Karl Marx School 2018 komt eraan!

We leven in een chaotische wereld. Een wereld waar Donald Trump ons meer en meer naar de oorlog leidt, waar Theo Francken vluchtelingen terugstuurt naar Soedan om gefolterd te worden en waar onze regeringen onze pensioenen en sociale zekerheid afbreken. Het is een ongelijke wereld, waar 8 mensen evenveel bezitten als de halve planeet en een wereld die op zijn limieten loopt. De klimatologische urgentie is nu zo groot dat we dringend op een andere manier moeten gaan produceren als we de toekomst van de volgende generaties nog willen veiligstellen. Het is niet altijd gemakkelijk om je gedachten in zo’n chaotische en brutale wereld vorm te geven. 

De problemen die onze wereld kent zijn echter geen losstaande fenomenen. Ze zijn met elkaar verbonden en maken deel uit van een groter geheel. Dit wist ook de jonge Duitse intellectueel Karl Marx. Samen met compagnon Frederik Engels besloot hij dat er op een andere manier naar de wereld moest gekeken worden: we moeten de wereld begrijpen, maar dan wel om hem te veranderen. Om de gebeurtenissen in de wereld te begrijpen moeten we ze ook in een breder kader zien, in het kader van het kapitalistische productiesysteem. 

Marx en Engels vonden het belangrijk dat kennis werd gebruikt om de wereld vooruit te helpen. Gelukkig dragen de gebeurtenissen die hierboven beschreven staan ook de mogelijkheid tot verandering met zich mee. Tegenover Trump staat een wereldwijde sociale beweging klaar om hem te bestrijden, waar hij ook komt. Tegen zijn miljardairsregering, oorlogspolitiek, seksisme en racisme. Overal waar Theo Francken komt spreken, komen honderden studenten een solidair tegensignaal geven. Tegen de asociale pensioenhervorming van de regering kwamen meer dan 40.000 mensen protesteren in Brussel. De klimaatbeweging groeit overal en zet steeds meer druk op de politiek. Al deze mensen die in opstand komen en zich verzetten passen de woorden van Marx toe in de realiteit en tonen de kiemen van hoop aan om naar een betere wereld te gaan.

Om de wereld van onderuit te veranderen moeten we hem dus ook begrijpen. Daarom organiseren we met Comac elk jaar de Karl Marx School. Een weekend vol discussie over de wereld van vandaag en hoe we deze wereld gaan veranderen. Op de Karl Marx School kan je tientallen vormingen volgen binnen een breed spectrum aan thema’s, kan je ’s avonds interessante conferenties bijwonen en ontmoet je jongeren en studenten uit alle hoeken van het land. Dit jaar vindt de Karl Marx School plaats op de ULB (Université Libre de Bruxelles) op vrijdagavond 9 maart en eindigt zondagavond 11 maart. 

Dagindeling: 

9u: ontbijt

10u: blok 1

11u30: pauze

12u00: blok 2

13u30: eten

14u30: blok 3

16u30: pauze

17u00: blok 4

18u30: klaar

Je kan je in het formulier hieronder inschrijven voor een halve dag, een hele dag of een heel weekend. De inschrijvingskost dekt ook het eten (van ontbijt tot avondeten). Slaapplaats kan voorzien worden als je niet in Brussel woont en die nodig hebt (matje en slaapzak vereist).

Als je voor 15 februari betaalt, kost het 7/13/25 euro voor respectievelijk een halve dag, een dag of een weekend. Na 15 februari wordt dat 12/18/30 euro en ter plaatse 14/21/34 euro. Wees er dus snel bij met je betaling.

Schrijf je hier in!


Overzicht van de vormingen


Twee dagen

Marxisme voor beginners:
De ideeën van Karl Marx zijn actueler dan ooit. Er zijn dan ook meer en meer mensen op zoek naar een alternatief voor het kapitalisme, een systeem in crisis. Hoe Marx nu juist over de wereld dacht kom je in deze vorming te weten. Ideaal voor iedereen die de wereld wil begrijpen en de tools zoekt om hem te veranderen.

Politieke economie:

Hoe zit het kapitalistisch systeem in elkaar? Hoe werkt uitbuiting? Waarom is crisis onvermijdelijk binnen het kapitalisme? Een vorming over economie, over de toestand van de wereld, over ongelijkheid, over alternatieven. In de vorming politieke economie wordt dieper ingegaan op de economische onderbouw van de samenleving vanuit marxistische perspectief. Voor deze vorming is het noodzakelijk om eerder de vorming marxisme voor beginners al gevolgd te hebben.

Eén dag

Marxistische filosofie:

Het marxisme is niet louter een economische theorie maar is ook een specifieke kijk op de wereld. In deze vorming wordt dieper ingegaan op de filosofische grondslag van het marxisme. Wat is nu juist de dialectiek? Wat is het belang van Hegel voor het denken van Marx? Wat is materialisme? Hoe verhouden deze verschillende concepten zich tegenover elkaar? Wie waren de inspiratiebronnen voor Marx? Dat kom je allemaal te weten in deze vorming. Voor deze vorming is het noodzakelijk om eerder de vorming marxisme voor beginners al gevolgd te hebben.

 

De Supersamenwerker: is de mens een altruïst of een egoïst?

Het is een debat dat al eeuwen gevoerd wordt. Is de mens van nature altruïstisch of egoïstisch? Vaak wordt de stelling dat de mens nu eenmaal een egoïst is gebruikt om de mogelijkheid voor een andere maatschappij af te doen als een utopie. Dirk Van Duppen en Johan Hoebeke deden een wetenschappelijk onderzoek naar deze these en kwamen tot een even revolutionaire als verfrissende conclusie: de mens is helemaal geen egoïst van nature. Integendeel, de mens is altijd al een (super)samenwerker geweest die niet kon overleven zonder coöperatie en solidariteit. Dirk Van Duppen himself komt deze vorming geven op de Karl Marx School!

 

Ecologie: de planeet redden van het kapitalisme
Het klimaatprobleem wordt elk jaar urgenter. Superstormen zoals Harvey zaaien vernieling, Trump trok de Verenigde Staten terug uit het klimaatakkoord van Parijs, België haalt zijn doelstellingen niet … Kortom: er is nood aan een snelle verandering om het klimaatprobleem op te lossen. De wetenschappelijke kennis is voorhanden, het is het economisch systeem en de winstbelangen die ons tegenhouden om een ambitieuze, sociale en economische transitie in te zetten. Gelukkig is er de beweging van onderuit die steeds groter wordt! Natalie Eggermont, voorzitter van Climate Express komt uitleg geven over het klimaat en de contradicties met het kapitalisme.

 

Voeding: van mammoet tot big mac

Het is raar om te zien: we produceren meer voedsel dan ooit tevoren, genoeg om de planeet meerdere malen te voeden en toch leven miljoenen mensen in hongersnood. Hoe kan het dat we tot zo’n schijnbare paradox gekomen zijn? Hoe produceren we vandaag ons voedsel in het kapitalisme? Hoe kunnen we aan duurzame voedselproductie doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niemand meer in hongersnood moet leven en tegelijkertijd minder produceren? Vormgever Staf Henderickx schreef een boek over voedselproductie en weet er dus alles van!

 

Zuid-Amerika: de weg naar de onafhankelijkheid

“Moord door armoede is het geheim van Latijns-Amerika”, dat schreef Eduardo Galeano decennia geleden al. Zuid-Amerika is zijn gehele geschiedenis beheerst geweest door buitenlandse machten en multinationals. Eerst door regelrechte kolonisatie en later door economisch imperialisme. Toch proberen Zuid-Amerikaanse landen hun eigen weg uit te tekenen. Dat wordt hun niet in dank afgenomen. De linkse regeringen in Zuid-Amerika staan steeds meer onder druk. Toch blijft de bevolking van Zuid-Amerika zich verzetten: tegen de grondroof, tegen de armoede, tegen dictaturen … Raf Custers is specialist Latijns-Amerika en schreef al meerdere boeken over het continent. Van hem kom je alles te weten over de problemen, de hoop en de toekomst van een continent.


Halva dag

WOI: de Groote Klassenoorlog

Honderd jaar geleden zaten miljoenen jonge mannen in de loopgraven in ons land en de rest van Europa. In een ongezien brutale en bloederige oorlog stierven er dan ook miljoenen en nog veel meer raakten gewond. Jonge arbeiders werden overal in Europa ingeschakeld om de belangen van de heersende klasse uit te vechten. Jacques Pauwels is een Belgisch-Canadees historicus en schrijver en komt uitleggen wat de Eerste Wereldoorlog nu juist was. Hoe kwam deze tot stand? Wat waren de belangen in de oorlog? Waarom was deze oorlog eerder een conflict tussen klassen dan tussen landen?

Basisinkomen: mirakeloplossing?

Het is een populair idee: een basisinkomen invoeren om alle bestaande problemen op te lossen. Volgens sommigen is het basisinkomen dé oplossing voor ongelijkheid, armoede, werkloosheid, etc. Het is een idee dat zowel door sommigen aan linker- als aan rechterzijde gepromoot wordt. Onderzoeker en schrijver Daniel Zamora schreef een boek over het basisinkomen. Hij wordt internationaal gezien als een van de kenners over dit thema. Is het een mirakeloplossing of een neoliberaal paard van Troje? Een niet te missen vorming van Daniel Zamora (deze vorming wordt gegeven in het Engels, vertaling is niet voorzien).

 

Catalonië: kroniek van een aangekondigde afscheuring
Carles Puigdemont, president van Catalonië, woont ondertussen al maanden in België. Het conflict tussen de deelstaat en de Spaanse regering sleept al even aan. Wat is nu juist een correcte houding voor een linkse beweging in dit conflict? Is Catalaans nationalisme hetzelfde als Vlaams nationalisme? Wat zijn de beweegredenen van de duizenden Catalanen die in Brussel kwamen? Welke rol speelt Ada Colau, de linkse burgemeester van Barcelona? Over dit conflict, dat ruim aanbod komt in de media, bestaan nog veel vragen. Gelukkig heeft Marc Botenga het de afgelopen maanden op de voet gevolgd en kan hij op al deze vragen een antwoord bieden!

 

Palestina: 70 jaar bezetting

Trump beslist onlangs om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen. Een ware provocatie en een flagrante schending van het internationaal recht. Ondertussen blijft Israël al zeventig jaar Palestina bezetten. De 16-jarige Ahed Tamimi zit in de gevangenis voor haar verzet tegen de bezetting van haar dorp, samen met haar zitten nog 300 kinderen in een Israëlische gevangenis. Het Palestijnse volk blijft zich echter verzetten tegen dit onrecht. Hoe de bezetting van Palestina tot stand kwam en wat de verschillende belangrijke gebeurtenissen zijn in de geschiedenis van het conflict kom je te weten op deze vorming. Een historisch overzicht en basisinleiding tot het conflict. Na deze vorming ben je als geen ander op de hoogte van de situatie!

 

Staat en democratie

Je hoort het vaak: “we leven in een democratie”. Maar is dat wel zo? Een vorming over de staat en zijn democratisch karakter. Is het parlement wel een representatie van de bevolking? Kan je aan progressieve politiek doen via het parlement? Welke rol spelen politie en leger in een staat. In Staat en Democratie leer je bij over de manier waarop een staat georganiseerd is in het kapitalisme en wat de limieten zijn van deze staat. Je leert er ook hoe repressie in z’n werk gaat in een kapitalistische staat. Voor deze vorming is al enige voorkennis van het marxisme gevraagd.

 

Seksisme: #MeToo en de perspectieven voor een marxistisch feminisme

2017 was het jaar van de #MeToo beweging. Een ongeziene stroom aan getuigenissen op het internet maakte duidelijk hoe groot het probleem van seksuele intimidaties en geweld wel niet is in onze samenleving. Ontelbaar veel vrouwen krijgen dagelijks met seksueel geweld te maken. Hoe komt het juist dat de vrouw in deze positie leeft in de samenleving? Wat is hier de historische oorsprong van? Hoe werden eerdere overwinningen voor de vrouwenrechten verworven? En vooral, hoe kunnen we een beweging opbouwen die strijd voor echte gelijkheid tussen man en vrouw? Allemaal vragen waarover gediscussieerd wordt tijdens de vorming over seksisme op de Karl Marx School.

 

Waar leidt Trump de wereld naartoe? Imperialisme vandaag begrijpen

Ondertussen is Trump al meer dan een jaar president van de Verenigde Staten. Zijn oorlogspolitiek zorgt voor groeiende spanningen op verschillende continenten maar ook voor groeiend verzet op alle continenten. Hoe Trump kadert binnen het Amerikaans imperialisme kom je op deze vorming te weten. Wat is nu juist de strategie van Donald Trump? Is hij een halve gare of gaat er weldegelijk een uitgewerkte wereldvisie schuil achter de Amerikaanse president?

 

Marxistische lezing van de hervormingen in het onderwijs
In 2014 werd het inschrijvingsgeld verhoogd voor het hoger onderwijs. Dit was echter geen eindpunt. We horen de laatste tijd meer en meer voorstellen om het hoger onderwijs te hervormen: nieuwe academische kalender, toelatingsexamens, hogere studiekosten, etc. Achter deze hervormingen zit een uitgewerkte visie op de toekomst van ons onderwijs. Wij moeten ons de vraag stellen: hoe ziet ons onderwijs eruit? Hoe kunnen we een onderwijs opbouwen op maat van mens en maatschappij? In deze vorming kom je alles te weten over ons onderwijs, de huidige voorstellen om het te hervormen en hoe we een onderwijs op maat van mens en maatschappij kunnen winnen!

De vakbonden in de 21eeeuw, welke rol hebben ze nog?
Vele tienduizenden betogers trokken in december door Brussel om de pensioenen te verdedigen. Desondanks hoor je vaak zeggen dat vakbonden niet meer van deze tijd zijn. Zogezegd zouden de vakbonden ouderwets en gedateerd zijn. Nic Görtz komt uitleggen wat de rol van de vakbonden nog is vandaag de dag, welke impact ze nog hebben en welke rol ze kunnen spelen in onze strijd voor een betere wereld.

 

Hasta Siempre Comandante: de blijvende invloed van Che Guevara

Ongeveer een halve eeuw geleden liet Che Guevara het leven. De jonge Argentijnse dokter besliste zijn leven te wijden aan de strijd voor een betere wereld. Hij was een sleutelfiguur in de Cubaanse revolutie tegen dictator Batista. Che Guevara is een figuur die tot de verbeelding spreekt. Hij inspireerde vele jongeren doorheen de jaren om een engagement op te nemen om de wereld te verbeteren. Maar wat is de invloed van Che Guevara vandaag nog? Is hij enkel een symbool op een t-shirt of heeft hij een groter belang? Hoe moeten we de ideeën van Che Guevara interpreteren? Isabelle Vanbrabant was al meerdere malen in Cuba en werkt voor Cubanismo. Ze kent alles van het leven en de ideeën van Che Guevara en is dan ook de geknipte persoon om deze vorming in goede banen te leiden.

 

Mei 68: 50 jaar na de legendarische opstand

50 jaar geleden kwamen studenten massaal in opstand. Tegen het conservatief denken, tegen ex cathedra onderwijs, tegen de heersende, dominante maatschappijvisie. Het betekende een echte revolutie in het doen en denken in ons land. Studenten namen de straten in, debatteerden over de wereld, over het kapitalisme, over de nood aan een ander systeem. Ze legden ook belangrijke links en besloten de studentenstrijd te verbinden met de arbeidersstrijd. Oudstrijder van Mei 68 Kris Merckx komt deze hoogst interessante vorming geven. Hij vertelt wat er juist gebeurde aan de universiteiten eind de jaren 60. Hij legt uit wat het belang was van de slogan “Arbeiders, studenten, één front!”. Kortom een boeiend en meeslepend relaas van een legendarische opstand.

 

Rondleiding: Marx in Brussel

In 1848 schreven Karl Marx en Friedrich Engels het Communistisch Manifest. Een tekst die de wereld zou veranderen. Niemand kan het belang van dit manifest ontkennen, dat het verdere verloop van de geschiedenis mee zou bepalen. De ideeën van het manifest leven nog steeds voort in talloze strijdbewegingen overal ter wereld en zetten de weg naar een andere wereld uit. Dit manifest werd geschreven in ons land, in Brussel, waar Karl Marx en Friedrich Engels op dat moment in ballingschap leefden. Politieke vluchtelingen waren ze op dat moment. Deze vorming neemt je mee door de stad en toont je welke plaatsen belangrijk waren tijdens het verblijft van Marx en Engels in Brussel, maar ook welke invloed hun ideeën later nog hadden op de stad. Een unieke rondleiding door Brussel op de Karl Marx School!

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: