Na de sociale lente: de Week van de Solidariteit!

Auteur:

Na de sociale lente...

Studenten en jongeren, werkende mensen, kunstenaars: allemaal kwamen ze dit jaar op voor een warme, solidaire samenleving in plaats van de kille marktvisie van de regering Michel – De Wever. Ook met Comac zaten we niet stil: we betoogden mee tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld, stonden aan het piket bij elke staking, liepen mee in de Grote Parade van Hart Boven Hard… Zo’n bewogen jaar willen we op een supersociale manier afsluiten, om hoopvol vooruit te blikken en al de eerste bouwstenen te leggen voor een nieuw jaar van #hetsociaalverzet!

... de Week van de Solidariteit!

Daarom organiseren we voor tweede het jaar op rij de Week van de Solidariteit aan het begin van de zomervakantie! Deze zevendaagse activiteit gaat door van zaterdag 27 juni tot vrijdag 3 juli op domein de Hoge Rielen in Kasterlee. Het is de ideale manier om op een ontspannende maar leerrijke manier je examens af te sluiten. Iedereen die lid is van Comac kan zich naar hartenlust uitleven tijdens vormingen over allerlei boeiende thema’s, ontmoetingen met de werkende klasse, de conferentie over het Solidariteitscongres van de PVDA, de ontmoeting met de auteurs van “De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen”… En natuurlijk ook tijdens de vele ontspanningsmomenten!

SCHRIJF JE IN VIA DEZE LINK!

 

Dag 1 (za 27/06)

Dag 2 (zo 28/06)

Dag 3 (ma 29/06)

Dag 4 (di 30/06)

Dag 5 (wo 01/07)

Dag 6 (do 02/07)

Dag 7 (vr 03/07)

9u - 10u30


 

Ontbijt

Ontbijt

Ontbijt

Ontbijt

Ontbijt

Ontbijt

10u30 - 12u

 

#miljonairstaks hetboek

Nationale Conferentie

Vrije tijd

Vorming blok 1

Vorming blok 1

Opruim en afbraak

12u - 12u30

 

Pauze

Pauze

 

Pauze

Pauze

 

12u30 - 14u

 

#miljonairstaks hetboek

Nationale Conferentie

 

Vorming blok 2

Vorming blok 2

 

14u - 15u30

 

Lunch

Lunch

Lunch

Lunch

Lunch

Vertrek

15u30 - 17u

Aankomst en opzetten tenten

Socialisme 2.0

Nationale Conferentie

Sportieve, creatieve
en inspirerende workshops

Vorming blok 3

Vorming blok 3

 

17u - 17u30

 

Pauze

Pauze

 

Pauze

Pauze

 

17u30 - 19u

#hetsociaalverzet

Socialisme 2.0

Nationale Conferentie

 

Vorming blok 4

Vorming blok 4

 

19u - 20u

Avondeten

Avondeten

Avondeten

Avondeten

Avondeten

Avondeten

 

20u - ...

Welkomstfeest

Comac'café

Rode cantus

Kampvuur

#ManiFietsta2015

Concert en slotfeest

 

 

DE WERELD BEGRIJPEN OM HAAR TE VERANDEREN

Met Comac komen we dagelijks op voor een samenleving waarin besparingen, klimaatopwarming en racisme voltooid verleden tijd zijn.  Maar om komaf te maken met onrecht en ons sociaal, democratisch en ecologisch alternatief te realiseren, moeten we waar de systeemfout zit en wat we eraan kunnen doen. Daarom staat er ook dit jaar een brede waaier aan leuke vormingen op het programma: interessant, divers, concreet of meer theoretisch!

TWEEDAAGSE VORMINGEN

1. Staat en democratie: geschiedenis van de arbeidersbeweging

Zijn kapitalisme en democratie verenigbaar? Geldt de democratie vandaag voor iedereen? Kunnen we de samenleving veranderen via parlementaire instellingen, of hebben we nood aan meer diepgaande, structurele verandering?

2. Politieke economie voor gevorderden

Wat is overproductie? Waarom spreken we van systeemcrisissen? Kortom, wat is de theoretische en economische basis van het marxisme?
[Voorkennis en beperkte voorbereiding vereist]

3. Palestina of het verhaal van David tegen Goliath

Wat is de geschiedenis van Palestina sinds het begin van de 20ste eeuw, en wat is de geschiedenis van haar verzet?
[28 juni open voor iedereen, 29 juni praktische vorming voorbehouden voor wie mee op reis vertrekt]

EENDAGSE VORMIGNEN

-- 28 juni --

1. Inleiding tot het marxisme

Wat betekent dat concreet, de klassenstrijd? En politieke economie? Wat zijn historisch en dialectisch materialisme? Een must voor wie de wereld wil veranderen!

2. Ecologie: change the system, not the climate!

De situatie is ernstig: de opwarming van de aarde en de milieuproblemen bedreigen onze toekomst meer en meer. Kunnen we de ecologische crisis oplossen binnen het kapitalisme?

-- 29 juni --

3. De oorsprong van het gezin

“In het gezin is de man bourgeois en de vrouw proletariër”: is dat altijd zo geweest? De mens zou van nature egoïstisch zijn, maar wat leren de geschiedenis en de antropologie ons hierover?

4. Hoe durven ze? De EU contra Griekenland

Het zuiden van Europa wordt op volle kracht onderworpen aan de autoritaire beparingspolitiek van de Trojka. Welke conclusies kunnen we trekken uit deze politiek? Hoe legt de EU haar programma op? Wat zijn de alternatieven voor de Grieken?

 

1 juli: De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen

“Een boek dat eigenzinnig buiten de lijntjes kleurt, met een nieuw mensbeeld, en vooral: een nieuw samenlevingsbeeld.” Zo omschreef PVDA-voorzitter Peter Mertens het nieuwe boek dat hij samen met 15 andere auteurs samenstelde. Ontdekt het samen met ons!

 • De miljonairstaks

 • Neem weer de tijd! De 30-urenweek

 • De Weense woonwals

 • Dokters zonder drempel

 • Onderwijs voor handen, hoofd en hart

 • De klimaatneutrale stad

 • De praktijktest

 • Het bindend referendum: beslissen kun je zelf

 

Een uitgebreid menu aan workshops

Op 30 juni nemen we uitgebreid de tijd om ons te ontspannen! De voormiddag genieten we van wat vrije tijd, en in de namiddag zijn er allerlei sportieve, creatieve en inspirerende workshops voor wie toch niet kan stilzitten: feminisme, boksen, transitiedorpen, T-shirtateliers, degrowth, affiches maken… Voor elk wat wils!

 

27 juni: #hetsociaalverzet: ontmoetingen met de werkende klasse

Om de week groots te beginnen bieden we een ontmoeting aan met vakbondsvertegenwoordigers uit de grote productieketens die bepalend waren voor het sociaal verzet afgelopen jaren: ArcelorMittal, Caterpillar, BMS, Ford Genk en de Antwerpse haven. Als student blijven we immers vaak binnen een bepaalde omgeving. Hier komen we uit onze ivoren toren om ons onder te dompelen in de wereld van de arbeid, om te leren uit de realiteit, de dagelijkse strijd en de overwinningen op de werkvloer van de grote bedrijven!

 

1 juli: Socialisme 2.0: het Solidariteitscongres van de PVDA

Op 13 juni rondt de PVDA haar Solidariteitscongres af. Welke analyse maakt ze van de actualiteit? Welke alternatieven schuift ze naar voor? Hoe wil ze bijdragen aan de ontwikkeling van een brede sociale beweging voor een andere samenleving? Welke uitdagingen stellen zich voor de komende vijf jaar? Een exclusieve ontmoeting met vertegenwoordigers van de PVDA!

 

UITBLAZEN NA DE EXAMENS!

De boog moet natuurlijk niet altijd gespannen staan. Daarom kozen we bewust voor een evenwichtig programma met voldoende ruimte voor ontspanning en vrije tijd. Op de Week van de Solidariteit kan je jezelf na de examenstress belonen met sport, film of andere activiteiten, of je kan natuurlijk ook gewoon genieten van het zonnetje en de mooie natuur. Het is ook het ideale moment om gelijkgezinden van over heel België te ontmoeten, want er komen Comakkers uit het hele land, van Gent tot Luik! Zet je gezellig mee rond het kampvuur, zing mee op de Rode Cantus waar strijdliedjes en kameraadschap centraal staan, en ga de laatste avond mee uit de bol op het concert!

 

PRAKTISCHE INFO

 • Inschrijvingen via https://docs.google.com/forms/d/1z-DD-v3a1Koo69fG5tpcvwt6FGmzdbzFaFySoj25-W8/viewformdeze link

 • Zaterdag 27 juni vanaf 15u30  t.e.m. vrijdag 3 juli rond 14u

 • Domein Hoge Rielen, kampeergrond K1 Oost (poort 7), Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

 • Prijs:

  • Volledig verblijf 80 euro

  • Enkele dagen: 13,5 euro basisprijs + 4,5 euro per dagdeel (ochtend/middag/avond - 27 juni en 3 juli worden niet meegerekend als dagdeel)

  • ! Vanaf 1 juni 85 euro voor een volledig verblijf en 18 euro basisprijs + 4,5 euro per dagdeel (ochtend/middag/avond - 27 juni en 03 juli worden niet meegerekend als dagdeel) voor een korter verblijf!

  • Let op: je inschrijving is pas definitief wanneer je betaling is geregistreerd

  • Annuleringen na maandag 22 juni worden niet meer terugbetaald

 • Te betalen op het rekeningnummer van Comac BE87 0010 5908 4594 met vermelding van [voornaam + naam + lokale afdeling]

 • Meenemen: tentje en slaapgerief, toiletzak, zakgeld, kledij voor 7 dagen
 • Meer info:

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: