“Mijn kot staat voor je open”: nieuw solidariteitsinitiatief

Studenten van Comac (de jongeren van de PVDA) hebben een initiatief gestart om studenten, die wegens de stakingsdagen van de NMBS in januari moeilijk op hun examens zouden geraken, te herbergen. Concreet brengt de Facebookpagina “Mijn KOT staat voor je open – Mon KOT t’es ouvert” hen in contact met studenten die een slaapplaats kunnen voorzien.

Het gaat om een solidariteitsinitiatief, als aanvulling op het mooie initiatief van carpooling dat spontaan werd opgestart op Facebook. Studenten hebben vaak geen auto. Voor hen is het broodnodig om financieel toegankelijke treinen te hebben, die op tijd komen, met een station dichtbij. Dat is het tegenovergestelde van het huidige beleid van het bestuur van de NMBS en de regering” legt Charlie Le Paige, voorzitter van Comac, uit. Er worden op dit moment al 2,1 miljard euro aan besparingen voor de NMBS aangekondigd in het Plan Galant. Die besparingen vertalen zich in een prijsstijging, een verminderde frequentie, hoger veiligheidsrisico of het afschaffen van lijnen.

De studenten en de werknemers tegenover elkaar plaatsen heeft geen zin. Integendeel, we moeten samen een andere politiek van de regering en investeringen in het openbaar vervoer eisen. Zeker nu, na de debatten en het engagement in het kader van de klimaattop COP21, moet investeren in openbaar vervoer een absolute prioriteit zijn. Onze actie wil dus antwoorden op de problemen van de studenten maar ook de vakbonden ondersteunen in hun strijd voor een beter openbaar vervoer”, beklemtoont Charlie Le Paige.

Reeds 75 studenten uit Brussel, Antwerpen, Luik, Gent, Leuven en Louvain-La-Leuve namen het initiatief om hun kot open te stellen. Ze roepen anderen op om hetzelfde te doen, opdat de solidariteitsbeweging zich verder uitbreidt.

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: