Internationale solidariteit voor een sociale, solidaire, ecologische en democratische maatschappij

Feature

Het imperialisme zorgt voor ondraaglijke situaties en ellende op mondiaal vlak. Daarom is het belangrijk dat we ons internationaal organiseren. Dat doen we door goeie banden op te bouwen met anti-imperialistische organisaties over heel de wereld, en wisselen we onze beste ervaringen uit zodat we mekaar ondersteunen in de strijd tegen het imperialisme.

 

Ook al zijn we dagelijks actief op onze campus om een emancipatorische samenleving te verdedigen tegen een samenleving van uitbuiting, weten we ook dat we het systeem niet kunnen veranderen zonder dat ook op internationaal vlak er fundamentele veranderingen gebeuren.

 

Daarom hecht Comac veel belang aan internationale solidariteit met verzetsbewegingen tegen het imperialisme over heel de wereld. In elk land organiseren duizenden jongeren zich in zusterorganisaties van Comac. Festivals, congressen en zomerkampen zijn daarom sleutelmomenten waarmee we ook met Comac aan deelnemen, in een sfeer van internationalisme, solidariteit en uitwisseling.

 

World Federation of Democratic Youth

Comac is lid van WFDY (Wereldfederatie van Democratische Jeugd). De WFDY is een internationale organisatie, in 1945 opgericht om alle jongerenorganisaties tegen het fascisme te verenigen en ze telt vandaag miljoenen leden in tientallen landen. Het is een anti-imperialistische organisatie. Dat wil zeggen dat ze tegen oorlog en tegen alle vormen van economische, militaire en politieke overheersing van de grote kapitalistische machten is. In dat kader organiseert de WFDY campagnes voor een gratis en kwaliteitsvol onderwijs, tegen de bezetting van Palestina, tegen het anticommunisme, enz... Iedere vier of vijf jaar organiseert de WFDY het Wereldfestival voor Jongeren en Studenten als plaats om jongeren in de anti-imperialistische strijd samen te brengen.

Tijdens deze samenkomst kunnen organisaties hun ervaringen uitwisselen en hun gemeenschappelijke banden versterken. Comac ondersteunt dit initiatief volledig. In december 2010 ging het 17e Wereldfestival door in Zuid-Afrika, in december 2013 ging het festival door in Quito, Ecuador. Enkele tienduizend anti-imperialistische jongeren hebben er aan meegedaan. Wij waren er ook aanwezig met een delegatie vanuit België.

 

Internationaal zomerkamp

Vorig jaar hebben de organisaties die lid zijn van de WFDY in Europa beslist om een zomerkamp te organiseren om hun internationale banden te blijven versterken. De eerste editie ging door in Frankrijk, op het kamp van de MJCF (Mouvement de Jeunes Communises Français). → Een verslag hier door Jos D'Haese.

Dit jaar zal Comac waarschijnlijk de gastheer zijn van de tweede editie. Een deel van de Week van de Solidariteit (van 26 juni tot 1 juli) zal dus in het teken staan van dit internationaal kamp.

 

Bulletins

Jullie kunnen ook op de hoogte blijven van alle campagnes van WFDY, artikels lezen die gaan over de actualiteit in een land en ook over campagnes die jongerenorganisaties er organiseren. Deze artikels worden gepubliceerd in “bulletins”. Bekijk ze allemaal op de Facebookpagina van WFDY.

 

Internationale congressen en festivals

Hieronder zijn enkele verslagen van onze internationale uitwisselingen sinds augustus:

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: