Make Music Not War, de geëngageerde muziekwedstrijd van Comac, gaat van start

Make Music Not War, de grote muziekwedstrijd van Comac, komt terug naar jouw studentenstad! Vorig jaar lanceerde Comac deze muziekwedstrijd om jonge artiesten de kans te geven om met hun werk een ruimer publiek te bereiken.

Je kan voorrondes van Make Music Not War verwachten in Gent en Leuven, in Luik en Louvain-La-Neuve en twee in Brussel. Tijdens elke voorronde wordt een winnaar gekozen die naar de grote finale mag op ManiFiesta, het Feest van de Solidariteit, dat vorig jaar 19.000 bezoekers trok. Zoals de naam Make Music Not War al doet vermoeden, wil deze wedstrijd door middel van muziek laten zien dat jongeren, in tegenstelling tot de oorlogstaal van Trump en onze overheden, een vredevolle wereld nastreven.

Met Trump aan het hoofd van de sterkste militaire macht ter wereld zetten we een extra stap in de richting van een militarisering van de maatschappij, van een versterking van de oorlogspolitiek die de NAVO in het Midden-Oosten voert en van een agressief discours tegen de voornaamste economische concurrent van de VS: China. De Trumps van deze wereld, ook van Europa, aarzelen niet om tientallen miljarden te pompen in bewapening op grote schaal, in gevechtsvliegtuigen en in killer drones. Voor dit alles betalen de burgers in het Midden-Oosten met hun leven, en de burgers in het Westen die draconische bezuinigingsmaatregelen worden opgelegd. Onze eigen Belgische regering maakt ook de keuze om het risico op een nieuwe oorlog te vergroten eerder dan te verkleinen. Ook in België krijgen we een gepeperde rekening van maar liefst 15 miljard euro voor 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Volgens de minister van Defensie, Steven Vandeput (N-VA) moeten deze oorlogstuigen deelnemen aan de NAVO-interventies in Afrika en het Midden-Oosten. Het gaat manifest niet om defensie, maar om agressie. De minister staat er zelfs op dat de nieuwe toestellen nucleaire wapens moeten kunnen dragen.

Deze grote sommen geld worden dus helemaal niet in de maatschappij geïnvesteerd, maar in oorlog. Make Music Not War is een manier om een duidelijk cultureel standpunt in te nemen en zegt dat onze generatie niet wenst mee te stappen in de keuze voor oorlogszucht. Comac wil dat we de omslag maken en kiezen om te investeren in vrede en sociale en ecologische noden, dus ook in cultuur. Kunst moet tegen de stroom durven in te gaan, uitdagend en geëngageerd zijn. In plaats van concurrentie, oorlog en persoonlijk winst na te streven, promoot Make Music Not War waarden als solidariteit, vrede, vrijheid en vriendschap. Het is dus niet toevallig dat de finale plaatsvindt op ManiFiesta, bij uitstek hét Feest van de Solidariteit, op 16 en 17 september 2017. Of je nu professioneel artiest of vrijetijdsmuzikant bent, doe mee aan Make Music Not War in je stad, tegen de Trumps van deze wereld in.

Data:

- Voorronde Brussel - Franstalig (ULB): 26 april 2017

- Voorronde Luik: 29 april 2017

- Voorronde Louvain-La-Neuve: 2 mei 2017

- Voorronde Leuven: 3 mei 2017

- Voorronde Brussel – Nederlandstalig (VUB): 11 mei 2017

- Voorronde Gent: 11 mei 2017

- Grote Finale op ManiFiesta: 16 & 17 september 2017

Raadpleeg hier het reglement als je jezelf of je band wil inschrijven. Meer info en inschrijvingen via makemusicnotwar@comac-studenten.be.

 

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: