Valse doktersbriefjes voor Maggie De Block aan de UGent: studenten van Comac voeren ludieke actie tegen opjagen en sanctioneren langduring zieken

 

PERSBERICHT - Vandaag vindt naar jaarlijkse traditie het openingscollege van professor politicologie Carl Devos aan de Ugent plaats met een gastspreker uit de politieke wereld. Dit jaar is dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De studenten van Comac, de studentenbeweging van de PVDA is dat, maken van de gelegenheid gebruik om met een ludieke actie het activeringsbeleid van langdurig zieken van de minister op de korrel te nemen met een spandoek en valse doktersbriefjes.

‘Bestrijd de ziektes, niet de zieken’

Bij het openen van de deuren van het auditorium krijgt elke student een doktersbriefje met daarop een ironische diagnose die het beleid van minister De Block aan de kaak stelt. Zo staat er te lezen ‘Burn-out? Depressie? Neem gewoon een kat en ga terug werken’, of ‘Chronische rugklachten? Pak een stoel, al zittend kan je ook aan de band werken’ of nog ‘Kanker? Met een laptop of smartphone kan je toch ook tijdens de chemotherapie verder werken?’ Ook de minister zelf krijgt een exemplaar van de drie doktersbriefjes aangeboden terwijl de studenten een spandoek onthullen met de boodschap ‘Bestrijd de ziektes, niet de zieken.’

“Het koninklijk besluit van minister De Block wil langdurig zieken na twee maanden al controleren om hen opnieuw aan het werk te zetten, wie weigert of onvoldoende meewerkt verliest een deel van zijn of haar uitkering. Als arts zou Maggie De Block nochtans moeten weten dat dat medische onzin is” legt de ondervoorzitter van Comac Olivier Goessens uit. “Mensen die zwaar ziek zijn, kan je niet zomaar aan het werk zetten zonder hun gezondheid nog verder in gevaar te brengen. Verschillende studies wijzen uit dat chronische stress de hoofdoorzaak is voor de enorme stijging van het aantal langdurig zieken de laatste vijf jaar. De druk van de korte en strikte periodes en dreiging met financiële sancties die het KB voorziet, zal voor de zieke werknemers een bijkomende stress zijn. Daar komen nog de maatregelen van minister van Werk Kris Peeters bij voor hyperflexibel en onregelmatig werk. Zo maakt deze regering de zieken nog zieker.”

‘Dokter Maggie De Block, specialist in victim blaming’

“Voor ons is het gewoon onaanvaardbaar dat de langdurig zieken worden opgejaagd als loslopend wild om te besparen” gaat Goessens verder. “Op elk doktersbriefje hebben we een stempel met ‘Dokter Maggie De Block, specialist victim blaming’ gezet. Dat is ook een knipoog naar haar vorige functie als Staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Het is een arts en een minister onwaardig om het geld te halen bij de allerzwaksten van de samenleving en tegelijk de grote vermogens ongemoeid laten. Wij pleiten voor een beleid dat medisch en sociaal steek houdt. Een beleid dat middelen vrijmaakt om de ziektes en niet de zieken te bestrijden en dat de oorzaken van de meest voorkomende chronische ziektes aanpakt zoals stress op het werk en armoede. Daarvoor zijn sociale investeringen broodnodig, hetgeen mogelijk is door de belastingontduikers van de Panama Papers en de Bahama Leaks te activeren” besluit Goessens.

 

Persactie om 11u00 in auditorium UFO aan de UGent
Contact: Olivier Goessens 0494 77 05 06

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: