Jos D'Haese: "Jaag op de werkloosheid, niet op de werkloze jongeren"

Zondag 23 maart was Jos D'Haese, nationaal woordvoerder van Comac en lijsttrekker voor de PVDA+ in Antwerpen, te gast op het ATV-programma 'Wakker Op Zondag' om daar in debat te gaan met o.a. minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) over de beperking van de wachtuitkeringen voor jongeren. Hierdoor verliezen 55.000 jongeren op 1 januari 2015 hun recht op een uitkering.

De oplossingen van de traditionele partijen om zich puur bezig te houden met het sanctioneren van jongeren is geen goed idee volgens Jos. “De cijfers tonen ons dat er gemiddeld voor elke vacature in Vlaanderen 10 werkzoekenden zijn, we moeten de jongeren hiervan niet de schuld geven. Er zijn gewoon veel te weinig jobs!” Het beleid van De Coninck om jongeren als ultragoedkope werkkrachten aan te bieden op de arbeidsmarkt is “een beleid dat geen jobs creëert, maar jobs vernietigt. Dergelijke stages zorgen niet voor meer jobs, maar voor meer winst bij de bedrijven.”

Het alternatief van de PVDA+ is zeer concreet: “Wij willen voor jongeren geen flutjobs, geen onbetaalde of onderbetaalde stages, maar degelijke jobs met een degelijk loon. Al het belastinggeld dat nu gestoken wordt in bodemloze putten zoals de notionele intrest kunnen zouden we beter investeren in de enige sector die op dit moment de enige garantie is voor vaste jobs: de openbare sector.” Daarom zijn volgens Jos de recente besparingen op lokaal niveau, die het verlies van 25.000 jobs in Antwerpen tot gevolg hebben, “een aanslag op de laaggeschoolde tewerkgestelden die alleen daar nog een kans krijgen”.

Op welk niveau de investering vanuit de overheid gebeurt, maakt voor Jos op zich niet uit, als ze maar gebeurt. “We moeten nu investeren in werkgelegenheid, ik hoor de andere partijen hier zeggen dat het onderwijs beter moet. Wel, dat kan alleen door er als overheid in te investeren en meer leerkrachten aan te werven.”

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: