Meer dan 100 deelnemers aan de collectieve blokken van Comac

“Samen studeren om samen te slagen”, dat is het moto van de collectieve blokken die worden georganiseerd door Comac, de studentenbeweging van de PVDA, die meer dan 100 studenten verzamelt op twee locaties tussen Kerstmis en Nieuwjaar. “Het gaat over een initiatief van wederzijdse hulp en solidariteit, maar het is ook een politieke kwestie”, legt Max Vancauwenberge, de organisator, uit. “We willen de studenten zo goed mogelijk kunnen kaderen tijdens de moeilijke periode van de blok, en tegelijkertijd een correcte manier aanbieden om te strijden tegen de herfinanciering van het onderwijs, voor een betere omkadering en tegen de sociale ongelijkheden in het onderwijs.”

PERSBERICHT - De blok periode is een stresserende periode voor de student, waarin studenten zich vaak alleen voelen met hun problemen. Problemen van discipline, de leerstof begrijpen, voeding die ten wensen overlaat, enz. “De overgang van het middelbaar naar het hoger onderwijs, waar de student op zichzelf is aangewezen, is meestal een moeilijke stap. Het slaagpercentage is er jammer genoeg om dat te bewijzen”, legt Max Vancauwenberge, organisator van de collectieve blok, uit.

De chronische onderfinanciering van het onderwijs heeft ook een grote impact op de kwaliteit van het onderwijs. “Door de onderfinanciering van het onderwijs en de lage kwaliteit als gevolg daarvan, zijn er steeds meer studenten die hulp nodig hebben om te slagen”, gaat Max Vancauwenberge verder. Sommige bedrijven hebben er voor gekozen er een lucratieve handel van te maken en aarzelen niet om tot 850 euro te vragen voor een begeleide blokweek. Dit komt door een groeiende vermarkting van het onderwijs, stelt Comac. “Studeren zou een recht moeten zijn en geen voorecht”, stelt Max. “We kunnen zien dat studeren, of eerder slagen in je studie steeds duurder wordt. Je moet het inschrijvingsgeld betalen, maar daar komen dan ook nog eens boeken bij, eventueel een kot, enz.”

De blokken van Comac worden aangeboden aan de democratische prijs van 75 euro. “We vragen enkel om het eten en de locatie te betalen”, verduidelijkt Max Vancauwenberge. Een “Solidariteitskas” wordt aangeboden aan degenen die het moeilijk hebben om te betalen. “Geld zou niemand mogen tegenhouden om te kunnen studeren, maar we realiseren ons dat er in de realiteit veel studenten zijn die financiële moeilijkheden hebben.” De keukenploeg op de collectieve blok en de organisatoren zijn allemaal vrijwilligers. De collectieve blokken gaan door van 26 tot 31 januari, je kan er 8 uur blokken per dag, of zelfs 10 uur, als je na het avond eten nog door wilt doen.

Met de collectieve blokken wilt Comac een collectieve studeer omgeving aanbieden met een studeerschema en een keuken ploeg die gezonde evenwichtige maaltijden klaarmaakt voor de studenten. “Samen studeren om samen te slagen” is het moto van de collectieve blok. “De collectieve blok is een plaats waar anderen mekaar helpen en een vorm van solidariteit om aan iedereen de mogelijkheid te bieden voor zijn examens te slagen”, besluit Max Vancauwenberge.

 

Contact
Max Vancauwenberge

0485 001 354 

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: