De Collectieve Blok kersteditie 2019

Je vindt het bos niet meer door de bomen als je je syllabus bekijkt? Ben je het beu om alleen te studeren en prooi te vallen aan allerlei verzuchtingen? Wil je in groep studeren in een aangename sfeer en collectief de stress van je schouders te halen? Wil je andere mensen leren kennen die hetzelfde studeren als jij? Wil je verwend worden door een fantastische keukenploeg in deze moeilijke periode? Een adres… de collectieve blok!


Terwijl het onderwijs in België een van de meest ongelijke in Europa is en dat het aantal niet geslaagde studenten in het eerste jaar tot vaak 60% gaat, wordt de verantwoordelijkheid op het individu geschoven. Het beleid focust meer en meer op selectie in plaats van de studenten meer te ondersteunen. Comac biedt een alternatief op het “eigen schuld, dikke bult’, namelijk een collectieve blok onder het motto ‘samen studeren om samen te slagen.’ De collectieve blok biedt een aangename sfeer om te studeren met andere studenten om elkaar te ondersteunen en aan te moedigen en waar we goed en lekker eten. 

De 4 troeven van de collectieve blok

 1. Doeltreffend, dankzij een goed uurrooster
  Het is niet gemakkelijk om jezelf een ijzeren discipline op te leggen, vroeg op te staan, een regelmatig rooster te hanteren of geen te lange pauzes te nemen. Op de collectieve blok staan we samen op en starten, pauzeren en eten we samen. Op die manier lukt het zonder problemen om 8 uur (of meer) per dag te studeren.

 2. Stress, neen bedankt
  Door samen te pauzeren laat de collectieve blok je toe om je werkelijk te ontspannen tussen twee studieblokken door. Samen discussiëren, wandelen of iets spelen is iets totaal anders dan tijdens pauzes op je kot rondjes draaien of naar tv kijken. De collectieve pauzes zorgen ervoor dat een heel groot deel van de stress verdwijnt.

 3. Solidariteit
  Tijdens de collectieve blok loop je vast iemand tegen het lijf uit jouw richting of uit een hoger jaar die je kan helpen met problemen tijdens het blokken. En door er samen in te vliegen, lijkt de opdracht al minder moeilijk.

 4. De omgeving
  Door te studeren in een aangename omgeving, zonder toegang tot het internet, kan je je echt concentreren op je boeken. En dit keer zonder verleid te worden door eeuwigdurende pauzes, grote voornemens om je kamer op te ruimen of toch aan dat ene boek te beginnen dat je al lang zo graag wou lezen en tijdens de blok plots op je schoot belandt ;-). 

Programma

Zo ziet een blokdag eruit:

07u30 : gezamenlijk opstaan

08u00 : het ontbijt wordt geserveerd!

09u00 : eerste studieblok

10u30 : pauze! Verse lucht voor de hersenen...

10u45 : we herbeginnen! Tweede studieblok

12u15 : opnieuw pauze, ditmaal slechts een kwartier, net genoeg voor een warme kom soep!

12u45 : het laatste studieblok van de voormiddag...

13u45 : middagmaal!

15u00 : na een goede maaltijd beginnen we opnieuw te studeren

16u30 : de eerste pauze van de namiddag. Tijd om even te gaan wandelen

17u00 : het tweede studieblok

18u30 : een laatste stop vooraleer met volle moed het laatste studieblok aan te vatten

18u45 : Volhouden! Nog 1 uurtje blokken!

19u45 : Proficiat! Je hebt 8 uren gestudeerd. Als dat geen deugddoend avondmaal verdient...

21h : zij die willen kunnen nog verder studeren, terwijl de anderen een film kunnen kijken, met een glas een praatje slaan of vroeg gaan slapen om de volgende dag in topvorm te zijn!

Praktisch

Wanneer?

De blok gaat door tijdens de kerstvakantie van 26 tot 31 december. Voor de studenten van Gent en Brussel in Couvin, voor studenten van Antwerpen en Leuven in Genk. De eerste dag komen we toe in de vroege namiddag zodat we nog 4-5 uur kunnen blokken. Nadien vatten we 4 intensieve studiedagen aan, met minimum 8 uur studeren per dag. De laatste avond houden we een feestje om onze inspanningen te vieren. De laatste dag ruimen we alles op voor we naar huis vertrekken.

Wegens problemen met de boeking blijven studenten uit Leuven en Gent maar van 26 tot 30 december.

Waar? 

Elk jaar organiseren we meerdere blokken, om studenten van de verschillende grote studentensteden de mogelijkheid te bieden om er toegang tot te hebben. Opgepast, ze vinden niet allemaal op dezelfde locatie plaats. Afhankelijk van de stad waarin je studeert wordt je bij een blok ingedeeld, zodat je samen zit met andere mensen van je universiteit/hogeschool. Let dus goed op wanneer je je inschrijft.

Studenten uit Brussel studeren in Couvin. De verantwoordelijke van Brussel is Emile: emiledecoster@outlook.be

Studenten uit Gent studeren eveneens in Couvin. De verantwoordelijke voor Gent is Luna: steyaertluna@gmail.com

Studenten uit Antwerpen studeren in Genk. De verantwoordelijke voor Antwerpen is Lola: lola.laenen@hotmail.com

Studenten uit Leuven studeren in Genk. De verantwoordelijke van Leuven is Jolien: jolien.denayer@outlook.fr

Prijs?

€75, logement en maaltijden inbegrepen. Reken wel dat het transport tussen de 10 en de 15 euro extra is. We stellen elk jaar ook  een solidariteitskas op voor de studenten die de middelen hebben om €5, €10 of €15 extra hebben voor andere studenten die de middelen niet hebben om deel te nemen aan de collectieve blok.

Wegens het verkort verblijft betalen studenten uit Brussel en Gent €69.

Inschrijvingen

De inschrijvingen gebeuren via dit formulier, maar zijn pas geldig na betaling op rekeningnummer BE85 0016 1113 1806. Vergeet die dus niet uit te voeren! Geef als mededeling "Collectieve Blok + stad + naam + voornaam".

WANNEER
26 december 2019 - 31 december 2019

2 reacties

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.
 • Anas Bouzrati
  neemt deel 2019-12-12 18:18:43 +0100
 • Mohamed Amine Ajyache
  neemt met 2 personen deel 2019-12-12 18:12:41 +0100

Wil je de wereld veranderen?