Waterfactuur: studenten van Comac vragen uitleg aan kabinet met ludieke Sinterklaasactie

PERSBERICHT - Op zes december verzamelt Comac zich in Gent voor een collectieve belactie naar het kabinet van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Door een mogelijke verhoging van de waterfactuur zou het Sinterklaasfeest volgend jaar voor veel gezinnen wel eens zeer mager kunnen worden. “In plaats de gezinnen te belonen, krijgen zij de roe. Dat terwijl grote bedrijven een gunstig cadeau-tarief krijgen. Dat is fundamenteel oneerlijk, daarom bellen wij op Sinterklaas de hele dag lang het kabinet van Schauvliege voor uitleg” verklaart Olivier Goessens van Comac, de studentenbeweging van de PVDA.

De verhoging van de waterfactuur komt er op advies van de Vlaamse Milieumaatschappij. De watermaatschappijen zouden verlies maken door het toenemend zuinig gedrag van de bevolking en dat moet blijkbaar beloond worden met een stijging van gemiddeld 11 maar, afhankelijk van de maatschappij, soms zelfs 30%. De stijging zit vooral in de taksen die gezinnen moeten betalen voor de afvoer en zuivering van afvalwater, wat voor 2000 nochtans betaald werd met de opbrengst van de gewone belastingen.

“Op dit moment betaalt de bevolking twee derde van deze kosten via de waterfactuur, binnenkort kan dit 100% worden. Dat is expliciet de bedoeling van minister Schauvliege” vertelt Olivier Goessens van Comac. “En ook deze keer worden de schoentjes ongelijk gevuld. Terwijl de verhoging van de factuur voor veel gezinnen de druppel zal zijn en zal resulteren in een effectieve afsluiting van het water, krijgen grote bedrijven een gunsttarief toebedeeld. Wie aandeelhouder is krijgt cadeautjes, gewone gezinnen de roe. Dat is fundamenteel oneerlijk: wie zuinig omspringt met water moet nu dus meer betalen terwijl de grote vervuilers korting krijgen.”

“Zo zou het Sinterklaasfeest volgend jaar voor veel gezinnen wel eens heel mager kunnen worden” gaat Goessens verder. “De Turteltaks (ook met het nieuwe Tommeltarief), prijsstijgingen bij De Lijn en de verhoging van het inschrijvingsgeld zorgen er nu immers nu al voor dat een toenemend aantal ouders in de aanloop naar feestdagen met de handen in het haar zit.”

“Kortom, Joke en haar kabinet zijn ook dit jaar weer eens stout geweest maar Comac is ervan overtuigd dat zij deze fout nog kunnen rechtzetten en wilt hen dat op Sinterklaas telefonisch duidelijk maken. Want water zou een basisrecht moeten zijn voor iedereen in plaats van een cadeau voor enkelen. Dat is fundamenteel oneerlijk, daarom voeren wij actie door op Sinterklaas een hele dag lang het kabinet van Joke Schauvliege te bellen voor uitleg” besluit Goessens.

Perscontact: Olivier Goessens, 0494 77 05 06, oliviergoessens@gmail.com

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: