Democratische rechten

Dankzij de sociale strijd van de feministische beweging in België werd op 3 april 1990 zwangerschapsbeëindiging gedeeltelijk gedecriminaliseerd in België. Waar staan we vandaag, en wat zijn de vooruitzichten voor vrouwen zodat ze werkelijk vrij zijn om zelf te beslissen over hun lichaam en moederschap?

“Je vrouw laten werken? Slecht idee”, “Je moet ze behandelen als vuil”, “Ik pak ze bij hun poesje” … Het zijn maar enkele van de vernederende uitspraken die Trump tijdens zijn kiescampagne voor vrouwen in petto had. Nu vertalen die uitspraken zich ook in beleidsdaden.

Naomi Stocker, studente aan de VUB en verantwoordelijke bij Comac VUB, dient klacht in bij de politie en de radicaliseringsagent in Dendermonde tegen de wansmakelijke cartoon van de ondervoorzitter van Jong N-VA. Op deze cartoon wordt de verkrachting van Naomi en de executie van een andere progressieve VUB student uitgebeeld.

Ik heb veel bewogen reacties gezien op wat er gisteren gebeurd is aan de VUB. Ik heb veel verwarring en foute informatie zien circuleren. Ik heb een Staatssecretaris gezien die ervan profiteerde om zich voor te stellen als het slachtoffer van censuur en her en der "extreem-links" aanviel op sociale media. Daarom leek het me nodig om hier op terug te komen en een aantal puntjes op de i te plaatsen.

Bijna 400 personen, vooral studenten, kwamen afgelopen donderdag 23 maart op als signaal naar Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken die dezelfde avond een lezing kwam geven aan de UGent. Marta Maes en Onno Vandewalle, organisatoren van de mars voor solidariteit en mensenrechten, wilden op deze manier “de stem van #9000Solidair” laten horen, een verwijzing naar het progressieve en rebelse karakter van de stad Gent.

Free Trade Disagreement
====================
Debat over vrijhandel, TTIP en CETA

De laatste maanden is er veel te doen geweest rond TTIP en CETA; mensen kwamen op straat overal in Europa en de VS, de Waalse Regering heeft tegen CETA gestemd en Vlaanderen heeft het verdedigd. Maar wat zijn TTIP en CETA nu eigenlijk en wat zijn de voor- en tegenargumenten?

Dit kan je allemaal ontdekken op het volgende debat van Comac Antwerpen. Daar zal Line De Witte (Jong PVDA) het opnemen tegen Hans Maes (Jong VLD). Dit ongetwijfeld hevig debat zal vakkundig gemodereerd worden door prof. Dirk De Bièvre (docent Politieke Wetenschappen aan de UA).

Het debat gaat door op dinsdag 13 december om 19u30 in de R.007 op de stadscampus.

Pagina's

Subscribe to RSS - Democratische rechten

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: