Maximiliaanpark #opkuisen zegt Francken. Solidariteit kent geen grenzen zegt Comac

14 mensen gearresteerd deze ochtend in het Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen. Vlgns politie nauwelijks volk in het park. #opkuisen”1 postte staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken eergisteren op Facebook . Sinds meer dan een week organiseert Jan Jambon politie-razzia’s om de migranten uit het Maximiliaanpark te jagen. Comac gaat er elke vrijdag ter plaatse een solidariteitsontbijt uitdelen aan de mensen in het park.

Het is nu al weken dat honderden migranten op straat slapen, onder hen zwangere vrouwen en kinderen. Zyada bijvoorbeeld, 22 jaar en zwanger. Of Samira, 16 jaar, die haar beide ouders heeft verloren. Of Ali, 14 jaar die vaak goeiedag komt zeggen aan de vrijwilligers. Hoe doet Francken dat? Deze kinderen opkuisen?

Deze mensen verblijven sinds meerdere weken in het Maximiliaanpark in de buurt van het Noordstation. Buiten, vaak in de kou en de regen, met toegang tot slechts vier toiletten en slechts één waterpunt. Deze dramatische hygiënische omstandigheden zorgen ervoor dat ziektes zich ontwikkelen. Verschillende onder hen hebben zo al schurft opgedaan.

Comac gaat al enkele weken helpen met Vriendschap Zonder Grenzen om solidariteitsontbijt uit te delen op vrijdagochtend. Vriendschap Zonder Grezen is één van de vele verenigingen die vrijwillig ter hulp schiet, zonder enige hulp van de overheid. Jan Jambon versterkt ondertussen al meer dan een week de politie operaties om de migranten uit het station en het park te jagen.

Razzia

Die mensen zijn niet welkom. Dat is de boodschap die we blijven verkondigen2 dixit het kabinet van minister van binnenlandse zaken Jan Jambon vorige week. Tijdens de politie operaties worden de persoonlijke bezittingen van de migranten (slaapzak, enz.) systematisch in beslag genomen en weggegooid. 147 mensen werden gearresteerd en opgesloten in een gesloten centrum.3 Jan Jambon maakte zich op de radio vrolijk over het succes van politie operaties op basis van intimidatie in het Maximilaanpark. “Ik denk dat het een ontradend effect creëert”, zegt de minister. Net als de staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken die trots op Facebook en Twitter post hoeveel mensen gearresteerd werden met als toevoeging #opkuisen.

Ze willen geen asiel aanvragen?

Deze mensen willen geen asiel in België en willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Ik geef geen opvang aan illegale migranten. Die mensen zal ik opsluiten en terugsturen als ze niet vrijwillig terugkeren4, stelt Theo Francken. Volgens de staatssecretaris ging zijn administratie “meerdere keren bij die mensen langsgegaan om ze uit te leggen wat hun rechten en plichten zijn en hoe de asielprocedure werkt5. “Ze hebben drie opties: asiel aanvragen, de vrijwillige terugkeer of opgesloten en teruggestuurd worden”6, zegt Francken.

In realiteit is de eerste optie niet realistisch. Theo Francken heeft al duidelijk gezegd dat het Europees reglement, “de Dublinregels”, zal toegepast worden. Dat betekent dat migranten die geregistreerd werden tijdens een doortocht in Italië automatisch teruggestuurd worden als ze asiel aanvragen in België. Francken geeft bovendien zelf toe dat de omstandigheden van de opvang niet voldoende zijn: “er is onder meer een gebrek aan goede asielopvang en de hotspots zijn niet in orde7. Wat de info verstrekt door de dienst vreemdelingenzaken betreft; het gaat over een flyer die de migranten vraagt om vrijwillig terug te keren, met de foto van bagage. In realiteit kennen vele migranten hun rechten niet en hebben ze schrik. De voorstellen van Francken, de acties van de dienst vreemdelingenzaken en de politie-operaties stellen hen ook niet bepaald gerust. Maar Francken doet alsof hij verbaasd is dat migranten hun asielaanvraag niet indienen en België willen verlaten voor het Verenigd Koninkrijk.

Vier eisen voor een menselijke oplossing

1. Een tijdelijk opvangcentrum openen om een onderdak aan te bieden, een plaats om zich te wassen en iets om te eten. Dat is ook wat de NGO’s actief op het terrein zoals Ciré, Vluchtelingenwerk Vlaanderens, Dokters Van De Wereld en Vriendschap Zonder Grenzen eisen.

2. Objectieve en correcte info aanbieden over de mogelijkheden tot asiel in België in de tijdelijke opvangcentra. Veel mensen in het park zoeken vooral bescherming en zouden asiel aanvragen in België als ze correcte info zouden ontvangen.

3. Tijdelijk de Dublinregels opschorten. Het Dublinreglement stipuleert dat een als een asielaanvraag al in een ander land werd geregistreerd -tegenwoordig vaak het eerste land waar de asielzoeker aankwam in Europa- (voor de migranten in het Maximiliaanpark vaak Italië) een land het recht heeft om personen naar dat eerste land terug te sturen. Als de migranten de garantie zouden krijgen dat ze niet naar Italië zouden teruggestuurd worden, waar de toestand van de opvang ondermaats is, zouden velen de aanvraag in België indienen. België is trouwens zijn Europese verplichtingen niet nagekomen op vlak van herlokalisering vanuit Italië. Slechts 121 mensen konden zich in België vestigen tot nu toe, wat slechts 8% is van de 1397 asielzoekers die de regering zou moeten opvangen in België.

4. De onderhandelingen openen met het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk heeft slechts weinig vluchtelingen opgevangen de afgelopen twee jaar, ondanks de vluchtelingencrisis die Europa heeft meegemaakt. Een deel van de migranten in het Maximiliaanpark kent er iemand of heeft er familie. Er moet tijdens de onderhandelingen een opening gemaakt worden voor de mogelijkheid voor die mensen om naar daar te gaan.

Kom elke vrijdag met ons mee

Comac nodigt iedereen uit om mee te helpen om het solidariteitsontbijt, georganiseerd door Vriendschap Zonder Grenzen uit te delen. We willen op die manier onze solidariteit tonen aan deze mensen die de miserie, de oorlog of de klimaatopwarming ontvluchten. Maar we doent dit ook om te kunnen getuigen over de situatie en het beleid en de leugens van de staatssecretaris voor asiel en migratie aan te kunnen klagen. Interesse? Stuur een hier een bericht.

1https://www.facebook.com/franckentheo/posts/984560448349655

2De Morgen, 7 september 2017

3De Tijd, 13 september

4VTM

5De Tijd, 19 août 2017

6ibidem

7ibidem

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: