Startcongres: nieuwe nationale leiding en nieuwe prioriteiten voor Comac (PVDA jongeren)

Solidariteit uitbouwen met de vluchtelingen, de strijd voor het klimaat en het sociaal verzet: dat zijn de uitdagingen voor de herintrede van het nieuwe academiejaar voor Comac, de studentenbeweging van de PVDA. Comac hield zopas haar startcongres in Gent. De krachtlijnen voor het komende academiejaar werden daar bediscussieerd en gestemd door de leden. Ook het nationaal bestuur van de organisatie werd verkozen. Dat zal bestaan uit zes jongeren uit verschillende steden van het land. Comac is daarmee de enige nationale politieke jongerenbeweging van het land.

Binnen de nationale leiding werd Charlie Le Paige voor het tweede jaar op rij verkozen als voorzitter. Olivier Goessens uit Brussel en Line De Witte uit Leuven zijn ondervoorzitter. Line De Witte is tevens woordvoerder voor de organisatie. Het bestuur bestaat verder uit Max Vancauwenberge (Brussel), Nele Van Parys (Gent) en Robin Bruyère (Luik).

De jongeren stellen dat de vluchtelingencrisis een rechtstreeks gevolg is van het beleid van de westerse regeringen. De omslag in de wereldwijde vluchtelingenstromingen die we deze zomer hebben gezien is vooral het gevolg van oorlog en inmenging in de regio in landen als Irak, Libië en Syrië. “Het is dan ook onze plicht deze mensen op te vangen.” Aldus Charlie Le Paige, “en we kaarten de verantwoordelijkheid van onze regeringen aan. Comac steunt elk solidariteitsinitiatief met de vluchtelingen maar wil ook de oorzaken aanpakken.”

“Ook het klimaat is een enorm belangrijk thema dit jaar. Als we niets doen, verandert het klimaat alles” vervolgt Le Paige. “Het is vijf na twaalf, zonder druk van de bevolking, zullen de regeringsleiders op de klimaattop eind dit jaar geen bindende beslissingen nemen. Daarom mobiliseren we voor het initiatief van Climate Express om met 10.000 Belgen naar Parijs te trekken. We zullen de onderhandelaars laten voelen dat het menens is: tijd voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatplan!”

“Eén ding is duidelijk, de wereld staat op zijn kop en het is tijd voor echte verandering,” stelde Le Paige in zijn slotspeech. “In Griekenland, in solidariteit met de vluchtelingen, door te mobiliseren voor de klimaattop van Parijs 2015: de studenten van Comac zijn klaar voor alweer een strijdbaar en leerrijk semester. Want verzet en solidariteit moeten hand in hand gaan, vandaag meer dan ooit.”

Contact:

Line De Witte: 0499 34 29 09

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: