan een actie op 8 maart?

Wil je de wereld veranderen?