Programma van de beste week van het jaar!

Altijd al een directe actie willen organiseren op je universiteit? Dringend tijd om je kennis over het fascisme aan te scherpen? Peter Mertens al veel te lang niet meer gezien? Kijk dan hier voor het programma van de Week van de Solidariteit, van zaterdag 1 juli tot vrijdag 7 juli op de Hoge Rielen in Kasterlee!

 

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

Zondag 2 juli en donderdag 6 juli: Engagement 2.0: actiegerichte en creatieve workshops

De wereld veranderen, dat gaat niet vanzelf. Met Comac willen we de juiste competenties verwerven om de beste acties te voeren. Met deze actiegerichte en creatieve workshops zorgen we daar voor!

Directie actie en burgerlijke ongehoorzaamheid

Zij hebben het geld, wij hebben de mensen! Een sit-in om de besparingen op hoger onderwijs aan te klagen? Atoombunkers verzegelen om een halt toe te roepen aan de oorlogspolitiek? Directe acties en burgerlijke ongehoorzaamheid zijn spectaculair en kunnen heel wat mensen bereiken: belangrijk om de do's en don'ts goed onder de knie te hebben.

Militanten 2.0

Facebook, Instagram, Twitter... Geen enkele sociale beweging of organisatie of ze gebruikt sociale netwerken om haar boodschap te verspreiden. Welke sociale media kunnen we gebruiken, en hoe gebruiken we ze het efficiëntst?

Een betoging organiseren: rechten en plichten

Moet ik altijd de politie verwittigen als ik een betoging of een actie wil organinseren? Wat kan de politie me vragen, wat niet? Kan de politie zomaar manifestanten oppakken? Enkele basistips in je rechten en plichten die elke militant moet kennen.

Giga-spandoek

Voor enthousiaste creatievelingen: we maken een gigantisch spandoek om Comac goed in de verf te zetten! Trek oude kleren aan en steek je handen uit de mouwen om er iets spectaculairs van te maken.

... en nog veel meer!

Zondag 2 juli: Ronde tafel met de Wereld van de Arbeid

De meeste studenten komen maar zelden in contact met de wereld van de arbeid. De mensen op de werkvloer in de bedrijven, de openbare diensten, de zorgsector... die zich daar organiseren om collectief strijd te voeren voor betere arbeids- en loonsvoorwaarden. Met Comac willen we de studentenstrijd maximaal verbinden met de strijd van de werkende mensen, en onze kennis in dienst stellen van de arbeidersbeweging. Daarom organiseren we op de Week van de Solidariteit ontmoetingen met mensen uit verschillende sectoren. We spreken met arbeiders van Audi, die onlangs het werk neerlegden en hun directie in één dag dwongen hun reeds lang voorbereide plannen voor een 9-urenwerkdag en 44-urenweek in te trekken. We krijgen bezoek van mensen van het spoor, die met hun onmogelijke werkdruk een trekkende kracht vormen van het sociaal verzet. Er komen ook krachten uit de zorgsector, die dag in dag uit mensen helpen, maar ook strijd voeren tegen een regering die zwaar snoeit in alle mensenwerk om meer cadeaus te kunnen geven aan de allerrijksten. Allemaal zullen ze ons vertellen over hun werksituatie en hun strijd.

Maandag 3 juli: Nationale Conferentie

Alweer een jaar achter de rug dat bol staat van de ervaringen. Theo Francken, Donald Trump en Dylan Vandersnickt zullen het geweten hebben: Comac was on fire dit jaar! Tijd om lessen te trekken uit goede en minder goede ervaringen en een grondig bilan te maken. Op de Week van de Solidariteit lanceren we met de Nationale Conferentie de voorbereidingen voor ons startcongres in september en leggen we maken we de eerste ruwe schets voor onze plannen voor volgend jaar.

Dinsdag 4 juli: chill day!

In alle eerlijkheid: de examens zijn net achter de rug, we willen ook wel gewoon eens chillen. Geen nood, ook daar is aan gedacht: in het midden van de Week van de Solidariteit nemen we een hele dag om de batterijen op te laden, want na de Rode Cantus geraken we anders toch niet uit bed. De Hoge Rielen zijn een prachtig natuurreservaat, waar je rustig kan wandelen, een duik kan nemen in de vijvers, en we voorzien natuurlijk ook heel wat chille activiteiten: frisbee, beach volleybal, voetbal en andere sporten voor wie toch niet stil kan blijven zitten.

Woensdag 5 juli: De wereld begrijpen om haar te veranderen: vormingen

Na een welverdiende dag rust met sport en spel of zalig nietsdoen, vliegen we er weer in met een dag om onze kennis te verdiepen. Dit jaar staan er twee vormingen op het programma:

Fascisme: oorzaken, kenmerken en hoe het te bestrijden - met Herwig Lerouge van het Instituut voor Marxistische Studies

Rechts-populisme, en fascisme, alt-right en neo-nazi... Met een haatzaaiend discours tegen vluchtelingen, andersgelovigen, vakbonden, socialisten en - sidder en beef - communisten is extreemrechts terug van nooit weggeweest. Ze nemen de vlucht vooruit en worden steeds agressiever. Waar komen zulke ideologieën vandaan? Is het hele extreemrechtse zootje één pot nat, of moeten we het wat genuanceerder bekijken? En voor welke belangen is de fascistische kar gespannen? Herwig Lerouge, expert terzake van het Instituut voor Marxistische Studies, onderzoekt met ons wat er schuil gaat achter deze reactionaire politieke kracht.

Hun oorlogen, onze doden: het imperialisme vandaag - met Marc Vandepitte van Intal

Afghanistan, Irak, Libië en natuurlijk Syrië... Het Midden-Oosten staat in vuur en vlam, met als resultaat de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Dichter bij huis spelen de VS, de Europese Unie en Rusland een gevaarlijk spel met de levens van de inwoners van Oekraïne. Ondertussen ziet het er naar uit dat Donald Trump zich voorbereid op een eventuele oorlog met China. Waarom leidt onze samenleving tot zoveel oorlog? Welke belangen zitten er achter die zogenaamde "humanitaire" oorlogen? Marc Vandepitte helpt ons in de zoektocht naar antwoorden.

Donderdag 6 juli: Peter Mertens

Nadat hij met zijn bestseller Hoe Durven Ze de neoliberale politiek van de Europese Unie fileerde, zette hij met Graailand als aanklacht tegen de politieke en economische kaste van zakkenvullers de Wetstraat op zijn kop: Peter Mertens, voorzitter van de PVDA, komt langs op de Week van de Solidariteit op donderdag 6 juli. Niet gewoon om eens even hallo te zeggen, maar om het met ons een hele namiddag te hebben over de toekomst van de Europese Unie na de uitverkoop van Griekenland en de Brexit, over De Wever en Francken, Le Pen, Wilders en het gevaar van extreemrechts, maar ook en vooral over Mélenchon, Corbyn en het succes van de PVDA.

KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: