Jonas, 14 jaar, 11de vrijdag op rij om ontbijt te gaan geven aan vluchtelingen

Auteur:

Vandaag 27november ben ik voor de 11e vrijdag op rij om 5u40 opgestaan om samen met een tiental anderen een ontbijt gaan geven aan de vluchtelingen. Mensen die soms nog maar net 1 of 2 dagen in het land zijn en anderen die al 3 jaar in het land zijn. Deze mensen zijn moeten vluchten uit hun land, hun huis, hun thuis. Op zoek naar een nieuwe thuis. Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik ging, met het idee een gewone rij aan te treffen waar de mensen gewoon even moeten wachten, De realiteit was wel anders. Een rij van 200 à 300 meter lang vol mensen die alleen een kleine rugzak of een plastieken zak hebben waar maar een paar kleine herinneringen aan thuis in zitten. Bijna allemaal verkleumd van de kou en zo dankbaar voor iets klein als een tas koffie of thee. Vaak zijn ze al een hele nacht wakker om toch maar hun plaatsje te behouden. Een week of 2 later begon het Maximiliaan park vol te stromen. Eerst een hele warboel van tenten die her en der stonden, nadien beter georganiseerd met de hulp van tientallen vrijwilligers. En dan, een week later... niks meer geen kat meer in het park en hekken die park hermetisch afsloten, het was verboden om nog in het park te komen, en deze hekken staan er nog steeds.
Als je daar 11 weken staat om mensen te helpen hoor je wel het een en het ander: 'Ik heb 50 dagen gestapt van Griekenland naar hier'; ' Ik heb 5000 euro betaald om hier te geraken.'; ' Wij hebben ons huis verkocht om de reis te betalen.' hartverscheurend allemaal. En dan heb je nog dat onnozele machtsvertoon van de politie elke week. Dan komen ze toe in hun combi en beginnen ze naar de mensen te roepen alsof het dieren zijn. Deze 10 weken hebben mijn kijk op de wereld helemaal veranderd. En het zal niet blijven bij deze weken. Ik zal blijven gaan, blijven vechten tot er een deftige oplossing gevonden wordt voor dit probleem. Wij geven niet op, nooit.

De twee volgende afspraken niet te missen:

Vrijdag 4 december organiseert Vriendschap Zonder Grenzen zijn traditionele ontbijt, een speciale ontbijt voor Sinterklaas, kom maar mee!


Op zondag 20 december organiseert Vriendschap Zonder Grenzen een brunch in solidariteit met de vluchtelingen. Het evenement neemt plaats in De Markten, vlakbij het Sint-Katelijneplein (Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel). U bent welkom vanaf 10u tot 14u. Dit is een kans voor ons om een maaltijd met vluchtelingen te delen, om verhalen uit te wisselen, en zo elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. We zullen getuigenissen te horen krijgen en naar muziek luisteren.

https://www.facebook.com/events/968572349882807/

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: