Geweld in Jeruzalem: tijd om banden met Israëlische bezetting te breken

Sinds enkele dagen halen de hoog opgelopen spanningen tussen Israël en Palestina weer overal ter wereld de media. Gisteren kwamen er honderd duizend mensen op straat in Jeruzalem tegen de Israëlische controle over de Al-Aqsa moskee, gelegen in het Palestijnse deel van de stad. Daarbij werden drie Palestijnse jongeren gedood en honderden anderen raakten gewond door hardhandig optreden van het Israëlische leger. Enkele dagen geleden waren wij met Comac al ooggetuige van schermutselingen in Jeruzalem waarbij het Israëlisch leger ongewapende burgers aanviel met traangasgranaten. De provocaties en geweldplegingen van Israël, dat grote delen van Palestina op illegale manier bezet, doen de situatie ontsporen. Die bezetting wordt mede mogelijk gemaakt door academische samenwerking tussen Westerse universiteiten en het Israëlische leger, geheime dienst en repressieapparaat. Is het niet tijd dat de Belgische universiteiten alle banden met de bezetter breken?

Toen we aankwamen in Jeruzalem voelden we ons meteen in een bezette stad, die volledig wordt gecontroleerd door controleposten van het Israëlische leger. We zagen Israëlische soldaten een kind intimideren en vernederen terwijl hij tranen in de ogen had. We zagen Israëlische soldaten een vrouw tegen een muur zetten en haar fouilleren terwijl een wapen op haar werd gericht. Hoewel de Oude Stad gelegen is in Oost-Jeruzalem dat volgens de VN officieel aan Palestina behoort, stikt het er permanent van Israëlische soldaten. Wij hebben gezien hoe zij er op arbitraire en vernederende manier de plak zwaaien. Dat geldt ook voor de site waar beroemde Al Aqsa moskee is gelegen, die op dit moment in het brandpunt van het conflict is komen te staan.

De Al Aqsa moskee is niet alleen een heilige plaats voor gelovige Palestijnen (en de derde heiligste plaats ter wereld volgens de islam), maar ook het belangrijkste overgebleven culturele erfgoed van de Palestijnen in Jeruzalem. Voor alle Palestijnen -gelovig en ongelovig- is de illegale controle van de site door het Israëlische leger provocerend. Daarenboven besliste de Israëlische overheid vorige week om metaaldetectoren en toegangspoortjes voor de ingang van de moskee te plaatsen. Een démarche die in strijd is met het Internationaal Recht en de soevereiniteit van Palestina schendt. De Palestijnen weigerden deze zoveelste vernedering en besloten om uit protest het gebed niet in maar voor de moskee te doen, totdat de detectoren worden weggehaald. Toen een deel van onze groep afgelopen maandagavond op weg was naar de Olijfberg om er van de zonsondergang te genieten, waren we zelf ooggetuigen van hoe het Israëlische leger plotseling de ongewapende biddende menigte uit elkaar begon te drijven met traangasgranaten, waarschuwingsschoten en matrakslagen. Een Palestijnse man die naast ons stond, reageerde opvallend kalm: “Dat is Palestina. Dat is de dagelijkse realiteit van de bezetting”.

Wie de media vanuit België volgt, krijgt te horen dat de hele situatie begonnen is met een aanval van enkele Palestijnse burgers op een groep Israëlische soldaten, waarvan er twee om het leven kwamen en een derde gewond geraakte. De Israëlische overheid verwijst naar dit incident om het plaatsen van de metaaldetectoren en toegangspoortjes te verantwoorden. Deze microscopische interpretatie van de feiten gaat echter voorbij aan de doorslaggevende en alomtegenwoordige realiteit van de bezetting en onderdrukking van het Palestijnse volk door het Israëlische leger. Sinds 1948 worden Palestijnen dagelijks vernederd, uit hun huis gezet of eenvoudigweg doodgeschoten. Bijna dagelijks bouwt Israël nieuwe illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever. Er zitten vandaag 6200 Palestijnse politieke gevangenen in de Israëlische gevangenis, waaronder honderden kinderen en een dozijn parlementsleden. Dit alles gaat lijnrecht in tegen het Internationaal recht en de mensenrechten. Het aantal schendingen van VN-resoluties door Israël valt nauwelijks meer bij te houden.

Zeggen dat heel deze situatie begon met een wanhoopspoging van enkele burgers om bezettingstroepen van hun land te verjagen, is dus bijzonder kort door de bocht. Als er gisteren in Jeruzalem maar liefst honderd duizend mensen op straat kwamen en ook in andere steden werd betoogd, dan is dat ook niet enkel en alleen omwille van het gewelddadig optreden van het Israëlisch leger tijdens het gebed voor de Al Aqsa moskee op maandag, of zelfs het plaatsen van de nieuwe controle. De metaaldetectors en traangasgranaten zijn voor de Palestijnen slechts de symbolische druppel die de emmer -voor de zoveelste keer- doet overlopen. En voor de zoveelste keer bekochten drie jonge Palestijnen hun protest met hun leven. Het geweld dat gisteren de media haalde is geen geïsoleerd incident. Het geweld zit ingebakken in het zionistische koloniseringsproject van Israël zelf. Om een einde te maken aan het geweld en om vrede te bewerkstelligen moet eerst en vooral de illegale bezetting stoppen.

Ook wij kunnen daarbij helpen. Europese overheden, instellingen en universiteiten dragen op verschillende manieren bij aan de instandhouding van de bezetting. Zo is er bijvoorbeeld het LAW-train project waarin de Belgische overheid, de KU Leuven, de zionistische Bar Ilan universiteit en de Israëlische veiligheidsdiensten samenwerken in onderzoek naar ondervragingstechnieken. Dat de Israëlische kennis hierover voortkomt uit illegale foltertechnieken is blijkbaar geen probleem voor de Belgische overheid en de KU Leuven. Voor veel studenten is dit echter wraakroepend. Een dertigtal docenten schreven tevens een open brief om te vragen dit project stop te zetten. Alle Belgische universiteiten onderhouden samen 33 partnerschappen die de illegale kolonisatie van Palestina rechtstreeks of onrechtstreeks ondersteunen, volgens een rapport van 11.11.11 uit 2016. Zou het geen mooi begin zijn als onze regeringen en onze universiteiten besloten om alle academische samenwerking tussen België en de Israëlische bezetting stop te zetten?

Comac logo© Comac Studenten 2018.

Privacy

In samenwerking met: