Karl Marx School 2019 gaat van start !

We leven in een chaotische wereld. Onze sociale zekerheid staat onder druk. Er wordt bespaard op zorg, op dienstverlening, op onderwijs, … Na Trump komt met Bolsonaro een nieuwe autoritair rechtse leider aan de macht. Er verdrinken nog steeds vluchtelingen in de Middellandse Zee en er slapen nog steeds mensen in het Maximilaanpark. Het is een ongelijke wereld, waar 8 mensen evenveel bezitten als de halve planeet en een wereld die op haar limieten loopt. De klimatologische urgentie is nu zo groot dat we dringend op een andere manier moeten gaan produceren als we de toekomst van de volgende generaties nog willen veiligstellen. Het is niet altijd gemakkelijk om je gedachten in zo’n chaotische en brutale wereld vorm te geven. 

De problemen die onze wereld kent zijn echter geen losstaande fenomenen. Ze zijn met elkaar verbonden en maken deel uit van een groter geheel. Dit wist ook de jonge Duitse intellectueel Karl Marx. Samen met compagnon Frederik Engels besloot hij dat er op een andere manier naar de wereld moest gekeken worden: we moeten de wereld begrijpen, maar dan wel om haar te veranderen. Om de gebeurtenissen in de wereld te begrijpen moeten we ze ook in een breder kader zien, in het kader van het kapitalistische productiesysteem. 

Marx en Engels vonden het belangrijk dat kennis werd gebruikt om de wereld vooruit te helpen. Gelukkig dragen de gebeurtenissen die hierboven beschreven staan ook de mogelijkheid tot verandering met zich mee. Tegenover de Trumps en Bolsonaro’s van deze wereld staat een wereldwijde sociale beweging klaar om ze te bestrijden. De werknemers van Bpost, Ryanair, Lidl, Aviapartner, … besloten om zich te verzetten en haalden overwinningen binnen. Solidaire burgers mobiliseren zich en vangen vluchtelingen op. De klimaatbeweging groeit overal en zet steeds meer druk op de politiek. Wereldwijd komen miljoenen mensen op straat voor het klimaat. Al deze mensen die in opstand komen en zich verzetten passen de woorden van Marx toe in de realiteit en vormen kiemen van hoop voor iedereen die de wereld wil veranderen.

Om de wereld van onderuit te veranderen moeten we hem dus ook begrijpen. Daarom organiseren we met Comac elk jaar de Karl Marx School. Een weekend vol discussie over de wereld van vandaag en hoe we deze wereld gaan veranderen. Op de Karl Marx School kan je tientallen vormingen volgen binnen een breed spectrum aan thema’s, kan je ’s avonds interessante conferenties bijwonen en ontmoet je jongeren en studenten uit alle hoeken van het land. Dit jaar vindt de Karl Marx School plaats op de ULB (Université Libre de Bruxelles) op vrijdagavond 1 maart tot zondagavond 3 maart

Dagindeling: 

9u: ontbijt

10u: blok 1

11u30: pauze

12u00: blok 2

13u30: eten

14u30: blok 3

16u30: pauze

17u00: blok 4

18u30: eten

Je kan je in het formulier hieronder inschrijven voor een halve dag, een hele dag of een heel weekend. De inschrijvingskost dekt ook het eten (van ontbijt tot avondeten). Slaapplaats kan voorzien worden als je niet in Brussel woont en die nodig hebt (matje en slaapzak vereist).

Als je voor 7 februari betaalt, kost het 7/13/25 euro voor respectievelijk een halve dag, een dag of een weekend. Na 7 februari wordt dat 12/18/30 euro en ter plaatse 14/21/34 euro. Wees er dus snel bij met je betaling.

Schrijf je hier in : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd4R8MujKMfIfmlIAY0HPPuq4IbNseW...

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: