PVDA-studentenbeweging Comac dient klacht in tegen ondervoorzitter Jong N-VA

Naomi Stocker, studente aan de VUB en verantwoordelijke bij Comac VUB, dient klacht in bij de politie en de radicaliseringsagent in Dendermonde tegen de wansmakelijke cartoon van de ondervoorzitter van Jong N-VA. Op deze cartoon wordt de verkrachting van Naomi en de executie van een andere progressieve VUB student, Yassine Boubout, uitgebeeld.

Dylan Vandersnickt, de ondervoorzitter van Jong N-VA, publiceerde de cartoon afgelopen weekend op het Facebookprofiel van Naomi. De tekening waarin het gezicht van Naomi werd gephotoshopt, en zij wordt verkracht, is omringd door foto’s van acties voor waardige opvang van oorlogsvluchtelingen.

“Toen ik de cartoon voor het eerst zag, schaamde ik me dood. Beseft hij dan niet dat dit enorm kwetsend en intimiderend is?”, reageert Naomi Stocker. “Door jonge activisten op deze manier voor te stellen, banaliseert Vandersnickt bovendien rape culture en verspreidt hij vreemdelingenhaat.”

De cartoon was ook geen alleenstaand geval en de intimidatie beperkt zich niet tot het internet. Onbekenden plakten afgelopen doodsbedreigingen op de deur van linkse studenten. Comac, de studentenbeweging van de PVDA, neemt de bedreigingen zeer ernstig. Naomi Stocker diende klacht in bij de politie, interpelleerde de rector van de VUB, en gaf de zaak ook in handen van de radicaliseringsagent in Dendermonde, de woonplaats van Vandersnickt. “Want dat is waar het over gaat. De ondervoorzitter van Jong N-VA maakt zich schuldig aan seksuele intimidatie en banaliseert geweld op politieke tegenstanders. Hij radicaliseert zienderogen”, aldus Naomi Stocker.

Olivier Goessens, ondervoorzitter van Comac, vindt dat er bij Jong N-VA te licht over de feiten wordt gegaan. “Voor ons is het al lang geen humor meer. De feiten zelf zijn onaanvaardbaar, net als de reactie van Vandersnickt en van het bestuur van Jong N-VA. Zij spreken slechts over een ‘inschattingsfout’. Jong N-VA-voorzitter Thomas Roggeman zou zijn ondervoorzitter eens ‘op de vingers tikken’. Vandersnickt zelf blijft de aanval ‘grappig’ noemen en roept op om te ‘relativeren’. Weten ze wel waar ze over praten?” vraagt Olivier Goessens zich af. “Wij zijn absoluut voor politiek debat, maar daar hebben deze strafbare feiten al lang niets meer mee te maken.”

Ook in Gent organiseert een groep studenten, onder wie leden van Jong N-VA en meerdere N-VA-mandatarissen, al wekenlang georkestreerde haat- en intimidatiecampagnes tegen linkse studenten. “De beledigingen en bedreigingen zijn begonnen na de studentenmars voor solidariteit en mensenrechten op 23 maart, bedoeld als antwoord op de uitspraken van Theo Francken. Sindsdien wordt elke kritiek op Francken door onder meer leden van Jong N-VA beantwoord met steeds gortigere bedreigingen”, zegt Olivier Goessens, die ook voorzitter is van Comac Gent. “De N-VA-studenten spraken onder meer af om de Facebookpagina’s van Comac te trollen met onder andere de verwensing om leden van Comac uit een helikopter te gooien. Een verwijzing naar de Chileense dictator Augusto Pinochet. Er werden ook citaten geplaatst van Pinochet en Mussolini die aanzetten tot geweld tegen links.”

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: