Wij eisen betaalbare huisvesting aan de VUB!

Enkele weken geleden werd aangekondigd dat de huurprijzen van de VUB-koten volgend academiejaar fors zullen stijgen. Kotstudenten zullen maandelijks minstens 50 euro meer moeten betalen per maand. Dat is 600 euro extra per jaar!

De VUB geeft de stijgende energieprijzen als reden voor deze maatregel. Maar zelfs volgens haar eigen cijfers is deze 50 euro een overcompensatie. Bovendien is de huisvestingsdienst van een universiteit een sociale dienst, en hoeft dus niet helemaal zelfvoorzienend te zijn. Wanneer we kijken naar het financieel totaalplaatje van de universiteit zien we dat er slechts 2% (!!) van de inschrijvingsgelden naar studentenvoorzieningen vloeit (huisvesting, psychologen, restaurant, sociale dienstverlening, …) Dat is schandalig weinig. In de afgelopen twee jaar boekte de VUB bovendien meer dan 50 miljoen euro winst. Waarom moet een universiteit zo veel winst maken? De focus zou het opleiden van de studenten en onderzoek moeten zijn?

Betaalbare studentenkamers zijn een noodzaak voor studenten die het niet breed hebben, uit een thuis komen waar studeren moeilijk is, ... Vele studenten moeten zware jobs werken om rond te komen, sommigen zelfs meerdere jobs. Deze prijsverhogingen duwen hen verder in de afgrond. 

Wij eisen met deze petitie drie zaken:

1. Draai de verhoging van de huurprijzen terug.

2. De huurtoelage voor financieel kwetsbare studenten moet terug omhoog, zonder dat mensen die nu een toelage krijgen hun recht er op verliezen. De huurtoelage moet ook gekoppeld worden aan de index.

3. De VUB moet studentenwelzijn en studentenvoorzieningen prioriteren en er meer budget voor vrijmaken. Het mag niet zo zijn dat de huurprijzen betaalbaar houden ervoor zorgt dat er minder budget is voor studentenpsychologen of de prijzen van de Resto moeten stijgen. De verkiezing van een nieuwe rector is het uitgelezen moment om de begroting te herzien en in te zetten op sociale voorzieningen.

Huisvesting is een recht. Studeren is een recht. Winstmechanismen mogen er niet van in de weg staan.

Deze petitie werd al 2 keer getekend, teken jij ook?

Als je aanklikt ‘je mag mij mailen’ en/of ‘je mag mij sms’en’ worden je gegevens opgenomen in de gegevensbank van Comac om je op de hoogte te houden van publicaties en activiteiten van Comac. Je hebt het recht om deze gegevens op te vragen, te laten verwijderen en te verbeteren. Richt je vraag naar Comac, Lemonnierlaan 171, 1000 Brussel of [email protected].

Wil je de wereld veranderen?