Studenten voeren actie aan openingscollege met Alexander De Croo: “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis!”

Leden van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, voerden dinsdagochtend actie aan het openingscollege voor eerstejaars politieke wetenschappen aan de UGent. Premier Alexander De Croo kwam er een gastlezing geven. “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis. Doe de prijzen dalen en Engie betalen”, klinkt het.

Met spandoeken en een pamflet stonden de studenten deze ochtend aan het openingscollege politieke wetenschappen. “Verschillende universiteiten en hogescholen zetten deze winter de verwarming op 19°C of kouder. Studentenmaaltijden worden duurder. De kotprijzen zijn voor velen onbetaalbaar geworden”, zegt Sander Claessens, voorzitter van Comac. “Veel studenten durven op kot hun verwarming niet meer aan te zetten en komen in financiële problemen. Velen zullen niet meer kunnen studeren, overschakelen op pendelen, een extra studentenjob zoeken en minder tijd hebben om te studeren en te slagen. De sociale ongelijkheid in het onderwijs wordt groter door deze crisis.”

 

Langs de andere kant maakt een energiemultinational als Engie de komende jaren 9 miljard euro overwinst. “Alexander De Croo heeft tot nu toe geen enkele serieuze maatregel genomen om de prijzen te verlagen en de overwinsten te belasten. Ondertussen zitten wij studenten letterlijk in de kou”, zegt Claessens. Dat is onaanvaardbaar voor Comac. Zo voelen studenten in Gent de kou nu al en zijn verschillende diensten duurder geworden. “Aan de UGent staat de verwarming na 16u al op 19°C en kan je niet meer warm douchen in de sportcomplexen. De studentenhomes zijn duurder geworden en de maaltijden in studentenrestaurant De Brug ook”, zegt Mingtje Wang, voorzitter van Comac Gent. “Aan Arteveldehogeschool staat in alle leslokalen de verwarming lager en blijft tijdens de kerstvakantie slechts één campus open. Moeten studenten dan op kot of thuis in de kou studeren, misschien?”

 

“In tijden van crisis moeten de campussen net een plek zijn om zich te verwarmen. Nu moet iedereen maar in een koude aula gaan zitten, of thuis of op kot studeren terwijl de verwarming af staat. We willen geen individueel, maar een collectief antwoord op de problemen van studenten.” Comac eist dat de verwarming op alle campussen in België op 20°C blijft staan. Daarnaast wil ze dat de energieprijzen dalen en Engie er voor betaalt, door de overwinsten eindelijk te belasten.  “Wij studenten zullen niet opdraaien voor deze crisis,” besluit Claessens.

Wil je de wereld veranderen?