In lockdown maar niet alleen: de online collectieve blok

In deze moeilijke tijden is het een uitdaging om thuis te studeren. Veel studenten voelen zich overweldigd door de leerstof. We voelen ons eenzaam en dat is niet bepaald motiverend. De online collectieve blok van Comac geeft je de kans om online via Discord met tientallen andere studenten te studeren!

Waarom organiseert Comac een collectieve blok?

Het is nooit gemakkelijk om van thuis uit te werken, en dat wordt extra duidelijk nu we verplicht zijn om voor een hele lange tijd van thuis te studeren. We moeten onze lessen volgen, taken maken en studeren voor de examens. Dit alles zonder rekening te houden met de moeilijkheden waarop we kunnen botsen. Heel vaak is onze leefomgeving niet ideaal om te werken (weinig ruimte, familie, lawaai...), en stoten we op technische problemen die ons tegenwerken (internetverbinding, toegang tot goed materiaal...). En dan hebben we het nog niet eens over de psychologische problemen als gevolg van de stress door de crisis, eenzaamheid, onzekerheid over de toekomst …

Daarom strijdt Comac voor de beste studie-omstandigheden voor alle studenten. Terwijl we blijven strijden om onze politieke eisen te realiseren, willen we daarnaast ook nog concrete hulp bieden voor studenten. We organiseren de collectieve blok zodat we elkaar samen kunnen ondersteunen bij het studeren van thuis. De ervaringen met de collectieve in het blok, zoals de vorige online blok, hebben getoond dat er een grote vraag naar is en dat de collectieve blok een grote hulp biedt voor studenten. Daarom hebben we besloten om tijdens de examenperiode in december en januari opnieuw een blok te organiseren, online via Discord.

Apolline is studente aan de Universiteit van Bergen en legt uit waarom de collectieve blok haar helpt bij het doorkomen van deze periode: "Ik doe al mee aan de collectieve blok van Comac sinds mijn eerste blok aan de universiteit. Momenteel zit ik in mijn eerste master en ik ben ervan overtuigd dat het vaste ritme en de aangename groepssfeer in de aanloop naar de examens mij heeft geholpen om te staan waar ik vandaag sta. Het zorgt voor ondersteuning bij de studies, motivatie en het voorkomt het isolement waarmee studenten tijdens deze periode mee geconfronteerd worden. Ik denk dat het ook een voorbeeld is van een andere visie op onderwijs: een visie die meer solidair is en gericht is op leren, en waarbij de focus niet ligt één resultaat op 20 of op de rangschikkingen van de beste universiteiten.

Benjamin neemt ook deel aan de collectieve blok, hij getuigt ook: "Ik heb net een mondeling examen afgelegd en hij zei dat ik een zeer goed resultaat zal hebben. En ik ben heel erg dankbaar dat de online collectieve blok georganiseerd werd, want anders zou ik zeker niet zo efficiënt gestudeerd hebben en zou mijn examen veel slechter gegaan zijn!"

Hoe zit dat concreet?

Het doel is om elke dag 8 uur te studeren op basis van een collectief schema dat we afgelopen jaren ook gebruikten. In deze online collectieve blok zijn er twee mogelijke kanalen: een kanaal voor personen die enkel via audio verbonden willen zijn met andere studenten, en een kanaal met webcam voor de personen die graag andere mensen zien studeren als motivatie.

9u00-10u30 - studie

10u30-11u00 - pauze

11u00-12u30 - studie

12u30-13u45 - Middagpauze, etenstijd!

13u45-15u15 - studie

15u15-15u45 - pauze

15u45-17u15 - studie

17u15-17u30 - pauze

17u30-18u30 - laatste studieblok

18u30 KLAAR!

De dag begint dus om 9u en bestaat uit verschillende studieblokken, sommige van 1u30 en sommige van 1u. Tussen twee studieblokken zorgt een verantwoordelijke voor animatie tijdens de pauzemomenten en eventueel een activiteit op het einde van de dag, met studenten die graag wat willen babbelen om zich te ontspannen, studietips willen uitwisselen, een spelletje spelen zoals weerwolven of scribbl.io,...

Zin om mee te doen met de collectieve blok van Comac? Schrijf je hier in: http://bit.ly/CollectieveBlokWinter

Iedereen is welkom!

Wil je de wereld veranderen?