Studenten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA, voerden actie aan het kabinet van Ben Weyts tegen seksisme en grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Ze eisen dat de minister een centraal, extern en onafhankelijk meldpunt creëert. “Alleen zo kunnen slachtoffers gehoord en daders aangepakt worden”, klinkt het.
“De stilte rond seksisme en grensoverschrijdend gedrag op onze campussen is eindelijk gebroken”, zegt Anna Milojkowic van Comac. Dankzij de druk van personeel en studenten, zei minister Weyts voorstander te zijn van een extern en onafhankelijk meldpunt voor klachten. “Dat is de enige manier dat slachtoffers echt gehoord en daders echt aangepakt worden. Een meldpunt moet losstaan van de instellingen, zodat misbruikers niet de hand boven het hoofd worden gehouden.”
Maar de VLIR, die alle Vlaamse universiteiten vertegenwoordigt, verwerpt die optie. Ze zegt dat zo’n meldpunt niets zal veranderen. “We hebben nochtans gezien hoe het er nu aan toe gaat”, gaat Milojkowic verder. “Klachten worden door de universiteiten in de doofpot gestoken. Slachtoffers worden niet gehoord. Machtige proffen, die veel financiering en prestige opbrengen, kunnen jarenlang verder doen. Daders blijven ongestraft.”
Daarom vindt Comac dat minister Weyts haar verantwoordelijkheid moet nemen. Ze heeft een petitie om die eis kracht bij te zetten. “Waarom laten we de creatie van een extern en onafhankelijk meldpunt afhangen aan de instellingen?”, vraagt Milojkowic zich af. “Weyts moet nu een centraal, onafhankelijk en extern meldpunt creëren. En hij moet de universiteiten verplichten die procedure te volgen.”