Démocratie

Ik heb veel bewogen reacties gezien op wat er gisteren gebeurd is aan de VUB. Ik heb veel verwarring en foute informatie zien circuleren. Ik heb een Staatssecretaris gezien die ervan profiteerde om zich voor te stellen als het slachtoffer van censuur en her en der "extreem-links" aanviel op sociale media. Daarom leek het me nodig om hier op terug te komen en een aantal puntjes op de i te plaatsen.

Internet is een medium dat centraal staat in het dagelijkse leven van een groot deel van de bevolking en van de meerderheid van de jeugd. Het Europees Parlement heeft recent een wet goedgekeurd die de zogenaamde "webneutraliteit" bedreigt: internet providers zouden vanaf nu voorrang kunnen geven aan bepaalde inhoud en andere inhoud naar een tweederangscircuit bannen. Dat stelt ernstige democratische problemen. Internet moet vrij zijn voor iedereen, niet het voorrecht van de hoogste bieder.

Event
Date: 
vrijdag 3 april 2015

Naar aanleiding van de racistische uitspraken van De Wever en de massale arrestatie door zijn politiekorps bij een actie aan het stadhuis, organiseert PVDA Jongeren Antwerpen in samenwerking met Comac Antwerpen een Info-avond rond diversiteit, politie en democratie.

Wat is het probleem met racisme, hoe ziet de huidige regering dat? Hoe maakt De Wever er gebruik van om mensen tegen elkaar op te zetten en hen i.p.v. samen te strijden tegen de asociale regeringsmaatregelen?

Wat zijn, als puntje bij paaltje komt, je rechten tegenover de politie? Wat houdt het recht om te betogen in?
Wat is er zo fundamenteel ondemocratisch aan GAS-boetes?

En het allerbelangrijkste: hoe op een positieve manier racisme en discriminatie aanpakken en de vruchten plukken van de diversiteit in ons land?

#DiversityInAntwerpCity

Spreker:
Lies Michielsen, advocate Progress Lawyers Network Antwerpen

Dirk De Block, PVDA verantwoordelijke rond migratie, racisme, discriminatie en diversiteit, co-auteur van het boek "De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen", hoofdstuk "de praktijktest".

WAAR

De Groene Waterman
Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

 

Alsof ze zich de laatste maanden nog niet vaak genoeg van hun kleinste kant hebben laten zien, werkt de ultraconservatieve studentenclub KVHV zich opnieuw in de kijker met op zijn minst bedenkelijke uitspraken. De Gentse afdeling van deze vormingsschool voor toekomstige VB- en N-VA-toppolitici pakte gisteren op Facebook uit met een in memoriam van niemand minder dan… Joris van Severen, in de jaren ’30 leider van de extreemste fascistische organisatie in België: het Verdinaso. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, waarschuwt voor het normaliseren van autoritaire, racistische en asociale ideologieën en roept op tot een divers en solidair sociaal verzet.

Event
Date: 
woensdag 12 maart 2014

Spreker Katrien Demuynck geeft een vorming over de marxistische visie op democratie, instellingen en staatsstructuren aan de hand van het bekende werk van Lenin “Staat en Revolutie”. We bespreken het ontstaan van de staat, de functie ervan, en hoe wij als jongeren van de PVDA tegenover de staat in een kapitalistisch land.

We willen deelnemers vertrouwd maken met de visie van de communistische beweging op de kapitalistische democratie. We willen meer duidelijkheid scheppen over de mogelijkheden én de beperkingen van onze huidige democratie, en ons alternatief. We leren ook op een kritische manier kijken naar hedendaagse fenomen.

Na een inleiding van de lesgever lezen we telkens in groepjes stukjes uit de tekst. Na elk stuk discussiëren de deelnemers onder elkaar over de inhoud: wat is de betekenis, wat is specifiek aan het tijdperk waarin het geschreven is, wat is vandaag nog geldig. De conclusies van de discussie worden samengebracht en samen overlopen, gekaderd door de lesgever. De deelnemers worden uitgedaagd om hedendaagse voorbeelden te analyseren (bv. de Europese Unie). 

Vormgever: Katrien Demuynck

 

De Karl Marx School is terug na het succes van de editie in 2013 waarop bijna 300 jongeren aanwezig waren. De Karl Marx School zal zich dit jaar opnieuw overtreffen. Het weekend wordt op vrijdag 7 maart voorafgegaan door een conferentie van de Italiaanse professor Domenico Losurdo over het liberalisme. Op zaterdag 8 en zondag 9 maart staan er zo'n 40 vormingen op het programma.

Pagina's

Subscribe to RSS - Démocratie

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: