“Kerstakkoord”: Comac vraagt regering om 9 miljard eerder in sociale noden en toekomst jongeren te investeren dan in oorlog

De vier partijen van de regering Michel sloten op 22 december een ‘kerstakkoord’. Er wordt ruim 9 miljard uitgetrokken voor investeringen in Defensie. “Het akkoord bevat inderdaad een aantal cadeautjes, onder andere voor defensie. In plaats van dat geld te besteden aan oorlog, zou de regering beter investeren in de toekomst en sociale noden, zoals onderwijs” aldus Line De Witte die woordvoerder is van Comac, de studentenbeweging van de PVDA. “Wij vinden dat de regering een andere keuze kan maken. Comac eist dat de regeringen 9,2 miljard investeren in de toekomst van onze jongeren. Men kan bijvoorbeeld de besparingen op openbaar vervoer en op onderwijs ongedaan maken of de BTW-plicht voor jeugdhuizen terugtrekken. Het is duidelijk dat ze het geld daarvoor kunnen vinden.”

9,2 miljard euro tussen nu en 2030, dat is het totale bedrag dat de regering uittrekt voor 34 nieuwe jachtvliegtuigen, 2 fregatten en 6 mijnenjagers. Uit een onderzoek van de UAntwerpen in maart 2014 bleek dat slechts één op vier Belgen achter de peperdure vervanging van de F16 gevechtsvliegtuigen staat. “In de Vlaamse regering beslisten dezelfde partijen om 800 miljoen euro te besparen op onderwijs en de inschrijvingsgelden voor het hoger onderwijs met 40% te verhogen, tot 890 euro. Het gevolg daarvan is dat verschillende jongeren niet zullen kunnen gaan studeren door de verhoogde financiële drempel.” Vervolgt De Witte. “9 miljard euro in 15 jaar tijd, dat is gemiddeld 600 miljoen euro per jaar. Elk jaar zou er dus meer bijkomend geld naar oorlog gaan dan het gehele bedrag van de besparingen op hoger onderwijs. Voor gevechtsvliegtuigen die de meerderheid van de mensen niet wil.”

Vorig jaar brak er studentenprotest los tegen de beslissing van de Vlaamse Regering om de inschrijvingsgelden fors te verhogen. “De minister zei toen dat ze het geld nodig hebben om ons onderwijs te kunnen financieren. Dat is dus manifest onjuist. Alleen al met het geld dat men vond om te investeren in oorlogstuig, kunnen we vijftien jaar lang gratis inschrijving voor 675.000 studenten betalen.” gaat Line De Witte verder. “De regeringen besparen erop los: op onderwijs, op jeugd en cultuur, op openbaar vervoer. Er wordt niet geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Ons wordt verteld dat er geen alternatief is. Niets is minder waar, er zijn massa’s alternatieven. De regering kiest er echter voor om te investeren in gevechtsvliegtuigen, in oorlogen die niemand wil, en te besparen op onze toekomst.”

Comac lanceerde eerder dit jaar al een petitie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen

Comac maakte ook deze campagnevideo

Contact: Line De Witte, 0499 34 29 09

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: